Zázraky v Madridu

recenze

Familiár (2024) / Kikina182
Familiár

Kniha mi byla poskytnuta v rámci spolupráce s projektem Humbook za účelem recenze.

Luziin život není lehký, je to spousta dřiny za malou odměnu. Ale má v rukávu několik magických frází, díky kterým si ho aspoň trochu ulehčuje. Jenže je nakonec odhalena svou paní, která chce z její moci udělat veřejné divadlo, což je nebezpečné, obzvlášť, když inkvizitoři číhají za každým rohem. Jenže Luzia je neopatrná a pod vidinou aspoň špetky respektu a odměny ukazuje svou moc veřejnosti. O jejích zázracích se tak brzy celý Madrid a a Luzia se dostane do rukou mnohem nebezpečnějším lidem, než jsou inkvizitoři.

Jak je u Leigh Bardugo zvykem je styl psaní hodně popisný, což ale vůbec nevadí, jelikož příběhu dodává na atmosféře. Co mě zarazilo je to, že je příběh vyprávěn vševědoucím vypravěčem, takže v knize nechybí narážky na to, co by bylo, kdyby nebo co se v budoucnu stane.

Na téhle knize se mi líbil kontrast, jednak tady máme historické období, kdy mohl být na hranici přiveden každý už jen kvůli možnosti, že si zahrává s čarodějnictvím a oproti tomu je tady celá síť magií nadaných lidí, kteří se tu méně i více skrytě objevují. Zároveň mi ale přijde, že magie v příběhu neměla žádná pravidla, nebo jsem alespoň nepřišla na to, podle jakého klíče funguje.

Co se týká samotného příběhu, tak byl zajímavý. Není to nic akčního, spíš takový příběh plný intrik a pletichaření ozvláštněný magií, ale minimum akce mi ani v nejmenším nevadilo. Ale uvítala bych, kdyby šlo v knize přeci jen o něco víc, protože po dočtení jsem měla pocit, že jsem až na pár drobností tam, kde jsem začala.

A bohužel musím říct, že mi v tomhle případě vůbec nesedla milostná linka. Z hlediska příběhu to mělo fungovat, ale já to tam mezi těmi dvěma postavami necítila.

Postavy se mi moc líbily. Autorka jim věnovala hodně prostoru a díky vševědoucímu vypravěči jsem měla možnost mnoha z nich nakouknout do hlavy a skutečně je poznat.

Familiar je hodně specifická kniha, kterou si užijete, pokud máte rádi fantasy zasazené do historické doby, obšírné popisy a spíš intriky než akci. Mně tady bohužel nesedlo hned několik věcí, ale rozhodně je to zajímavá kniha, od které bych vás nerada odradila.


Familiár Familiár Leigh Bardugo

V ošuntělém domě uprostřed Madridu si posluhovačka Luzia Cotadová pomáhá střípky magie, aby přečkala dny nekonečné dřiny. Když jsou její skrývané schopnosti odhaleny, je Luzia vržena do světa věštců, svatých mužů a podvodníků, kde... více


Komentáře (0)

Přidat komentář