Vemte mě někdo do lesa, kde k vám stromy promlouvají latinou

recenze

Havraní spolek (2024) 4 z 5 / strana394
Havraní spolek

Tohle bylo super čtení. Zpočátku jsem měla trochu problém se stylem psaní autorky, ale jakmile jsem se začetla, už nešlo přestat. Za mě by bylo ještě lepší, číst knihu na podzim za sychravého počasí, má totiž skvělou temnou, místy až mrazivou atmosféru. Příběh je plný tajemství a vy je společně s hlavními hrdiny už chcete konečně rozlousknout. No jak to, tak bývá, na konci máme snad ještě víc otázek než odpovědí. Moc mě bavil záhadný les, ve kterém k vám stromy promlouvají a kde čas plyne svým vlastním tempem. Postavy byly lidské, snadno uvěřitelné, každá měla něco do sebe, bylo snadné je od sebe rozlišit. Sledujeme příběh čtyř havraních kluků, jasnovidek jednoho učitele, který v jednu chvíli přišel téměř o všechno.

Blue byla moc fajn hlavní hrdinka. Je to chytrá mladá slečna, která si na nic nehraje a je prostě sama sebou. Její maminka společně s dalšími přítelkyněmi věští lidem budoucnost z karet. Ačkoliv se ve městě najde spoustu skeptických lidí, jejich dary jsou opravdu mocné a měli byste pozorně poslouchat, co vám tyto dámy říkají.

Gansey je jeden z Havraních kluků, je to typický příklad syna bohatých rodičů. Chodí na prestižní školu, má značkové oblečení a peněz, že se nemusí o nic dalšího starat. V jádru duše je to ale laskavý, hodný mladík, kterému ve výsledku o žádné peníze a prestižní studium nejde, Je fascinovaný energetickými liniemi, magií a udělá všechno pro to, aby našel Glendowera.

Ronan je záhadný sám o sobě, upřímně pořádně nevím, co si o něm mám myslet. Ale dle konce bude v dalších dílech hrát důležitou roli. Adam měl tu smůlu, že se narodil do špatné rodiny. Je to šikovný, milý, pracovitý kluk, který se dostal na prestižní školu, ale jelikož je z chudých poměrů musí si číst stipendia doplácet. Jeho otec si bohužel neuvědomuje, jakého skvělého syna má a mnohdy ho jeho hněv ovládne... Noah je hodně zvláštní kluk. Později se dozvíme, proč a abych řekla pravdu, tenhle zvrat jsem vůbec nečekala.

Já osobně jsem si čtení moc užila a už teď se těším na pokračování. Pokud třeba s YA fantasy teprve začínáte, tohle je něco, co by se vám mohlo líbit.

Hodnocení: 4,7/5
Moc děkuju nakladatelství Albatros za zaslání knihy
IG: @strana394


Havraní spolek Havraní spolek Maggie Stiefvater

Když se narodíte do rodiny jasnovidců, nese to řadu výhod i zdrcujících břemen. Své o tom ví i šestnáctiletá Blue Sargentová – odmala jí totiž vtloukali do hlavy, že až jednou políbí svou pravou lásku, její vyvolený zemře. A tak s... více


Komentáře (0)

Přidat komentář