Velmi silná četba, kterou bych dětem do rukou asi nedala
recenze
Volání netvora (2012) / Rinoa18Na začátku roku 2017 by měl být do kin uveden film Volání netvora: Příběh života. Shodou okolností jsem před pár dny narazila na trailer, který mne velice oslovil. Důležitější ale je, že stejně jako nemálo jiných, i tento film má svůj základ v knižní předloze a právě jeho blížící se premiéra mě konečně přiměla se do ní pustit. Níže shrnu několik svých postřehů a dojmů.
Ačkoli je kniha samotná řazená v sekci pro děti, už jenom obálka připomíná bránu do děsivého hororu. A samotný začátek tomuto útvaru skutečně odpovídá. Uvádí nás totiž rovnou do potemnělého pokoje třináctiletého chlapce, který se právě probudil z noční můry. Hodiny ukazují něco málo po půlnoci (což byl přibližně stejný čas, kdy jsem se do knihy začetla i já – skvělý nápad!) a venku se něco děje.
Conore!
Jako by mu někdo šeptal přímo do ucha.
„Kdo je to?“ zeptal se Conor a srdce se mu rozbušil očekáváním, co bude následovat.
Měsíc zahalily mraky, krajina se ponořila do tmy a po úbočí se přihnal do místnosti prudký závan větru, zvedající záclony. Ke Conorovým uším opět dolehlo vrzání a praskání dřeva, sténajícího jako živý tvor či hladem svíraný žaludek, který netrpělivě prosí o trochu jídla.
Mračna přešla a luna znovu vysvitla.
Tu noc se mladík poprvé setká s netvorem. A i když zpočátku doufá, že to byla jen další noční můra, pravda je přesně opačná…
Dalo by se říct, že chlapec to v životě skutečně nemá jednoduché. Jeho maminka je těžce nemocná. Táta bydlí v Americe, kam se přestěhoval za svou druhou rodinou. S babičkou si nerozumí a ve škole ho šikanují. A teď se do toho přidal ještě nějaký netvor, který za ním dochází skoro každou noc a chce mu vyprávět své příběhy. Co na tom, že on svůj vlastní příběh, tu nejhorší z nočních můr, zažívá téměř nepřetržitě?
Tohle je druhý důvod, díky kterému nechápu, jak knihu mohli vložit do dětské sekce. Až totiž všechno vyvrcholí, prostě vám to vezme vzduch z plic. Musím říct, že jsem opět (zas a znovu, vážně nepoučitelná!) udělala tu hroznou chybu a vzala si titul k dočtení do tramvaje. Prosím, pokud knihu máte v ruce, nacházíte se někde za půlkou, potřebujete někam jet (nejlépe do školy a na zápočet) a prostě ji musíte dočíst, nedělejte to. Je mi jasné, že to bude hodně nutit a lákat, ale zkuste s tím vydržet domů. Vím, o čem mluvím.
Dobrá. Když tedy nepočítám počáteční strach a menší nervové zhroucení s vydatným záchvatem pláče a soucitnými pohledy třetiny osazenstva dopravního prostředku, kniha mi přinesla také pár pozitivních věcí. V prvním případě to byly skutečně skvěle vedené ilustrace Jima Kaye, které s postupujícím dějem přestávaly být tak děsivé. (Pozn. Jim Kay ilustroval například také nové vydání Harryho Pottera.) V tom druhém pak fakt, že se do příběhu dalo skvěle začíst a stránky vám ubíhaly pod rukama jedna za druhou.
Nakonec má kniha ale jedno veliké, obrovské plus. I když je to jednohubka, kterou slupnete během chvilky, tak na rozdíl od leckterých bichlí, kterými byste mohli přizabít stokilového kance, má neskutečnou hloubku. Věřím, že vám z hlavy jen tak nevymizí. A mně se investice několika korun v Levných knihách v konečném důsledku zatraceně vyplatila.
Zdroj: stripkypribehu.blogspot.cz
Volání netvora Patrick Ness
Volání netvora je pohádkový fantasy román pro mládež od amerického spisovatele Patricka Nesse napsaný na námět Siobhan Dowdové. Příběh o velké odvaze malého kluka, který se postavil svému největšímu strachu. Třináctiletému C... více
Komentáře (3)
Přidat komentářDěkuji za pochvalu. Abych pravdu řekla, když jsem se nad tím teď znovu zpětně zamyslela, možná to nebylo v Levných knihách, ale ve výprodeji na KK – stála maximálně do padesáti korun. Ale mám dojem, že i v LK se objevila. Teď už je bohužel úplně vyprodaná, už je to taky dost dlouho, co jsem ji kupovala. Můžete ale zkusit to nové vydání – mělo by jít úplně o to samé. :)
Super recenze. :-) Jen bych se chtěla zeptat, kde je možnost koupit si tuto knihu? Prý jste ji sehnala v Levných knihách... myslíte, že je ještě k sehnání? Děkuji mockrát :-)
Naprosto souhlasím :)
Já jsem knihu rozečetla právě na cesty, ale tušila jsem, že to ve vlaku, v kupé plném lidí, nebudu chtít dočítat, takže jsem knihu včas zaklapla - za což jsem opravdu ráda.
A ty nádherné ilustrace! Rozhodně mi kniha zůstane ještě nějakou dobu v hlavě.