Třetí terapie přehled
Danuta Chlupová
Román o paměti rodin a míst. Čtyřicetiletý Grzegorz žije v Osvětimi, městě, které si většina lidí spojuje výhradně s děním v bývalém koncentračním táboře, jako by současná Osvětim ani neexistovala. Na dovolené se seznámí s o něco mladší Němkou Mathildou, kterou pronásleduje jakýsi nejasný pocit rodinné viny z války. Také Grzegorze trápí výčitky svědomí, protože jeho manželka tragicky zahynula při autonehodě, v tom jsou si s Mathildou podobní. Najdou společně potřebnou odvahu postavit se vlastní i rodinné minulosti?... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Třetí terapie. Přihlašte se a napište ho.
Dostala jsem něco jiného než jsem čekala, ale moc se mi to líbilo a ráda knihu doporučuju. Od autorky se mi líbily všechny knihy, tahle se mi ale zdá nejlepší.
I tato kniha autorky se mi moc líbila. Ctiva a napínavá. Jakym zpusobem se osudy hlavních hrdinů protnou, se sice dalo tušit, ale i tak jste zvědaví, zda jejich láska skonci šťastně.
Holly, Stříbrné hrdlo a další knižní novinky (20. týden)
12.05.2024
Kniha Třetí terapie v seznamech
Mathildě je třicet a žije v Drážďanech, nejdřív s matkou, která trpí depresemi. Seznamí se s psychoterapeutem Thomasem, který ji chce údajně vyléčit z jejích problémů. Jenže jeho postupy jsou dost zvláštní - nejen, že se k ní nastěhuje, ale ještě s ní manipuluje. Mathilda nikdy neznala své předky, ale jeden údajně byl členem SS v koncentračním táboře v Osvětimi - a to ji trápí.
Pak tu máme Grzegorze, Poláka, který se ubytuje se svou dcerou v německém kempu. Tam se prvně potká s Mathildou. Grzegorg si nese trauma z dřívějších let, kdy tragicky přišel o manželku.
Samozřejmě se nabízí, že se zase potkají. Jak ale bude jejich vztah pokračovat? Může Grzegorg pomoct Mathildě s hledáním rodinné historie?
Svoji dějovou linku má i matka Grzegorze.
Autorka zvolila krátké kapitoly, které mi tentokrát nesedly. Ani mi nevyhovovalo přeskakování v čase a dějových linkách. Tolik dějových linek v různých časových období a navíc v tak krátkých kapitolách na mě působily roztříštěně.
Co hodnotím pozitivně - v knize je hezky vidět, jak jsme ovlivněni minulostí a našimi předky.