Tak nějak nedochucené bábovky
recenze
Bábovky (2016) / rodeMyslím, že tuto knihu zná asi každý, kdo se nějakým způsobem zajímá o českou knižní scénu, nebo se v posledním roce prošel kolem nějakého knihkupectví. Protože reklamu na Bábovky mohl přehlédnout snad jen člověk, který se dá označit za analfabeta s těžkou oční poruchou. Obálka knihy zářila ze všech výloh knihkupectví a o její existenci ví i můj kamarád, který se zaměřuje spíše na detektivky skandinávského typu.
Dost o propagandě knihy, která byla dle mého názoru přehnaná a díky tomu jsme přišli o knihy, které si zaslouží, aby se na ně více ukázalo.
Anotace zněla celkem slibně - 12 příběhů, 12 žen blablabla... no čekala jsem prostě něco víc. Něco té bábovce chybělo, byla tak nějak nedochucená.
Bez příchuti a taky bez konce a nějakého uzavření se mi zdál skoro každý jednotlivý příběh z této knihy. Příběhy byly navzájem propletené, což bylo na knize asi nejzajímavější, protože jinak by šlo o 12 příběhů, které by zvládly napsat i děti na základní škole.
Styl psaní by byl zajímavější, kdyby se nějakým způsobem měnil a vyvíjel v závislosti na postavě a příběhu. Bylo to jednotvárné, chybělo tomu překvapení a všechny postavy se podle mého názoru chovaly stejně, většinou i stejně hloupě. Když se zamyslím, byly mi všechny postavy něčím nesympatické, což je velké mínus. Neztotožnila bych se ani z jednou z nich. Přitom bych rozhodně měla, jednalo se o životní příběhy, které nejsou nijak zvlášť ojedinělé, jediné co tomu dodávalo šmrnc je to, že se postavy navzájem ovlivňovaly. A konec knihy? Ten nebudu ani zmiňovat, ten mě zklamal strašným způsobem.
Co se ale Bábovkám nemůže vytknout je, že jsou čtivé a příběhy jsou krátké, takže než se nadějete přečtete jeden osudový příběh a jdete na další, ve kterém se určitým způsobem promítne jiná postava.
A také to, že bábovky se objeví v každém příběhu, když se ta kniha teda jmenuje Bábovky, proč to nějak neosladit?
Co říci závěrem? Nejvíce mě na knize zaujala obálka, protože je prostě roztomilá a taky jsem byla zvědavá, byly na ní totiž samé dobré odkazy. Já jsem celkem hodně zklamaná, že jsem za ní zaplatila, měla jsem si ji pouze od někoho půjčit a tomu člověku se pak zasmát, že za ní zaplatil on. Takhle budu mít v knihovně knížku, která má sice roztomilou obálku, ale už se k ní asi nikdy nevrátím a rozhodně ji nikomu nedoporučím.
Bábovky Radka Třeštíková
Dvanáct žen, dvanáct osudů propojených v jednom románu. Napadlo vás někdy, co řeší milenka ženatého muže a jaká je ve skutečnosti ta příšerná manželka, o které jí on vypráví? Nebo proč má sestra manželky tak špatný vztah se svojí ... více