Magická kuchařka - Tajemství černé kuchyně podle receptářů starých čarodějnic recenze
Otomar Dvořák
Nehledejte zde návody k výrobě alchymistických elixírů. Tahle kniha vás zavede do tajemně zakouřené černé kuchyně našich prababiček, do barokní a středověké vesnice, aby vám ukázala, že příprava jídla byla rituálem, udržujícím prosperitu rodu i řád světa. Málokoho dnes napadne, že zdobení koláče je vlastně vytváření mandaly, že koblihy jsou modelem koňského trusu, že ornament na velikonočním vejci je zaklínadlem a magickým záznamem, který lze přečíst a jímž dárce cosi sděluje obdarovanému. Najdete zde přehled rituálních jídel pro všechny svátky roku, z nichž některé jsou známé (velikonoce, vánoce), jiné zapomenuté (např. liščí neděle, rusalčí dny, a pod.) A víte, že moravští vrabci se původně dělali opravdu z vrabců? Kromě zajímavého vyprávění zde naleznete i 44 méně známých receptů. Ať už se rozhodnete uvařit "Hadí mord", "Kaši pro duše nebožtíků" nebo "Polévku proti upírům", pokusíte se o ,,domácí pivo" nebo ,,medovinu", určitě poznáte, že vaření je nedílnou částí dávné lidové magie, která má co říct i nám, v době chvatně hltaných hamburgerů.... celý text
U této knihy zatím nejsou recenze.
Zde se můžete podívat na hlavní přehled recenzí.
Štítky knihy
kuchařky české dějiny kuchařské recepty příprava jídel
Autorovy další knížky
2015 | Vřeteno osudu |
1999 | Utajené dějiny Čech 1. |
2008 | Skrytá česká historie |
2007 | Hořící lilie |
2009 | Utajené dějiny Čech: od pravěku do roku 1945 |