Ted Allan životopis

kanadská, 1916 - 1995

Životopis

Ted Allan, vlastním jménem Alan Herman, byl kanadský, výrazně levicově orientovaný dramatik, herec, scenárista, spisovatel.
Narodil se 25.1.1916 v Montrealu, kde také vyrůstal v sociálně slabé rodině. Proto také nedokončil střední školu a začal pracovat, aby pomohl doplnit příjmy rodiny. Politicky se začal záhy angažovat v komunistickém hnutí, jako korespondent psal pro Toronto Daily Worker. V období španělské občanské války se zapojuje do bojů jako dobrovolník v interbrigádě, z jeho válečných zkušeností vychází i jeho první román, po kterém následuje řada dalších. Mimo knih napsal stovky rozhlasových a televizních scénářů pro vysílání ve Velké Británii a Kanadě, je také autorem několika divadelních her, podílel se na vzniku mnoha filmových scénářů.
Jeho nejznámějším dílem je biografický román Skalpel a meč, životopis kanadského lékaře Dr. Normana Bethuna, napsaný ve spolupráci s Sydney Gordonem, který se stal mezinárodním bestsellerem a později byl zfilmován. V Kanadě značně uznávaný a oceňovaný autor zemřel 29.6.1995 v Torontu.

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.