"Vyvolali jsme bouři": Poutavý příběh Malajsie za druhé světové války

recenze

Vyvolali jsme bouři (2024) 5 z 5 / actavis
Vyvolali jsme bouři

Kniha „Vyvolali jsme bouři“ od Vanessy Chan otevírá okno do hlubokého a komplexního světa Malajsie nedávné minulosti. Autorka vytváří poutavé portréty postav, které jsou plné emocí a kontrastů, a prostřednictvím nich nám podává neobyčejný pohled na tragické události druhé světové války. Příběh, jenž se odehrává v Malajsii při konci války v roce 1945, je vyprávěn z pohledů členů jedné rodiny: matky Cecily, jejího syna Abela, dcery Jujube a mladší dcery Jasmin.

Cecily, matka rodiny, nás zavede do světa špionáže a morálního rozhodování. Její touha po svobodě a odvrácení britského kolonialismu jí uvádí do konfliktu se vlastními zásadami a svědomím. Abel, její syn, prožívá hrůzy násilí a zneužívání během japonské okupace, což mu zanechává trvalé jizvy na těle i duši. Jujube, starší dcera, se zaplétá do komplikovaných mezilidských vztahů, které odhalují hypotézy a nespravedlnosti války. A Jasmin, nejmladší a nejzranitelnější, čelí hrozbě únosu do japonského pohodového střediska, což ji nasměruje k nečekanému setkání, jež změní její život.

Chanová s mistrovstvím spojuje tyto různorodé příběhy do jednoho úchvatného vyprávění. Její schopnost vytvářet živé, autentické postavy a uvěřitelné situace přináší čtenáři hluboký a emotivní zážitek. Přes různé časové roviny a narativní oblouky se děj elegantně skládá a překvapuje nečekanými zvraty a spojeními, které udržují napětí a zájem až do samého konce.

Chanová se nebojí zkoumat temnější stránky lidské povahy ani předkládat nám otázky, které vyžadují hlubší zkoumání. Její kniha je důkazem toho, že historická fikce může být nejen zábavná, ale také poučná a inspirativní. „Vyvolali jsme bouři“ je nejen zářivým světlem na málo známou část historie Malajsie, ale také dojemným a silným příběhem o lásce, odvaze a lidské odolnosti v časech největšího utrpení.

Děkuji nakladatelství Host za možnost seznámit se s touto knihou a poskytnutí výtisku k recenzi.

Vyvolali jsme bouři Vyvolali jsme bouři Vanessa Chan

Malajsko 1945. Rodina Cecily Alcantarové je v zoufalé situaci: ztratil se její patnáctiletý syn, nejstarší dcera je den ode dne roztrpčenější a nejmladší dcera se musí neustále skrývat před japonskými vojáky ve sklepě. Cecily si j... více

Komentáře (0)