Ani svatí, ani andělé přehled

Ani svatí, ani andělé
https://www.databazeknih.cz/img/books/64_/64117/ani-svati-ani-andele-64117.jpg 4 47 47

Hlavní hrdinkou knihy je čtyřicátnice Kristýna, která je po rozvodu velmi osamělá. Vypráví o své práci, životě, rodině, dceři, která je závislá na drogách, o svém bývalém manželovi i mladším milenci Honzovi. Ani svatí, ani andělé je příběhem o životě, smrti, lásce, nevěře a rodinných vztazích.

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Ani svatí, ani andělé. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (13)

Rihatama
18.10.2023 5 z 5

V roce svých 90. narozenin Klíma v jednom rozhovoru uvedl, že "Všechno, co jsem potřeboval napsat, jsem napsal. A abych jen tak žvanil, na to je tady dost jiných." A tak přestal psát. Dokonce už o několik let dříve. Rozumím mu. A přece mi to je sobecky trochu líto. Protože jsem objevila vynikajícího spisovatele a novináře. Ano, byl i komunistou, jenže pak metařem a disidentem. Myslím, že se očistil mnohem víc než mnoho jiných. A zmoudřel, čímž svůj nesporný intelekt znásobil.

Ani svatí, ani andělé představuje především sondu do duše ženy a dívky, byť v knize jsou i mužští představitelé. Je s podivem, jak se Klíma dokázal vcítit do obou. Ač je mi tento typ žen spíše cizí (nemstím se a ani netrpím depresemi tak, abych se ničila), tak mě zprvu obě postavy - matka i dcera - dost iritovaly. Klíma ale dokáže být velmi přesvědčivý, a já měla pocit, jako bych se ocitla v reality show a nahlížela téměř proti své vůli do nejniternějších úvah a prožitků hlavních postav. Klíma sám přiznává, že láska jej zajímá více než politika. To je fér, a navíc o tom umí výborně psát. Svatí či andělé, milovaní či nemilovaní, milující nebo ubližující... já jsem spíš na tu politiku, ale Klíma mě dostal a velmi ráda si jej příště dám znovu. Sic už nepíše - na odpočinek má plné právo - ale napsal toho tolik, že budu mít dost příležitostí se s ním lépe seznámit. Naše první rande dopadlo na výbornou.

"Nikdo z nás není ani svatý ani anděl"

ujira
19.03.2023 4 z 5

Co naplat, mám pro Klímu slabost. Jeho knihy , ač s obyčejnými hrdiny a obyčejnými příběhy, mne neobyčejně zaujmou. Tak stejně tahle. Dobře napsaná, čtivá, přesto nechybí hlubší psychologický pohled na život a jeho nesnadnost, na všednodennost.


julika
08.03.2023 4 z 5

Přihlédnu-li k faktu, že knížku napsal muž, tak klobouk dolů, velice dobře zpracovaná postava Kristýny. Ač se jedná o vcelku všední starosti, které prožívá sem tam každý, možná proto je to tak uvěřitelné, tak ....Blízké!

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Ani svatí, ani andělé v seznamech

v Přečtených71x
ve Čtenářské výzvě16x
v Doporučených4x
v Knihotéce8x
v Chystám se číst17x
v Chci si koupit6x