Testamenty zajímavosti

Testamenty
https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/369501/testamenty-PsU-369501.png 5 2 2

Sbírka autentické poezie Jaromíra Hořce Testamenty, svědectví o nelidskosti v tomto století, je svým způsobem unikátní. Obsazuje mj. úryvky z dokumentů, protokolů, korespondence, projevů, zpráv, deníků a posledních vzkazů před popravou. Autor, jak sám říká, je nebeletrizoval. Různě však upravoval, aby se tím vyluhovala podstata sdělení.... celý text

Zajímavosti (6)

Albín Dvořák, nar. 1920 - obávaný velitel jáchymovského lágru Rovnost; vězni nazývaný „Paleček“ pro svou malou postavu; trpěl pocitem méněcennosti, který zastíral sadismem - http://www.mistapametinaroda.cz/?id=400 (milamarus)


Jan Kouřil - obávaný dozorce v brněnských lágrech Klajdovka, Kounicovy koleje a Juliánov; po emigraci do Německa ho poznaly jeho oběti; stalo se tak, když chtěl zpeněžit sáček s vylámanými zlatými zuby a můstky; své činy popíral; soudem v Karlsruhe byl za zločiny spáchané na německých státních příslušnících a na sudetských Němcích odsouzen na 15 let - http://www.go-east-mission.net/dateien/cz/35_080307.pdf (milamarus)


Břetislav Jeníček, nar. 1902 - konfident dvou totalit; za násilnosti v táboře Nikolaj nebyl nikdy potrestán, ač se jeho případem zabývala inspekce MV a roku 1993 pak Úřad dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu - https://www.ustrcr.cz/data/pdf/pamet-dejiny/pad1504/039-055.pdf (milamarus)


František Pergl, nar. 1893 - vyšetřovatel ve vazební věznici Domeček; znám svou surovostí a iniciativou vymýšlet různé způsoby týrání; v roce 1951 zatčen, zbaven hodnosti a uvězněn v jedné z cel Domečku; odsouzen na 11 let; v roce 1957 podmíněně propouštěn; zemřel v roce 1962 na rakovinu plic (milamarus)


Ladislav Mácha, nar. 1923 - příslušník Státní bezpečnosti; v roce 1999 byl za svůj podíl na vraždě faráře Josefa Toufara soudem odsouzen k nepodmíněnému trestu odnětí svobody v trvání dvou let; do vězení několikrát odmítl nastoupit; odseděl si rok, poté byl podmíněně propuštěn. (milamarus)


Jaroslav Daniel, nar. 1912 – příslušník Státní bezpečnosti Brno; v roce 1997 byl soudem odsouzen k nepodmíněnému trestu odnětí svobody v trvání pěti let; bylo mu dokázáno, že prováděl nezákonné metody výslechů a používal fyzického násilí. (milamarus)