Sagisia Sagisia komentáře u knih

☰ menu

Dědictví Dědictví Susan Kay

Kniha právem ověnčená cenami Georgette Heyer Historical Novel Prize a Betty Trask Award. Susan Kay je skvělá vypravěčka a dokázala mě zaujmout událostmi, které mi kdysi v hodinách dějepisu nijak zvlášť neučarovaly. Naštěstí jsem si je už po těch několika desítkách let nepamatovala, takže jsem byla stále v napětí, jak to dopadne :)

Mimo téma bych chtěla dodat, že si aktuálně připadám jako historický génius, protože své okolí oblažuji třeba znalostí všech manželek Jindřicha VIII, což jak se znám brzy zapomenu, nebo třeba taky tím, jak kdo v této době ve skutečnosti vypadal. Při čtení jsem si totiž všechny osobnosti proklepla na internetu, a podle jejich portrétů vypadali všichni...no, divně :) Objevila jsem pak ale vizualizace toho, jak by historické osobnosti vypadaly dnes. Alžběta by byla fakt docela kočka: https://www.instagram.com/reel/CfUIh8Tgph6/?igsh=MWJpcHpoMjVzNjk4Mg==

Knížku moc doporučuji. Je hrozná škoda, že se minula hlavnímu čtecímu proudu (pouhých 39 hodnocení???).

03.02.2024 5 z 5


Přiveď mě zpátky Přiveď mě zpátky B. A. Paris (p)

(SPOILER) Docela mě zaujalo, že spoustě čtenářů nesedl závěr knihy. Mně teda sedl naprosto. Četla jsem nedávno o Billym Milliganovi a Shirley Masonové, jejichž příběhy jsou fascinující a vlastně osobnostně podobné jako u hlavní hrdinky. Taky jsem se setkala se skutečnými lékařskými zprávami o podobných lidech. Takže mi to rozuzlení vlastně úplně mimo nepřipadá.
Jinak byla knížka parádně napínavá, takže jsem večer nechtěla jít zvědavostí spát a ráno vždy vypadala jako zombie. Jen ta atmosféra knižního světa mohla být lepší, nebyl mi moc sympatický, nikoho jsem si neoblíbila.

09.01.2024 4 z 5


Přitažlivost planety Krypton Přitažlivost planety Krypton Jiří Mádl

Písnička, na kterou Martin posílá Veronice při jejich konverzaci odkaz, je Lay Me Down od The Frames :) https://youtu.be/4d5ZwrkLtiE?si=o3D4bGI3Pfz5l288
Mně se příběh docela líbil, ale bylo poznat, že Jirka Mádl není spisovatel. Občas to vyjadřování bylo trošku kostrbaté, sem tam se přeskakovalo v ději, nastíněné osudy některých postav zůstaly bez rozuzlení. Na druhou stranu bylo v textu mnoho úžasných myšlenek a úvah. A taky bylo srandovní si vzpomenout na éru xchatu :)

12.11.2023 3 z 5


Pohádkové prázdniny u přednosty Drahoráda Pohádkové prázdniny u přednosty Drahoráda Robert Drozda

Tahle se mi ze všech tří pohádkových knih líbí úplně nejvíc. Sice jsem doma zaznamenala reklamaci o tom, že příběhy se tolik netýkají vlaků, na druhou stranu jsou ale v knížce před každou kapitolou zařazeny nádherné ilustrace parních lokomotiv a ty teda u dítka na plné čáře zabodovaly!
Tentokrát děda pohádky nevypráví, ale děti je na prázdninách prožívají. Jsou to takové prázdninové výpravy za dobrodružstvím. Přesně tak bych si totiž prázdniny představovala já a chtěla bych mít taky takového dědu, který by byl takhle akční. Vlastně je knížka trochu i taková inspirace pro rodiče a prarodiče, co se dá s dětmi podniknout :) Opravdu velice milá kniha.

08.04.2023 5 z 5


Plnou parou do pohádky Plnou parou do pohádky Iva Hoňková

I když mě osobně pohádky nijak speciálně nezaujaly, mému synovi utkvěly v hlavičce opravdu hodně. Četli jsme je před víc jak půl rokem a stále máme po hlavních postavách (rozuměj mašinkách) pojmenované celé hračkoidní depo :) Žádná jiná pohádka to nepřebila.
Bezvadná je taky ta vystřihovánka na konci knihy. Je fakt krásná, celé nádraží i s kusou kolejí a dvěma mašinkami: jednou třistadesítkou a jednou motorovou. Musela jsem ji okopírovat na tvrdý papír, s čímž byl trošku problém, protože knížka po rozložení není tradiční formát A4, a musí se proto kopírovat na A3, což je dražší. Plus já navíc chtěla vícekrát okopírovat stránku s kolejema, abychom měli z toho nádraží kam jezdit, takže když mi pak paní v kopírce řekla finální částku k zaplacení, myslela jsem, že mě klepne pepka :) Ale co bych pro dítko neudelala, že :)

Knížku tedy můžu vřele doporučit, testováno na dětech.

24.01.2023 4 z 5


Pohádky o vláčcích a mašinkách Pohádky o vláčcích a mašinkách Martin Rosocha

Velice originální, krátké pohádky (třeba i na jednu stránku) pro milovníky vlaků. Autor si hodně hraje se slovy a s češtinou, což je fajn. Těžko ale říct, pro jakou věkovou kategorii se pohádky hodí, synovi jsou 4 roky a myslím, že některé pointy úplně nechápal. Ale zase kdy jindy nabrat slovní zásobu, že? :) Musela jsem hodně vysvětlovat. Ilustrace jsou také zajímavé, takové snové.

24.01.2023 4 z 5


Bábovky Bábovky Radka Třeštíková

Mně knížka připadá trošku podhodnocená. Je totiž hrozně pěkně napsaná, vtipná i zamýšlející se. Neřeší se tu samozřejmě těžká témata z minulých režimů, přesto si troufám říct, že ty myšlenky, které do ní autorka vložila, mají hloubku a jiskru. Ve vztazích jsem se orientovala bez problémů, jen si nejsem jistá, jestli jsem pochopila úplně správně závěr knihy. Jinak se četla jedním dechem.

06.01.2023 5 z 5


Jeden den Jeden den David Nicholls

Těžko se mi hledají správná slova... Naprosto mě dostávaly vtipné rozhovory mezi Emmou a Dexterem. A jednotlivé autorovy myšlenky, které do knížky vložil (plus citace Thomase Hardyho v kapitole Tři výročí, z té mrazí). Podle mého názoru je to právě ta přidaná hodnota, kvůli které je kniha tak oblíbená. Třeba ve filmu mi přišly dialogy hrozně osekané, proto se mi tolik nelíbil. Příběh byl občas trošku zdlouhavý, přeci jen 20 let je dlouhá doba. Ale myslím, že to docela stálo za to.

27.08.2022 4 z 5


Hledači mušlí Hledači mušlí Rosamunde Pilcher

Přiznám se, že jsem knížku začala číst spíš ze srandy a taky ze zvědavosti. Při covidu mi došly půjčené knihy z knihovny a tahle se nám nějakým záhadným způsobem objevila v domácí knihovničce, tak jsem to pojala jako výzvu. Měla jsem předsudky a čekala trapnou slaďárnu, ale když už jsem byla uvězněná doma, tak jsem si trochu toho cukru do života byla ochotná dopřát. Nakonec jsem ale byla příjemně překvapená, příběh hezky šlapal, vůbec nebyl hloupý a hlavní hrdinka byla sympatická. Vlastně mě bavilo jak válečné období, tak současnost.

Dala jsem tomu teda šanci a pustila si i film, ale to byla naprostá katastrofa, plná příšerně dojemné hudby, patosu a pitvořících se herců. Tak to na mě dělá trochu dojem, že paní Pilcherová je asi fakt obětí německého romantického filmu. Knížka totiž vůbec nebyla tak špatná.

17.04.2022 4 z 5


Sladká pomsta Sladká pomsta Jonas Jonasson

Pan Jonasson je můj oblíbený autor, ale tahle pomsta mi nějak nesedla. Vlastně ale vůbec nedokážu určit z jakého důvodu. Bylo to docela originální a vtipné čtení, to vlastně jo, ale knížky autora jsou takové typově stejné, takže jsem už možná trochu přesycená. Nebo nedejbože stárnu! A taky mi příběh vůbec neplynul svižně, byl domotaný, neustálé podrobné seznamování s novými a novými postavami mě nudilo. Hrozně mě to ale mrzí, na knížku jsem se původně moc těšila.

15.03.2022 3 z 5


O mašince Tomášovi 01 O mašince Tomášovi 01 Wilbert Awdry

Tento kreslený Tomáš je mnohem hezčí a mně milejší než ten 3D seriálový. Příběhy jsou podle mě povedené, pro malé děti srozumitelné a krátké. Nikdy jsem nebyla zrovna Tomášův fanoušek, ale zatím mě první dva díly příjemně překvapily.

12.02.2022 5 z 5


Neviditelná Mumo Neviditelná Mumo Lukáš Opekar

Vizuální stránka knížky je fakt parádní, autorovi musela dát příprava hroznou práci. Je plná fantazie: obláčky z vaty, hadi z papíru, vzducholoď z nafukovacího balónku... nádhera, i když na některých stránkách těch figurek na mě bylo až příliš. Četli jsme pohádku se skoro čtyřletým synem a musím říct, že ho některé hádanky moc bavily. Hledání bylo ale i pro mě občas náročné a zdlouhavé a my netrpěliví jsme to hádání občas zkrátili a nehledali vše. Byla to ale oproti běžnému čtení fajn změna. A dohodli jsme se, že si ve volném času zkusíme vyrobit to letadélko a vzducholoď, kterými Mumo létala.

12.02.2022 4 z 5


Cit slečny Smilly pro sníh Cit slečny Smilly pro sníh Peter Høeg

Říká se, že Eskymáci mají až 100 výrazů pro sníh. Nakonec je to prý jen pověra, ale v této knize se o strukturách sněhu a ledu ledacos dozvíte. Moje rozdělení sněhu se omezuje na krásný třpytivý, lepivý na sněhuláka, protivný tvrdý sajrajt a na břečku. Tady se však z nebe snáší qanik, který způsobuje laviny sesouvajicí se rychlostí až 200 km/h. Z šestihranných vloček se pak stávají staré rozpadlé vločky s nejasnými obrysy a z těch postupně zrnitý krystal, kompaktní sníh, firn, névé a velký hranatý ledovcový krystal. Příběh je jinak geniální, ale velmi špatně se čte, hlavně kvůli popisným pasážím, u kterých se musíte soustředit jak při čtení učebnice. Naopak krásné mi připadaly ty úryvky, ve kterých mechanik vaří. A ty o grónské kultuře. Není to úplně odpočinkové čtení, ale je to hodně zajímavé.

06.02.2022 4 z 5


Podbrdské ženy Podbrdské ženy Jana Poncarová

Nestává se mi to často, ale já ji prostě nedočetla. Dočetla jsem Emilčin příběh, ale další příběh nezačal o nic veseleji a já už bych tolik smutku neunesla, proto jsem zaklapla knížku a dala si něco veselejšího. I tak ve mně zanechala hodně emocí a přemýšlení a možná se k ní jednou vrátím, abych si to všechno v sobě uzavřela.

22.08.2021


Pohádky z kerského lesa Pohádky z kerského lesa Jan Řehounek

Pohádky jsem kdysi zakoupila přímo v Kersku u hrnčíře, když jsme byli v tom kraji na toulkách. Jsou moc krásné, četla jsem je dítku před spaním. Malinko mi stylem připomínají pohádky o loupežníku Rumcajsovi, ale hezčí. Dítko se teda více zajímá o ty nádherné ilustrace, které jsou fakt pohádkové, žádné moderní příšernosti.

05.07.2021 5 z 5


Ztracený slib Ztracený slib Kate Morton

Pro mě velmi silná kniha. Čtivá, napínavá, nakonec i emotivní. Odehrává se v překrásném prostředí opředeném pohádkami, to je prostě něco pro mě. Souhlasím, že ten závěr nebyl zrovna ideální, respektive byl ideální až moc. Přivírám jedno oko a i přesto řadím knížku mezi obzvláště povedené, protože už dlouho mě do sebe žádná knížka tolik nevtáhla.

05.07.2021 5 z 5


Zakázané ovoce Zakázané ovoce Jojo Moyes

Mám ráda umění a architekturu, a tak mě hodně fascinovala část o domu Arcadia a jeho bohémských obyvatelích. I ta retro nálada anglického přímořského městečka byla příjemná. A celou dobu jsem jim záviděla to popíjení černýho čaje s mlíkem, takže jsem si ho samozřejmě musela taky několik dní po sobě vařit :) Nicméně už trochu míň mě bavily některé postavy. Hlavně Daisy, která se většinou chovala jako ufňukaná neracionální husa, takže jsem se s ní jako s hlavní hrdinkou horko těžko ztotožňovala, nebyla mi moc sympatická. Děj byl taky docela nenápaditý a předvídatelný. Ale ve finále se to četlo docela dobře, to jako jó. Kdyby to bylo zfilmované, představuju si výsledek jako něco z kategorie "německý romantický". Toš tak...

24.06.2021 3 z 5


Zloději zelených koní Zloději zelených koní Jiří Hájíček

Na světě je někdy krásně, vltavíny prší z nebe... Viděla jsem nejdřív film a líbil se mi, teď jsem si přečetla knížku a líbila se mi. Mám ráda styl psaní pana Hájíčka, takže jsem při čtení chrochtala blahem, ale v porovnání s jinými jeho knížkami mi tahle přišla malinko slabší. Pořád jsem čekala něco, co nakonec nepřišlo, ale vlastně mi to tak dává smysl.
Při čtení jsem si všechny ty chalkopyrity a fluority samozřejmě musela vygooglit, potom jsem se ponořila i do bádání nad vznikem vltavínů. Zjistila jsem, že na území Bavorska dopadl meteorit, který roztavil na křemen bohatou horninu, po nárazu se žhavé kousky zeminy vymrštily do atmosféry, letěly několik set kilometrů a dopadly na území jižních Čech a Moravy. Proto mají některé vltavíny tvar kapky. Takže už konečně vím, proč v té písničce od Lucie vltavíny prší z nebe...

13.01.2021 4 z 5


Alfa samec Alfa samec Vi Keeland

Moje guilty pleasure. Bylo to předvídatelné a nenáročné čtení a vůbec mi to nevadilo. Jen jsem teda vždycky před ostatníma vystavovala knížku vzhůru zadní stranou, protože s tou přední jsem si před okolním světem připadala trošku nepatřičně...i když, vlastně to byla docela sranda :)

26.08.2020 5 z 5


Tajemství letního odpoledne Tajemství letního odpoledne Kate Morton

Trvalo mi chvilku, než jsem se začetla, skoro jsem si u prvních stránek říkala, co jsem si to zas omylem půjčila za Harlekýnku. Ale nakonec to byla naprosto neodložitelná kniha, hezky propracovaná, napínavá jak malý gatě, a po dlouhé době jsem neodhadla, jak to dopadne. Poslední stránky jsem hltala u vaření oběda, docela se i divím, že jsem se nepořezala při krájení pórku. Občas mě podrobnější popis scény zdržoval od příběhu, ale i tak dávám pět hvězdiček a teď jdu radši dohánět resty v domácnosti :)

13.07.2020 5 z 5