Věřil jsem, že to musí jít lepší cestou

recenze

Věřil jsem, že to musí jít lepší cestou (2024) 5 z 5 / EvikU.
Věřil jsem, že to musí jít lepší cestou

Autorka napsala knihu rozhovor s profesorem Janem Starým. Kapacitou v oboru dětské onkologie a leukémie.

Kniha začíná otázkami na jeho dětství a studentský život. Posléze jeho začátky na medině a postupná kariéra lékaře, vědce a profesora nových mediků.

Začátky v 70 letech 20 století nebyly nic moc. O leukémii se mnoho nevědělo, komunistická době tomu nepřispívala, nemohlo se cestovat a učit se na kongresu od zahraničních lékařů, kteří byli v mnohém napřed. Nebyli léky ani mnoho prostředků na výzkum.

Nevzdal to, stále se něčemu novému učil a vzdělával se. Po revoluci 1989, kdy se otevřely brány do Evropy, mohl začít spolupracovat s kolegy v zahraničí. Jezdil na vědecké kongresy, psal články, studoval případy svých pacientů a učil se z chyb. Vedl statistiky, prosadil transplantaci kostní dřeně, která v Čechách nebyla schválená a začal jí provádět u svých pacientů.

Byl více v práci než doma. V zahraničí, v laboratoři, na klinice. Toto povolání nejde brát jen jako zaměstnání. Je to především poslání a talent, který nemá každý. Petra Dvořáková dala rozhovoru svůj spisovatelský um a vyšla z toho kniha, kterou si přečte rád i běžný laik. Nebo rodiče pacientů, kteří uvidí velkou naději u svého dítěte na vyléčení. Medicína udělala a stále dělá velké pokroky ve vědě a v léčení.

Kniha se mi líbila včetně doslovu autorky. Děkuji za takové rozhovory!


Věřil jsem, že to musí jít lepší cestou Věřil jsem, že to musí jít lepší cestou Petra Dvořáková

Jak překročit hranice nemožného? A proč jsme světová špička v léčbě dětské leukémie? Knižní rozhovor spisovatelky Petry Dvořákové s profesorem Janem Starým se obrací k nejdůležitějším momentům jeho života - od studia medicíny p... více


Komentáře (0)

Přidat komentář