Olaf Stapledon životopis

britská, 1886 - 1950

Životopis

Olaf Stapledon (1886–1950) se jako spisovatel z velké části věnoval nadpřirozeným jevům. Jeho knihy Last and First men (První a poslední lidé, 1930) a Odd John (Divný John, 1935) spolu s romány H. G. Wellse ovlivnily svět science fiction; mimo jiné formovaly autory jako Robert Heinlein, Isaac Asimov a Arthur Clarke. Stapledon dával přednost vykreslování velkých pláten, zatímco krátkých povídek napsal jen několik.
Narodil se v Poultonu poblíž Liverpoolu, v dětství ale žil v egyptském městě Port Said (v prvních šesti letech svého života). Vystudoval moderní historii na univerzitě v Oxfordu, nějakou dobu učil na gymnáziu, později pracoval v přepravních kancelářích v Liverpoolu a Port Saidu v letech 1910 - 1913.
Za první světové války sloužil v dobrovolnické zdravotnické jednotce. V roce 1919 se oženil. V roce 1925 získal Ph.D. na univerzitě v Liverpoolu v oboru filozofie. V roce 1929 publikoval knihu A Modern Theory of Ethics (Moderní teorie etiky). Poté se cele věnoval scifi. Napsal knihu Last and First Men (Poslední a první lidé), napsal mnoho scifi knih, spojených s filozofií transhumanismu.
V roce 1940 se přestěhoval do Caldy, po roce 1945 jezdil přednášet do celého světa, navštívil Nizozemí, Švédsko, Francii, Polsko, USA. Zapojoval se do protirasistického hnutí. V roce 1950, po týdnu přednášek v Paříži, zemřel na infarkt. (zdroj životopisu: wikipedia.org)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.

Olaf Stapledon - knihy

2024  0%Sirius

Žánry autora

Literatura světová Romány Sci-fi

Štítky z knih

Stapledon je 0x v oblíbených.

Skrýt reklamy