VĚK PŘÍZRAKŮ

LENKA POLÁČKOVÁ
Nakl. YA ČTU
Rok vydání 2023
280 stran

Tuto knihu jsem měla na seznamu již dlouho, proto jsem měla velkou radost, když mě oslovila samotná autorka @lela , zda nemám zájem si ji přečíst, samozřejmě i volným pokračováním HODINA HROMU.

Již dávno nejsem cílovka, to všichni moc dobře víme, když tedy čtu nějakou YA záležitost, snažím se na ni dívat jinou optikou. S velkou radostí musím říci, že takovou knihu, jakou napsala Lenka, bych v době svého dospívání tuze ráda četla.

Vydáváme se roku 1895 do Olomouce a poznáváme českou dívku Žofii, která pracuje v jedné honosné vile pro bohatou německou rodinu. Má bratra Arnošta a jinak vlastně nikoho.

Když mladý pán Leopold přivede jednoho dne domů svého kamaráda Matrnu, který zná z dětství naši Žofii, nechtěně tím spustí lavinu hodně nebezpečných událostí.

Vychází totiž najevo, že naše hlavní hrdinka dokáže komunikovat s mrtvými, což je v té době velice populární. Stane se hvězdou večírků místní smetánky. Komunikovat se záhrobím se ne vždy vyplácí a téměř vždy to přináší svou daň. Jak dopadne naše hrdinka, povede se jí udržet na straně života?

Bylo to skvělé čtení, já jsem si to užila úplně maximálně, přečetla jsem ji v podstatě na jeden zátah. Historický příběh z města, které velice dobře znám, příběh, kde si hrajeme s duchy a se záhrobím, to je něco pro mě. A naprosto vůbec mi nevadilo, že je kniha určená výrazně mladším čtenářům, pohltila mě a nechtěla pustit. Nic mi nějak zásadně nevadilo, já jsem si opravdu a pouze užívala příběh, který Lenka moc hezky napsala a vymyslela. A už se moc těším, až se pustím do volného pokračování HODINA HROMU, které už mám doma v tom nádherném hardbackovém vydání .

Skvělá dobová atmosféra, zajímaví hrdinové, příběh, v němž balancujeme na hraně života a smrti a díky hlavní hrdince promlouváme se zemřelými, tady bylo prostě vše, co mám ráda. (SRPEN 2024)

Věk přízraků Věk přízraků Lenka Poláčková

Je moudré naslouchat přízrakům? Píše se rok 1895 a na holých loukách za Olomoucí rostou místo vlčích máků přepychové vily. V jednom z těch krásných německých domů pracuje jako služebná i česká dívka Žofie. Život nemá lehký, al... více

Komentáře (0)