Zlatá pomsta

recenze

Zlatá pomsta (2024) 5 z 5 / lucie.svobodova
Zlatá pomsta

Zlatá pomsta je druhým dílem série “Soudní lékařka Fanny Goldmannová od rakouského autora René Anour.

Vídeň, 1908 - Mladá soudní lékařka Fanny Goldmann svou práci miluje. I když se to spoustě z nás může zdát divné, protože jak jde milovat řezání do těl mrtvých lidí.
Nyní je však zmatená, objevuje totiž u mrtvého těla na pitevním stole podivný vzkaz. Je určen pro ni? Co se zde děje? Kdo ho napsal a nechal ho tam? Byl to vrah nebo někdo úplně jiný?

Fanny se po hlavě pouští do toho, zjistit to. Ponoří se do nebezpečných vod plných intrik vlivných mužů. Je to pro ni bezpečné? Co za nástrahy na ni číhá? A co se stalo její kamarádce, která zmizela?

Věří, že její nejlepší kamarádka Tilde je stále na živu. Myslí si, že je ve spárech hraběte, aby s ní mohl manipulovat a se sebezapřením dělá vše, co ji Waidring diktuje. A to vše v naději, že svou kamarádku opět v pořádku uvidí.

Během své práce musí Fanny provádět pozorování pro hraběte Waidringa, podávat mu informace a je tím vtažena do jeho machinací. Poznává také čím dál více jeho povahu - je to nechutný, ale mocný manipulativní a sadistický muž.

Dokáží se dostat z jeho spárů? Pomůže ji někdo? Může být nepřítel jejího nepřítele jejím přítelem?

Autor má výborný styl psaní, je čtivý, vtáhne do děje a nechce vás pustit. Líbí se mi, jakým stylem zakomponoval do děje popisy pitev, zachoval nějakou odbornost, ale zároveň všemu rozumí úplný laik, jako jsem já.
Nechybí nám zde ani napětí, postavy jsou kolikrát vedeny do situací, kdy máte dojem, že nemají řešení a zoufáte si spolu s nimi, co udělat dále.
Dále hezky vykresluje dobovou atmosféru, kdy máte pocit, že jste také na místě a vše prožíváte spolu s Fanny a ostatními.

Vzhledem k tomu, že se jedná o druhý díl série, určitě doporučuji začít od prvního dílu, jelikož úzce navazují (já to doženu ).!


Zlatá pomsta Zlatá pomsta René Anour

Vídeň, 1908: Soudní lékařce Fanny Goldmannové je podezřelé, když začne u mrtvých těl, která se ocitají na pitevním stole, objevovat podivné zprávy. Jsou určeny jí? A kdo je jejich autorem? Fanny se záhadu snaží objasnit a pouští s... více


Komentáře (0)

Přidat komentář