Zlaté enklávy: Poslední lekce ve Scholomancii
recenze
Zlaté enklávy (2023) / SuzanneEl přežila vzdělání i promoci ve Scholomancii, vražedné kouzelnické školy, a konečně je doma. Jenže ve Scholomancii zůstal její přítel Orion, kterého pohltil strašlivý chřtán. El je rozhodnutá udělat pro Oriona to jediné, co může – zabít chřtána a tím definitivně i Oriona. Jenže to znamená, že se musí vrátit do Scholomancie... A je to vůbec možné, když je škola v prázdnotě?
El touží budovat bezpečné Zlaté enklávy, které budou dostupné všem magicky nadaným lidem bez rozdílu. Jenže za ní přijíždí bývalá spolužačka Liesel, protože mocnou londýnskou enklávu napadl chřtán a navíc ji ohrožuje tajemný malefik. A podle ní je El jediná, kdo dokáže chřtána zabít a celou enklávu zachránit.
Zlaté enklávy vás od začátku vtáhnou do děje a doslova vás nutí otáčet jednu stránku za druhou. V příběhu nechybí temná tajemství, akce, lidožravé obludy ani dávka politiky, intrik a mocenských tahanic nebo třídní rozdíly a nerovnost v kouzelnické společnosti. A samozřejmě ani přátelství, trocha romantiky a pořádná dávka sarkastického humoru.
Naomi Noviková dokazuje, že má trilogii Scholomancie velmi dobře promyšlenou. Příběh není předvídatelný, jednotlivé informace do sebe zapadají a dějové linie se uzavírají, takže čtenáři dostanou odpovědi na většinu svých otázek. A dokonce se dozví, jak je to s proroctvím, že se z El stane malefika, která zničí všechny enklávy – a proti jehož naplnění El celý život bojuje.
Zlaté enklávy začínají přesně tam, kde skončil druhý díl Poslední absolvent. Prostředí Scholomancie, vražedné kouzelnické školy, bylo sice atraktivnější, ale ve Zlatých enklávách s El procestujeme půlku světa a podíváme se do všech velkých světových enkláv.
První díl Smrtící vzdělání mě nadchnul, ale druhý díl Poslední absolvent spíš zklamal. Takže k závěrečnému dílu Zlaté enklávy jsem přistupovala s mírnou nedůvěrou, ale naštěstí se Naomi Noviková vrátila v plné parádě.
Požitek mi kazila akorát milostná linka, která nabývá podoby jakéhosi pochybného víceúhelníku. Naomi Noviková přidala lesbickou tématiku, ale celkově mi to přišlo poněkud samoúčelné a nevěrohodné.
Takže za mě pořád vede první díl Smrtící vzdělání, ale Zlaté enklávy přinesly podařený a uspokojivý konec celé trilogie. A přestože má Scholomancie trochu nevyrovnanou kvalitu, stejně ji jako celek doporučuju, protože se jedná o neotřelý počin se spoustou originálních nápadů a zápletka se školou pro kouzelníky, v níž jim hrozí smrtelné nebezpečí i ve školní jídelně, při cestě na záchod nebo ve vlastní posteli, je jednoduše skvělá.
Zlaté enklávy Naomi Novik
Jediná věc, o které studenti Scholomancie nikdy nemluví, je to, co budou dělat, až se z ní dostanou ven. Takhle pokoušet osud a spřádat plány na jakoukoli budoucnost by mohl jen hlupák. Přesto o tom všichni tajně sní — o té neprav... více