Manželku neschováš

recenze

Běda mužům, kterým žena mládne (2024) 5 z 5 / Lena91
Běda mužům, kterým žena mládne

Mlaďounká a totálně poblázněná. To je zcela přesná definice ústřední postavy nové knihy české autorky Aleny Jakoubkové s názvem Běda mužům, kterým žena mládne.
Zita byla typická čtrnáctiletá dívka, jejíž zájem o opačné pohlaví nebyl ještě nikterak veliký, to se však změnilo v okamžiku, kdy se u nich doma objevil čtyřicetiletý architekt Karel kvůli rekonstrukci domu a Zitu naprosto okouzlil. Ukázalo se, že ani Karlovi nebyla Zita lhostejná, a tak se pomalinku rozvíjel nevinný románek, který však po odhalení Karlova manželství ihned skončil. Se zlomeným srdcem se Zita svěřila svým nejbližším kamarádkám, které ještě v jejím životě sehrají zásadní role. Pak nás autorka skokem posune o pět let, kdy jsou Zita i její kamarádky už plnoleté a kromě studia už samozřejmě řeší kluky o mnohem více.
Na autorčině vyprávění se mi hodně líbí, jak tam vsouvá poznámky jakoby Zitina ohlídnutí zpět a komentuje svoje konání. Dodává to příběhu větší autentičnost, jako bych si se Zitou povídala a ona mi to vše vyprávěla.
Své radosti i starosti si také svěřují Zita se svými kamarádkami Dášou, Ingrid, Terezou a Eli. Ať už se jedná o nešťastnou lásku, svatbu či plánování společného podnikání, vždy jsou si oporou, ale také varovným prstem, když něco není v pořádku. Jako nebylo i opětovné shledání Zity s Karlem. Zita se nechala okouzlujícím Karlem opět oblbnout, ale tentokrát už to nebyl jen nevinný flirt, ale plnohodnotný vztah plný večeří a společných víkendů. Ale mělo to jeden háček, nikdy Zitu nepozval domů, a bylo jasné, že Karel opět něco tají. Po zdlouhavém hučení všech kamarádek to Zita ukončila i podruhé, a nakonec našla opravdovou lásku.
Avšak tady Jakoubková začala přemalovávat osudy dívek na černo, a vše bylo jinak. Smrt milovaného člověka, domácí násilí končící v nemocnici, rozvody. Ač to tak nemusí vypadat a bylo mi postav opravdu líto, mě prostě baví, když prostě není vše jen zalité sluncem a osud zamíchá kartami. Autorka se tady toho opravdu nebála a skákala od štěstí k neštěstí a naopak a ukazovala život takový, jaký doopravdy je. Když Zita potkala Karla potřetí a tajemství se nadále hrnula ze všech stran, vymyslela takovou výzvu, která měla každé z dívek odhalit něco, co je trápí. A tady děj nabírá na gradaci a tajemství vyplouvají na povrch.
Kniha je za mě naprosto skvělé ponoření do dívčího a později ženského světa plné situací, které může zažít kterákoli z nás, a to musím opravdu ocenit. Děj má neskutečné tempo a hltala jsem každé slovo, každý řádek a byla jsem opravdu zvědavá, zda nakonec Zita opravdu bude s Karlem a jak dopadnou i ostatní holky. Opravdu povedená sonda do života mladých žen, která určitě pohltí i ostatní ženy stejně jako mě.

Děkuji nakladatelství MOBA za recenzní výtisk.


Běda mužům, kterým žena mládne Běda mužům, kterým žena mládne Alena Jakoubková

Zitě bylo třináct, když její otec poprvé přivedl domů Karla Kramera, šarmantního, asi čtyřicetiletého architekta, který jim měl navrhnout rekonstrukci domu. Zita se do něj okamžitě zamilovala. A zatímco její spolužačky prožívaly p... více


Komentáře (0)

Přidat komentář