Buď hodná přehled

Buď hodná https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/504335/bmid_bud-hodna-1Jd-504335.jpg 4 70 70

Psychologický román rozprostřený v čase přes čtyři generace, ve kterém se pravda odhaluje postupně a nenápadně. Zmizela žena. Žena, která má svůj život i životy svých blízkých pod kontrolou. S níž nelze hnout, je zcela bez emocí, neumí se radovat, nikomu nevěří a nepřeje. Ale peče báječné štrúdly – broskvové. Je vdaná, a díky svému muži také zajištěná. Když se usmívá, je to tak nějak napůl. A dál? Co ji bavilo? Kam ráda chodila? Koho znala? S kým se stýkala a kde byly její oblíbené podniky, obchody, kousek přírody? Nic. Nikam. Nikoho. S nikým. Nikde. Dříve pozitivně naladěné děvče. Tančila, zdobila sebe i svět kolem a radovala se. Naivní snílek. Opečovávaný jedináček. Ztřeštěná kamarádka. Zamilovaná puberťačka. Královna krásy. Silná, přátelská, otevřená… Lvice. Kde může být? Kdy se začala pomalu, ale jistě ztrácet?... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Buď hodná. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (25)

nela3812
06.05.2024 1 z 5

Přála bych si, aby byla autorčina myšlenka více slyšet. Bohužel to nejdůležitější schovala do zamotaného a celkem nudného příběhu. K hlavnímu tématu se dostane jen čtenář, který je ochoten doslova protrpět 320/440 stran plných skoků v čase a zbytečných detailů. Zorientovat se ve 4 hlavních postavách a minimálně 8 vedlejších, ve 4 časových linkách dá samo o sobě docela zabrat. O to víc v případě, kdy nejsou změny označené a čtenář se tak neustále ztrácí. V jednom z případů nám autorka vypráví příběh z přítomnosti, na chvilku si odskočí do dospívání a následně ještě jednou skočí do dětství (v rámci vyprávění z dospívání). Chaos - opravdu pro to nemám jiné slovo.

Příliš napínání pro několik málo stran, které se věnují tomu nejdůležitějšímu. Tématu, za kterým jsem tuto knihu otevřela, a dostala jsem jej jen povrchově. Autorka chtěla přiblížit život hlavní postavy, ale udělala z toho až příliš velký chaos plný zbytečných detailů, které její život zase až tak moc neosvětlují. Dalo by se to shrnout do pár kapitol.

Dalším mínusem, plynoucím z velmi táhlého děje je, že si čtenář zprotiví postavy ještě dříve, než se začne něco skutečně dít. Ve chvíli, kdy by měl s některými soucítit, bude cítit jen odpor a touhu je nikdy nevidět. Všechny hlavní postavy mají stejný charakterový vzorec: lítost, sobectví, přehánění. Po více jak 300 stranách, kdy jsme četli o tom jak se krájí nudle do polévky, a kdo si v první třídě otloukl koleno, už prostě nemůžete...tyhle postavy mají zavřené dveře. Nezajímal mě jejich osud, jejich bolístky, hlavně ať se za nimi brzy otočí poslední stránka.

Zpracování tohoto příběhu mi absolutně nesedlo a já vám jej upřímně nemohu doporučit. Příliš táhlé, matoucí skoky v čase a naprosto upozaděné hlavní téma příběhu. Téma o kterém je potřeba mluvit a které autorka pojala z nového úhlu pohledu, škoda že mu nedala více prostoru - za to jediné: jedna hvězdička.

lulucinax
01.04.2024 3 z 5

Kniha mě zaujala na první pohled obálkou i anotací. Trochu jsem tušila o čem bude. Ale nesedlo mi zpracování, respektive první půlka se strašně táhla, druhá už byla lepší.
Autorka přeskakovala mezi různými časovými rovinami a občas jsem se ztrácela, tolik mě to nevtáhlo, přišlo mi to takové rozvláčné.
Rozčilovaly mě skoro všechny postavy, některé méně a některé více a měnilo se to v průběhu čtení.
Nicméně kniha, kvůli tématu, stojí za pozornost a pokud máte rádi psychologické romány, jděte do ní.


Kopta
15.03.2024

V moment, kdy se kniha začíná drtit do dalších pěti nečekaných dějových linek, kniha nečekaně ztrácí drajv až to bolí.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Kniha dvou cest, Dotek jako led a další knižní novinky (6. týden)

05.02.2023


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Buď hodná v seznamech

v Právě čtených3x
v Přečtených84x
ve Čtenářské výzvě7x
v Doporučených4x
v Knihotéce68x
v Chystám se číst99x
v Chci si koupit17x
v dalších seznamech3x