Slavnost Johna Saturnalla zajímavosti
Lawrence Norfolk
Román odehrávající se v 17. století vypráví životní příběh nejlepšího kuchaře tehdejšího světa, Johna Saturnalla, jehož příjmení odkazuje k slavnostnímu rituálu antických saturnálií, který jeho předkové tajně organizovali v předchozích staletích. V mládí se John naučí umění vytvářet pokrmy tak, aby vypadaly jako něco úplně jiného, než jsou, stejně jako připravit pečeni z celého vola nebo vývar ze všech mořských potvor, co se jich hemžilo před biblickou potopou, anebo koláč pro nevěstu, plněný živými ptáky a hadem. Zjišťuje, že kulinářské umění není ničím jiným než šarlatánstvím. Pochopitelně se zamiluje do krásné a urozené Lukrécie – – jenomže její místo je nahoře v komnatách, zatímco jeho dole v kuchyni. Lawrence Norfolk je českým čtenářům známý jako autor rozsáhlých, vynalézavě vyprávěných historických próz Lemprierův slovník a Papežův nosorožec, ověnčených řadou literárnách cen. Na každý jeho nový opus se těší kritika i široké čtenářské vrstvy a ne nadarmo bývá pro svou neuvěřitelně širokou slovní zásobu veleben jako novodobý James Joyce, přestože jeho jazyk je tradiční a přístupný a jeho romány vycházejí z tradic velkých anglických vypravěčů minulosti.... celý text
Zajímavosti
Zatím zde není žádná zajímavost.
Štítky knihy
Anglie 17. století jídlo a pití