Vrahem bez výčitek

recenze

Kdo má právo zabít? (2024) 3 z 5 / Lena91
Kdo má právo zabít?

Již po dvanácté se vrací známá dvojice Petr Beránek a Ctirad Karafiát v nové knize českého autora Luďka Kubáta s názvem Kdo má právo zabít?. Tentokrát se však volnomyšlenkářský výtvarník a zapálený pseudodetektiv Ctirad drží v porovnání s předchozími díly poměrně zpátky a jeho zásahy do vyšetřování kláštereckých krimi událostí jsou pro celou místní policii včetně Ctiradovi manželky Šárky a nepřátelského Beránka vcelku snesitelné.
Kniha začíná takovým neodděleným prologem, kde malá holčička a posléze starší dívka bez okolků neváhá vzít život těm, kteří ztrpčují ten její a projde jí to. Poté Kubát přechází do hlavní dějové linky a zanechává ve čtenáři otázku, na kterou snad nalezneme na konci odpověď. To už se ale ocitáme v Kláštereckém kostele, kde skupinka mladých studentů pražské AVU restauruje barokní fresky pod dohledem zkušené profesorky. Jednoho večera po menším incidentu odejde z ubytovny jeden ze studentů, Petr Voldán, pracovat v noci do kostela a o něco později je nalezen mrtvý. Po bližším ohledání je vyloučena nešťastná náhoda a trojice kriminalistů se pouští do vyšetřování. Jako první se jako podezřelí nabízejí studenti a jejich profesorka, a dokonce to Kubát zaonačil tak, aby čtenáře zmátl a myslel si, že snad už ví, kdo to udělal, ale chyba lávky. Všechno je jinak a opilý svědek, který ač byl na místě činu a vše viděl, nedokáže policii pomoct. Koho ale opilecká představivost postrčila kupředu, je samozřejmě Ctirad, který se hned vydává na univerzitu a díky kontaktům má vraha prakticky před očima. Policie však není o moc pozadu a na vraha tak přijdou prakticky zaráz.
Kubát na můj vkus ten konec hodně urychlil a zestručnil, že si snad musíme na konci položit otázku “takže kdo že to vlastně udělal? Celkově má kniha rychlý spád, tempo snad ještě rychlejší a Kubát nezdržuje čtenáře žádnými hluchými místy či popisy. Když napíše, že policie půjde vyslechnout svědky, končí odstavec a už se vyslýchá. Tento styl vyprávění tak vede k čtivému a rychle plynoucímu ději, avšak občas by si některé pasáže zasloužily o něco více rozvést. Hlavní motiv knihy je velmi zajímavý, navíc když se do něj zamíchá gamblerství a dluhy. Ač si myslím, že motiv a i ty vedlejší linky mají větší potenciál, přesto je to dle mého názoru příjemná krimi oddechovka a rozverný Ctirad baví stále.

Děkuji nakladatelství MOBA za recenzní výtisk.


Kdo má právo zabít? Kdo má právo zabít? Luděk Kubát

V kláštereckém kostele Navštívení Panny Marie je místním zvoníkem objeveno mrtvé tělo studenta pražské AVU, který se svými spolužáky pomáhal při restaurování barokních fresek. Trojice kláštereckých kriminalistů stojí před dalším s... více


Komentáře (0)

Přidat komentář