Taxidermistova milenka - recenze
recenze
Taxidermistova milenka (2022) / domiii97Mladá dívka jménem Scarlett má vášnivý vztah s Henrym Pepperem. Henry je zvláštní člověk. Je totiž taxidermistou, jenž preparuje mrtvá zvířata a snaží se jim navrátit život. Scarlett, na Štědrý den, polemizuje a vypráví svůj roční příběh spojený s jejím milovaným Henrym. Ale ponejvíc se snaží pochopit svoji posedlost hybridy zvířaty spojených z několika různých částí těl tvorů. Scarlettin život nebyl jednoduchý. Prošla si smrtí rodičů a jako jediný příbuzný jí zbylo její dvojče Rhett. Scarlett se snaží odkrýt rodinné tajemství oné tragédie, ale zjistí, že minulé vzpomínky nejsou vždy takové, jak se na první pohled zdají být. A aby toho nebylo málo, objeví se v životě mladého páru i konkurence v oblasti hybridní taxidermie neodolatelný Felix de Souza.
V Taxidermistově milence se autorka, Poly Hall, zaměřuje na odvětví taxidermie, tzv. hybridní. Hybridi jsou velice populární a myslím, že i žádaní. Možná to i samotným preparátorům dává jistou božskou moc, protože mohou stvořit tvora, jež se nikdy na světě neukázal. Je to, svým způsobem, druh umění. V knize najdete spousty hybridů, např. vrálík (vrána a králík), ibiška (Ibis a liška) nebo labudla (labutě a pudla).
Celý příběh je vystaven na vyprávění Scarlett, na její povídání o nejniternějších pocitech, o vášnivém a divokém životě s Henrym. Celý příběh, slova jež byla použitá, vůbec jsem v tom neviděla nic obyčejného. Ba naopak. Spíše poezii psanou v románu a pořád mě bavilo číst věty, které jsem spíše viděla jako noty plovoucí na vodní hladině. Velkou součástí jejího příběhu je uvažování nad rodinou, jejím dvojčetem Rhette, který se s ní nechce bavit o minulosti a smrti rodičů.
V průběhu čtení jsem pociťovala, že Scarlett je smutná, ale na vše , co se událo, vzpomínala v dobrém. Už tak nějak od začátku jsem měla tušení, že to asi nebude úplně šťastný konec. Knihu považuji za skvělý literární počin a ve mně zanechala hluboký dojem. Vřele doporučuji.
Taxidermistova milenka Polly Hall
Když Scarlett potká taxidermistu Henryho, začíná vášnivý milostný vztah. O rok později, na Štědrý den, se Scarlett pokouší pochopit svou posedlost Henryho tvory a vliv jeho rivala Felixe. Scarlett, okouzlená a uvězněná izolovaným ... více