Thriller pro mladší čtenáře i milovníky lehkého napětí

recenze

Táto kniha zabíja (2024) 4 z 5 / lucie.svobodova
Táto kniha zabíja

Autorka nás zavádí do elitního prostředí prestižní internátní školy. Příběh sedmnáctileté Jess, studentky s indickými kořeny, se točí okolo vraždy Hugha Henryho Van Borena, jednoho z nejpopulárnějších studentů školy.

Situace pro Jess začíná být velmi komplikovaná, když zjistí, že Hugh zemřel stejným způsobem, jakým byl zabit fiktivní hrdina v její školní povídce. Vrah jí dokonce pošle zprávu s poděkováním za inspiraci, a Jess se tak ocitá v pasti, kterou musí rozplést, než se sama stane další obětí.

Příběh je psán z pohledu Jess, což dodává ději určitou dynamiku, ale zároveň omezuje čtenářovu možnost nahlédnout na širší spektrum potenciálních podezřelých. Autorka se soustředí spíše na postupné odhalování stop prostřednictvím dialogů a drobného pátrání. I když je to zábavné, děj může být v určitých okamžicích předvídatelný.

Co knize nechybí, jsou prvky mezilidských vztahů mezi studenty, zejména rivalita mezi bohatými a chudšími stipendisty, kam patří i Jess. Bohužel, kultura a původ Jess, která pochází z Indie, nejsou v knize více rozvinuty. Autorka se zaměřuje spíše na školní intriky a vztahy mezi studenty, přičemž by bylo zajímavé vidět hlubší rozvoj hlavní hrdinky a dalších postav.

Silným prvkem je tajemný Regio Club, exkluzivní spolek pro elitu školy, který přidává příběhu napětí a tajemnou atmosféru. I přes několik dramatických momentů se však kniha více přiklání k oddychové četbě.

Zjistíme, kdo je vrahem? A jaký měl motiv?

Děj je svižný, ale nepřináší mnoho překvapení. Rozuzlení je rozděleno do několika fází, kdy se postupně odkrývají jednotlivé záhady, ale závěrečný zvrat není dost silný na to, aby nám vyrazil dech a zůstal tak dlouho v paměti.

Kniha osloví zejména mladší čtenáře nebo ty, kteří ocení jednodušší styl psaní a lehce napínavý příběh. Celkově je tato kniha ideální jako oddechový thriller, ale nelze očekávat, že vás zcela pohltí nebo překvapí něčím novým.


Táto kniha zabíja Táto kniha zabíja Ravena Guron

„Vyjasnime si to hneď na začiatku: Hugha Henryho Van Borena som nezabila. Dokonca som ani nepriložila ruku k dielu… aspoň nie úmyselne.“ Sedemnásťročná Jess, ktorá je v očiach bohatých spolužiakov prípadom pre charitu, usilovne p... více


Komentáře (0)

Přidat komentář