Bavor Rodovský z Hustiřan životopis
česká, 1526 - 1600
Životopis
Bavor mladší Rodovský z Hustiřan (?1526 - ?1600) byl nejvýznamější český alchymista, přívrženec Paracelsa a zálibou kuchař. Rok jeho narození a zejména úmrtí nejsou zcela jisté.
Nabyl svého vzdělání mimo vysoké školy, ale nezabránilo mu to v rozletu a své současníky často předčil ve znalostech němčiny, latiny a řečtiny. V rodě Rodovských se dalo mluvit o alchymistické tradici. S experimentováním začal, když získal prostředky z dědictví po rodičích. Alchymistická vášeň ho dostala do vězení pro dlužníky. Jeden ze svých astronomických spisů věnoval Vilémovi z Rožmberka, který ho z vězení vyplatil. Později Bavor vstoupil do Vilémových služeb, kde však dlouho nevydržel. Rodovský sepsal spisy, které patří k nejkvalitnějším dílům české alchymie konce 16. století. Přeložil Smaragdové desky, bibli alchymistů od Herma Trismegista. Nezůstal však pouze překladatelem literatury, astronomem a praktickým chemikem. Zabýval se také sepisováním kuchařských receptů, které bral velmi vážně. Zůstala po něm významná památka, osvětlující soudobý jídelníček a chuť.
Ocenění
Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.
Bavor Rodovský z Hustiřan - knihy
2022 | Lapis Philosophorum |
1975 | Kuchařství, to jest knížka o rozličných krmích |
1996 | Jitřní Záře |
Žánry autora
Esoterika, astrologie, okultismus Literatura naučná Historie Kuchařky
Štítky z knih
Rodovský z Hustiřan je 0x v oblíbených.