TŘETÍ TERAPIE

recenze

Třetí terapie (2024) 4 z 5 / Knižní střípky
Třetí terapie

146/2024
TŘETÍ TERAPIE
DANUTA CHLUPOVÁ
Nakl. VYŠEHRAD
Rok vydání 2024
224 stran

Přemýšleli jste někdy nad tím, jak se může žít v současné Osvětimi, ve městě, které je neodmyslitelně spjato s hrůzami 2.sv.v.?

Hlavními postavami této knihy jsou Polák Grzegorz, žijící v Osvětimi a pracující jako průvodce v bývalém koncentračním táboře. Spolu se svou matkou vychovává dospívající dceru Kamilu a snaží se vyrovnat s pocitem viny za smrt své ženy.

Mathilda je Němka, knihovnice, která se vzpamatovává ze vztahu s psychologem Thomasem. Tento vztah byl tak šíleně patologický, že se mi u některých pasáží dělalo až fyzicky špatně. Neskutečné, jak dokáže člověk člověka zmanipulovat.

Naše dva hlavní hrdiny svede dohromady náhoda a posléze Mathildino pátrání po minulosti svého dědečka, který působil jako příslušník SS právě v Osvětimi.

Třetí přečtená od této polské autorky a já jsem opět spokojená, byť byla jiná než předchozí dvě.

Paní Danuta nám v tomto příběhu ukazuje, jak se žije současným Polákům a Němcům, jak se vyrovnávají s minulostí svých předků. Jak může být velice těžké přijmout fakt, že některý z jejich předků se mohl podílet na nacistických zrůdnostech. Navíc je v tomto příběhu dle mého názoru perfektně zachycen vztah manipulátora a jeho oběti. A zaujal mě i příběh babičky Barbary, také to neměla jednoduché.

Nebylo to veselé čtení, ale líbilo se mi, že paní autorka nesklouzla k nešvaru za každou cenu dobrý konec ve všech příběhových linkách. Život ne vždy přináší happyendy. O to více a uvěřitelněji na mě kniha zapůsobila.

Pro mě to byl silný příběh ze současnosti o vině ve všech různých podobách, o snaze vyrovnat se s minulostí, o depresích a jednom patologickém vztahu. Já mám ráda, jak paní Danuta píše, nesnaží se špatné věci zaobalit do líbivého papíru, prostě je čtenáři předloží bez příkras a zbytečné omáčky. I tak dokáže vyvolat spoustu emocí, alespoň u mě se jí to podařilo. Těším se, co dalšího si pro nás připraví příště. (ZÁŘÍ 2024)


Třetí terapie Třetí terapie Danuta Chlupová

Román o paměti rodin a míst. Čtyřicetiletý Grzegorz žije v Osvětimi, městě, které si většina lidí spojuje výhradně s děním v bývalém koncentračním táboře, jako by současná Osvětim ani neexistovala. Na dovolené se seznámí s o ně... více


Komentáře (0)

Přidat komentář