Zhubni
recenze
Zhubni (2012) / renulka16Co kdybyste trpěli nadváhou a najednou začali hubnout, přesto, že byste se cpali do prasknutí? Zní to jako sen? Pro každou ženu, včetně mě, určitě, ale ne v případě Billyho, který za 6 týdnů zhubne kolem 50 kg. To už není sen, to je noční můra!
Jak je to možné? Jednoduše. Cestou srazí starou cikánku! Její otec s hnijícím nosem, přijde za Billym, dotkne se ho a řekne jedno jediný slovo a to “ZHUBNI”. A od té doby neustále hubne. Proč? Protože na něj starej cikán seslal kletbu.
Zhubni je moje první přečtená kniha od Kinga, v té době pod pseudonymem Richard Bachman. Musela jsem si zvyknout na jeho styl psaní, což naštěstí šlo celkem dobře. Je to čtivý příběh, ale celkem nudný. Kromě děsivých, spíš nechutných, popisků osob, tam není téměř nic, čeho byste měli bát.
Billy mě celou dobu spíš štve, než aby mi ho bylo líto, všechnu vinu totiž svádí na ostatní, než aby uznal, že na tom má i on podíl. Nebo ho snad někdo nutil k tomu, co se stalo před tou nehodou? Jasně, že ne. Však si to užíval. Jeho manželka mi byla od začátku taky nesympatická, proč nestála při svém muži?
Námět je hodně dobrý. Kdyby se King soustředil víc na rozpracování dalších osob, kteří jsou také součástí kletby, než na samotné hledání staříka, bylo by to úplně echt. Ale takto se tam víceméně nic moc neděje, což je škoda, protože to tomu příběhu dost ubírá.
Divím se, že v dnešní době vůbec knihu vydali a nevycenzurovali kvůli rasismu, neboť o cikánech se tam nemluví zrovna moc pěkně a na toto téma jsou lidi dost hákliví.
Nad čím se ale musím pozastavit je to, že Billy měří něco kolem 190 cm, což je poměrně dost, žádný prcek. A váží na začátku nějakých 113 kg, má nadváhu takovou, že si nevidí přes břicho na váhu, má tři brady a hrozí mu infarkt. Podle mě 113 kg na 190 cm není nějak moc, na to aby vypadal tak, jak ho popisuje King. Lehčí nadváhu asi ano, ale toto mi přišlo přehnané.
Moc děkuji nakladatelství Beta
za poskytnutí knihy k recenzi .
Zhubni Richard Bachman (p)
Billy Haleck má všechno, co si může přát - drahý dům, hezkou rodinu a výnosné zaměstnání v advokátní kanceláři. Má však také silnou nadváhu a jeho doktor ho varuje před infarktem. Ve chvíli nepozornosti za volantem přejede cikánku... více
Komentáře (3)
Přidat komentářAno, já to beru jako součást příběhu, jen sem se nad tím zamyslela, jak to dnes většinou funguje. Nic proti tomu absolutně nemám. Ale podívejte se, jak to dnes všude funguje, bohužel. Byla to myšlenka, která mě napadla a tak jsem ji k tomu jen připsala. Nic víc.
Cenzurovať knihy, vraj kvôli rasizmu? To už sme kam dospeli, keď niekto o niečom takom zvrhlom, čo i len uvažuje. O cigáňoch sa v tejto knihe nehovorí zrovna moc pekne? No a čo?! Je to súčasť príbehu. Že sú na to niektorí ľudia hákliví je len obrazom ich skresleného vnímania reality.
Ohledně té váhy, není to spíše tak, že v překladu došlo ke špatnému přepočtu z liber na kg? Neznám originál, tak hádám.