Mýty na talíři: Proč téměř všechno, co se říká o jídle, není pravda zajímavosti
Timothy David Spector
Jak se dobře najíst, neublížit si — a hlavně se nezbláznit Stačí otevřít sociální sítě nebo oblíbený časopis a už se na nás hrnou stravovací doporučení nebo zaručené dietní triky. Snídejte takto, pijte tolikrát denně, nesnídejte vůbec, cukr je zlo, káva je dobro, ale jen v určitou denní dobu, sklenka vína denně prospěje nebo taky možná uškodí… Každý člověk si přitom od změny stravovacích návyků slibuje něco jiného — někdo chce zhubnout, jiný zase nabrat svaly, spousta lidí dietou řeší své zdravotní problémy a ještě více jich chce prostě zkusit žít podle posledních trendů. Jak se v nich ale vyznat, když je jich tolik a stále přibývají další a další? Mýty na talíři od uznávaného vědce a odborníka na výživu Tima Spectora tyto módní diety a trendy jeden po druhém rozebírají a ukazují, že za nimi často spíše než věda stojí marketing, lidové pověry nebo vládní programy. O jídle bychom proto měli přemýšlet jinak než ve formě striktních pravidel či zázračných triků — stravování je pro člověka daleko důležitější, než se může zdát.... celý text
Literatura světová Literatura naučná Zdraví
Vydáno: 2023 , HostOriginální název:
Spoon-Fed: Why Almost Everything We’ve Been Told About Food is Wrong, 2020
více info...
Zajímavosti
Zatím zde není žádná zajímavost.
Štítky knihy
jídlo a pitíAutorovy další knížky
2023 | Mýty na talíři: Proč téměř všechno, co se říká o jídle, není pravda |
2024 | Jedlom k lepšiemu životu: Veda o zdravom stravovaní |