kulatina kulatina komentáře u knih

☰ menu

Holka, kterou nechtěli Holka, kterou nechtěli Torey L. Hayden (p)

Výborně. Jako obvykle autorka zdokumentovala svoji terapeutickou práci s narušenými dětmi, tentokrát s devitiletou holčičkou. A stejně jako u ostatních příběhů, jak se traumata z raného dětství projevují v dalším věku dítěte. A jak zdlouhavé a složité je někoho napravit, a to ještě s nejistým výsledkem.

02.05.2024 5 z 5


Odpusťte mi Odpusťte mi Daniel Palmer

Příběh dvou žen, prvni zajímavý, ten skončí uprostřed knihy, a člověk by rád knihu zavřel, a užíval si dobrý konec. Místo toho plyne druhý příběh, ale proč tak obsáhle, tolik jmen, a tak zdlouhavé, plno hluchých míst, 200 stran a žádný posun, pořád jsem sledovala kdy už bude konec, a nechtělo se mi to ani 10 stran před koncem dočíst.

24.04.2024 2 z 5


Nebuď p*ča aneb jak (ne)pracovat s dětmi Nebuď p*ča aneb jak (ne)pracovat s dětmi Tomáš Morávek

(SPOILER) Kniha určena především vychovatelům v dětských domovech, výchovných ústavech a dalších zařízeních určených pro výchovu dětí bez rodičů. Zde v příbězích dětí je poukazováno na šokující chování personálu k dětem, jehož cilem už dávno přestalo být děti milovat, misto toho mají potřebu je ovládat Žádný zájem o jejich zkušenosti, přání a představy. Chování některého personálu prostě zamrzlo v 80tých letech. Sláva autorovi, že v roli vychovatele příklady takoveho chovani tak pěkně popsal.

28.12.2023 5 z 5


Fatwa: život pod hrozbou smrti Fatwa: život pod hrozbou smrti Jacky Trevane

Nejsem o moc mladší než autorka. I já studovala v 80tých letech a vedle na stavebce studovali tmaví kluci z Alžíru, Izreale, Íráku. Holky z nich byly celé pryč. Jak jsme záviděly těm, které s nimi dokonce chodily! Umím se vcítit do naivity, navíc za železnou oponou, tehdy žádné informace o cizich zemích, Internet nebyl. Pak vyšla prvni kniha Bez dcerky neodejdu, a druhá Bilá masajka. Oba příběhy stejně. Holky neodolaly, a utekly za svým milým k jeho rodině. Ve všech těchto příbězích je v "přímém přenosu" vykresleno prozření dívek, šok z chování jejich manželů, jakmile se dostali ve vlivu své rodiny - mentality, a šíleně komlikovaný útěk zpět do rodné země. Přesto těchto příběhu není stále dost. Čtěte je a dávejte číst svým dětem a vnoučatům! Diky autorce..

28.12.2023 5 z 5


Vzdušné zámky Vzdušné zámky Jacqueline Wilson

Čtivý příběh z pohledu divky z konce 19.stoleti, která byla odložena do nalezince se četl sám. Zde je názorně popsáno, jak probíhala v té době pěstounská péče, a na druhou stranu organizovaný život v předchůdci dětského doma NALEZINCI.. Ani bych neřekla, že cílová skupina je mládež, ackoliv mám již davno dospělé deti, a další malé v pěstounské péči, pohled zpět na JAK TO BÝVALO KDYSI mne o moc obohatil. Děkuji autorce.

10.12.2023 5 z 5


Pro tvoje dobro Pro tvoje dobro Ellen Marie Wiseman

Jak smutný příběh. Velmi čtivý převážně z prostředí cirkusu v 30tých letech. Je zde mnoho krutosti, sama jsem přeskočila pasáž o týrání slonů (asi 30 stran), tohle kdyby autorka vynechala a nechala slony přežít, hodnotila bych 5. Za pouze 4.

19.11.2023 4 z 5


Domov je místo, odkud Tě nevyhodí...ani když vyrosteš Domov je místo, odkud Tě nevyhodí...ani když vyrosteš Dagmar Zezulová

Kniha je o pěstounce, která ke svým dětem postupně od roku 1997 vzala 3 děvčata do pěstounské péče. Jak se děti vyvíjely, jak rodina žila cca 10 let. Klobouk dolů, jak to zvládala, ale i za manžela, ne každý by to dával. Jsem také pěstounka, vím o co jde, tyhle příběhy jsou důležité.

06.08.2023


Horečka Horečka Robin Cook

(SPOILER) Příběh lékaře a jeho nemocné dcery mě bavil do poloviny, dějová linka továrny mě nebavila, nezáživné úseky popisující chod výzkumného ústavu jsem přeskakovala, a konec byl už od půlky předvídatelný. Hodnotím jako průměr, vadí mi i faktické chyby, na obalu knihy divka s hnědými vlasy, v příběhu se popisuje jako černovlasá. (str.255 kdy rodiče přemlouvají divku, aby paruka byla černovlasá, stejna jako jeji vlastni vlasy)

01.08.2023 3 z 5


Šok Šok Robin Cook

(SPOILER) Čtivý příběh, kterému jsem do dvou třetin tleskala, pak obě děvčata udělala zcela nereálné a neuvěřitelné rozhodnuti, nasledovala serie scén, ktere by se v životě prostě stát nemohly, a protože je autorem knihy muž, obě děvčata najednou myslet technicky jako chlapi, a vymýšlet technické tak nereálné postupy, že jsem začala chvili fandit protistraně, že to přece holkám nemůže projít. Vadila mi i přirovnání autora typu "jeji podpadky klapaly jak výstřely automatické zbraně", nebo že se divala do zrcadla a viděla
"své bujné poprsí".

08.07.2023 3 z 5


Les v domě Les v domě Alena Mornštajnová

(SPOILER) První kniha, kterou doporučuji nečíst. Tedy pro ty, kdo neradi čtou o dlouhodobém psychickém vydírání dítěte. Zde v "přímém přenosu" je vykresleno, jak vzniká v člověku trauma, tedy ztráta citového pouta k nejbližším osobám. Babička ani matka netuší, co to je láska, děda ji zneužívá, dcera (vnučka) je vnímána jako kus hadru. Kniha nemá jediný jasný bod, ani žádnou naději. Jen zlo a zlo. Už bych to nečetla, kdo si s chutí přečte knihu o týrání dítěte? Sama mám holčičku v pěstounské péči, a vím, že šťastné konce existují. Paní autorko, škoda, že jste aspoň na konci trochu štěstí nedala.

16.06.2023 3 z 5


Kde zpívají raci Kde zpívají raci Delia Owens

Originální, téměř neuvěřitelný příběh dívky, která prožila celý život v bažině, mimo lidskou společnost. Kniha psána ve dvou dějových rovinách, počínaje v cca padesátých letech min. stoleti. První třetina se četla dobře, pak až do konce velmi rozvleklé, mnoho stran soudniho procesu mne nudilo, dlouhé poetické básně o jsem přeskakovala, nutila jsem se knihu dočíst. Přesto dávám dobré hodnocení pro originalitu, a barevné popisy života v krásné přírodě.

26.05.2023 4 z 5


Co zbylo z mojí sestry Co zbylo z mojí sestry Nuala Ellwood

Kniha ma 3 části, výpovědi sester. Na straně 140 jsem si prvně uvědomila, že příběh nemá vývoj, pořád jen pocity a vzpomínky novinářky z válečné mise. Za dalsich 100 stran jsem už skoro nemohla číst dál, pořád stejně, pocity zase druhé sestry, žádný vývoj příběhu. Obě ženy sedí v životě na místě, nikam se neposunuly, a bědují. Konečně nastal konec, kdy se objevila menší rychlá zápletka a byla vyřešena. Celkově nuda, denně jsem dokázala přečíst tak 10 stran, pak to bylo stale stejné a sáhla jsem raději po mobilu. Dávám za dvě, že jsem to vůbec dočetla.

07.04.2023 2 z 5


Ranhojička Ranhojička Ricarda Jordan (p)

První dvě třetiny pěkný historický příběh, poslední třetina se vlekla, velmi pomalý vývoj. Vadilo, že ač mají ženy děti, není o nich moc zmiňováno, prostě je předaly do "služby" a už o nich není téměř zmínka.

11.03.2023 3 z 5


Krámek se starožitnostmi Krámek se starožitnostmi Paula Brackston

Příběh psaný ve dvou dějových rovinach, současnost i přítomnost.. Mně se příběh libil, vše do sebe pěkné zapadlo, a uzavřelo.

12.12.2022 4 z 5


Knihkupectví na Riverside Drive Knihkupectví na Riverside Drive Frida Skybäck

Zajímavý odpočinkový příběh dvou sester, psaný ve dvou dějových linkách. Nic zvláštního se vlastně neděje, i tak milý příběh se šťastným koncem jako oddychovka určitě čtenáře nezklame, ale potěší.

01.08.2022 4 z 5


Krutá volba Krutá volba Diane Chamberlain

Tak to bylo zajímavé téma! Příběh ženy a jejich dětí založený na známém rčení, že MINULOST TĚ VŽDY DOŽENE. A také o tom, že dětem se prostě vzdycky musí říci pravda, i když to stojí něčí život (a tady o život opravdu jde). Na příběhu je opět dobře vidět, jak dítě potřebuje znát kořeny svého života, a nemá smysl neco zatajovat, až vyroste, zasáhne osud, a pravda vyjde najevo ....

14.07.2022 5 z 5


Utajená sestra Utajená sestra Diane Chamberlain

Pěkně podaný příběh, který ukazuje, jak silná je touha každého člověka znát své kořeny.

25.06.2022 4 z 5


Našeptávač Našeptávač Donato Carrisi

Knihu jsem do dvou třetin přečetla, dál uz to nedám. Sáhodlouhé popisy všeho, čímž se ztrácí vlastní děj, čtu pouze večer před spaním, a musím se vzdy vratit tak o 5 stran zpět, abych se chytla. Kniha mela byt poloviční a stručnější.

06.04.2022 1 z 5


Mlčení Mlčení Diane Chamberlain

Zajímavý příběh se dvěma dějovymi linkami u kterého se nestačíte nudit. Nejvíc se mne dotknul popis hrůzných léčebných praktik v psychiatrické léčebně v padesátých letech, na kterém celý příběh stojí, dál neprozradím, jen to, že na konci do sebe vše zapadne jako kostičky lega, a hlavou se vám promítá, jak tohle dokázala autorka vymyslet. Tedy klobouk dolů!

13.02.2022 4 z 5


Chůva Chůva Gilly Macmillan

Zajímavý příběh babičky, dcery a vnučky s kriminální zápletkou nenudí, a kdyby holky ještě chvíli vydržely, mohly by žít s čistým štítem. Kdyby autorka napsala pokračování, skoro bych se bála Božích mlýnů.

31.12.2021 4 z 5