Bere opravdu prášky proti agresi nebo mu mažou vzpomínky..?

recenze

Ocelová liga (2024) 2 z 5 / strana394
Ocelová liga

Akční LGBTQ+ fantasy inspirované světem starověkého Říma. Tohle mi tak úplně nesedlo. Těšila jsem na akcí nabitý příběh s detektivní zápletkou, a to jsem tak úplně nedostala. Autorka se spíše zaměřuje na postavy, vztahy mezi nimi a pocity hlavního hrdiny. Což samozřejmě není špatně, věřím že v jejich heavy contemporary knihách bych to naopak ocenila. Ale tady jsem chtěla více informací o světě, o Akademii, o předmětech, o dvoru, o vyučujících. Co přesně se musí studenti učit, větší popis zkoušek a jejich bodování apod. Podle těch pár popisů jsem si ani nedokázala představit, jak svět vypadá.. Na druhou stranu, ani studenti Akademie neví, kde přesně jejich škola stojí a informace z okolního světa k nim jdou okrajově. A náš hlavní hrdna neví už vůbec nic. Akademii navštěvuje už od útlého věku a svůj život předtím si nepamatuje. Co se týče oné detektivní zápletky – těšila jsem se, jak spolu s hlavním hrdinou a jeho kamarády budeme pátrat po vrahovi a postupně budeme odhalovat tajemství žáků a samotné Akademie. Už vám asi může být jasné, že tohle jsem taky nedostala. Vraha zjistíme na konci knihy a sama nevím, co si o tom pořádně myslet.

Vitus je hodně zajímavá postava. Pořádně nevím, co si o něm myslet. Je nejrychlejší, nejvytrvalejší, umí skvěle bojovat, je na vrchní příčce tabulky a díky jeho pronikavému pohledu se s ním nechce nikdo pouštět do křížku. Ale nese v sobě tajemství, které nezná ani on sám. Pro jeho agresivní a výbušnou povahu musí každý den užívat léky. Co se týče romantické linky, ta mi taky tolik nesedla. Nemám nic proti nikomu, ale spíš jsem čekala lehčí romantiku, vzájemné oťukávání, první polibky apod..

Kdyby se autorka rozhodla udělat z příběhu sérii, udělala by podle mě lépe. Mohla by se více zaměřit na další postavy, popis světa, akademie. Z konce mám takové rozporuplné pocity, věřím, že takový konec nečekal skoro nikdo. Zároveň ale nevím, co si o tom myslet a jestli to byla pravda nebo ne.

Děkuji nakladatelství Albatros za zaslání knihy.
IG: @strana394

Ocelová liga Ocelová liga Adéla Rosípalová

Akční LGBTQ+ fantasy inspirované světem starověkého Říma. Je veřejným tajemstvím Pěti svobodných republik, že Akademie smrtících umění učí své studenty především tři věci: bojovat, rozpřádat intriky a v případě nutnosti taky zabí... více

Komentáře (0)