Vašek Vašák životopis

česká, 1949

Životopis

VAŠEK VAŠÁK (30. 12. 1949) vystudoval Střední průmyslovou školu elektrotechnickou v Hořovicích (pár let se živil jako projektant v SÚDOP a Metroprojektu) a později i zpěv a skladbu na Lidové konzervatoři (profesoři L. Löbl, I. Vyskočil, H. Macourek a V. Neumann).

Dále je absolventem European School of English ve Valletě (Malta), a členem International Federation of Journalists, Akademie populární hudby, Ochranného svazu autorského, Obce spisovatelů atd.

Novinář a spisovatel:
Počínaje rokem 1991 začal souběžně působit i jako novinář (Teletip, Týdeník televize, Ano, Xantypa – kde má na starosti i internetovou podobu časopisu, přispíval také do Mladého světa, Reflexu a Kotejlu.
Dělal interview s českými prezidenty Václavem Havlem a Václavem Klausem, jugoslávským prezidentem Raifem Dizdarevičem, s bývalou americkou ministryní zahraničí Madeleine Albright, kardinálem Vlkem, horolezcem Reinholdem Messnerem a řadou dalších významných osobností.

Napsal řadu scénářů a vyšly mu knihy JÓ, TO TENKRÁT… ANEB SLAVNÍ ČEŠTÍ SENIOŘI, Z OPERETY DO OPERETY ANEB CO SE TENKRÁT ŠUŠKALO (s Gallou Macků), JAK NACHYTAT LELKY, JAK POSNÍDAT LELKY, LELKY Z KABELKY (všechny tři Lelky ilustroval Vladimír Renčín), NEZAPOMENUTELNÉ PŘÍBĚHY (s Petrem Kolářem), POUŤ ZA ČERNÝM KRISTEM PĚTI SVĚTADÍLY (v níž je také 74 stránek jeho fotografií; za knihu získal Čestné uznání pro knihy literatury faktu za léta 2005-07), do několika dalších přispěl buď písemně (DRACULA, HVĚZDY A REBELOVÉ VE HVĚZDÁCH, J. Louda & básníci - E. Brikcius, J. Suchý, K. Sýs, J. Vodňanský, V. Vašák, P. Vrba, J. Žáček ad.: VÁBIVÉ ZÁHYBY, O.Suchý: Tři životy Lídy Baarové, I. Šípová: Zásah Šípem) nebo fotografiemi (AMFORA – GIGANT NA GÓLY A FÓRY, AMFORA NA CESTÁCH, TO BYL TEDA GÓL, S MÍČEM KOLEM SVĚTA ANEB MR. PREZIDENT, JANEK LEDECKÝ – ZPĚVNÍK OD A DO Ž). Vašek Vašák je členem Obce spisovatelů. (zdroj životopisu: http://vasak.wz.cz/zivotopis.htm)

Ocenění (1)

2008 - Cena Miroslava Ivanova (Dílo vydané během posledních tří let - čestné uznání) - kniha Pouť za černým Kristem pěti světadíly