Buď hodná

Buď hodná https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/504335/bmid_bud-hodna-1Jd-504335.jpg 4 70 25

Psychologický román rozprostřený v čase přes čtyři generace, ve kterém se pravda odhaluje postupně a nenápadně. Zmizela žena. Žena, která má svůj život i životy svých blízkých pod kontrolou. S níž nelze hnout, je zcela bez emocí, neumí se radovat, nikomu nevěří a nepřeje. Ale peče báječné štrúdly – broskvové. Je vdaná, a díky svému muži také zajištěná. Když se usmívá, je to tak nějak napůl. A dál? Co ji bavilo? Kam ráda chodila? Koho znala? S kým se stýkala a kde byly její oblíbené podniky, obchody, kousek přírody? Nic. Nikam. Nikoho. S nikým. Nikde. Dříve pozitivně naladěné děvče. Tančila, zdobila sebe i svět kolem a radovala se. Naivní snílek. Opečovávaný jedináček. Ztřeštěná kamarádka. Zamilovaná puberťačka. Královna krásy. Silná, přátelská, otevřená… Lvice. Kde může být? Kdy se začala pomalu, ale jistě ztrácet?... celý text

Přidat komentář

nela3812
06.05.2024 1 z 5

Přála bych si, aby byla autorčina myšlenka více slyšet. Bohužel to nejdůležitější schovala do zamotaného a celkem nudného příběhu. K hlavnímu tématu se dostane jen čtenář, který je ochoten doslova protrpět 320/440 stran plných skoků v čase a zbytečných detailů. Zorientovat se ve 4 hlavních postavách a minimálně 8 vedlejších, ve 4 časových linkách dá samo o sobě docela zabrat. O to víc v případě, kdy nejsou změny označené a čtenář se tak neustále ztrácí. V jednom z případů nám autorka vypráví příběh z přítomnosti, na chvilku si odskočí do dospívání a následně ještě jednou skočí do dětství (v rámci vyprávění z dospívání). Chaos - opravdu pro to nemám jiné slovo.

Příliš napínání pro několik málo stran, které se věnují tomu nejdůležitějšímu. Tématu, za kterým jsem tuto knihu otevřela, a dostala jsem jej jen povrchově. Autorka chtěla přiblížit život hlavní postavy, ale udělala z toho až příliš velký chaos plný zbytečných detailů, které její život zase až tak moc neosvětlují. Dalo by se to shrnout do pár kapitol.

Dalším mínusem, plynoucím z velmi táhlého děje je, že si čtenář zprotiví postavy ještě dříve, než se začne něco skutečně dít. Ve chvíli, kdy by měl s některými soucítit, bude cítit jen odpor a touhu je nikdy nevidět. Všechny hlavní postavy mají stejný charakterový vzorec: lítost, sobectví, přehánění. Po více jak 300 stranách, kdy jsme četli o tom jak se krájí nudle do polévky, a kdo si v první třídě otloukl koleno, už prostě nemůžete...tyhle postavy mají zavřené dveře. Nezajímal mě jejich osud, jejich bolístky, hlavně ať se za nimi brzy otočí poslední stránka.

Zpracování tohoto příběhu mi absolutně nesedlo a já vám jej upřímně nemohu doporučit. Příliš táhlé, matoucí skoky v čase a naprosto upozaděné hlavní téma příběhu. Téma o kterém je potřeba mluvit a které autorka pojala z nového úhlu pohledu, škoda že mu nedala více prostoru - za to jediné: jedna hvězdička.

lulucinax
01.04.2024 3 z 5

Kniha mě zaujala na první pohled obálkou i anotací. Trochu jsem tušila o čem bude. Ale nesedlo mi zpracování, respektive první půlka se strašně táhla, druhá už byla lepší.
Autorka přeskakovala mezi různými časovými rovinami a občas jsem se ztrácela, tolik mě to nevtáhlo, přišlo mi to takové rozvláčné.
Rozčilovaly mě skoro všechny postavy, některé méně a některé více a měnilo se to v průběhu čtení.
Nicméně kniha, kvůli tématu, stojí za pozornost a pokud máte rádi psychologické romány, jděte do ní.


Kopta
15.03.2024

V moment, kdy se kniha začíná drtit do dalších pěti nečekaných dějových linek, kniha nečekaně ztrácí drajv až to bolí.

Limonadovyjoe
05.02.2024 4 z 5

Dana. Mladá usměvavá holka s blond hřívou, která život bere s lehkostí. Miluje tancování, zábavu. Sebevědomá, naivní. Zamilovaná..
A druhá Dana, kamenná, ztuhlá, tichá, nedůvěřivá, uzavřená v perfekcionalisticky čisté domácnosti, bez životního cíle či seberealizace.

Kdy se začala pomalu ale jistě ztrácet ?

I přes pomalejší a nudnější rozjezd výborný rozbor zničení jedné křehké duše. Rozklad osobnosti mladé sebevědomé holky. Díky špatným rozhodnutím, nulové podpoře rodiny, strachu a citovém vydírání ze strany manžela.
Příběh o domácím násilí. Ne o tom viditelném, fyzickém. Ale o tom tichém, skrytém, psychickém, které bolí více než pár facek. Je jen děsivé, kolik takových opravdových domácností existuje.
Zmizení Dany na konci příběhu ve mě ještě dlouho zůstalo, stejně tak atmosféra a úzkost jejího manželství.

“Přeháním? Vymýšlím si? Nikdy mě neuhodil, nekopal mě. To by přece bylo týrání. Určitě jsou moje emoce nějak divné. Zbláznila jsem se? Vždyť se vlastně nic nestalo. Jen jsme si nerozuměli. Jsem hloupá. Moje selhání. Nic se nestalo.

Owain
15.01.2024 5 z 5

Tohle bylo něco, večer jsem ji dočetla a ten konec mi pořád šrotoval v hlavě. Dana se jeví jako celkem protivná ženská, než se začne její příbeh odhalovat a pak člověk pochopí proč. Doporučuji.

Market-k-a
09.12.2023 5 z 5

Knížka si mě přitáhla a moc mě bavila. V první půlce se vlastně nic moc neděje, přesto příběh vtáhne. Pak se to začíná lámat a to je teda masakr. Jsem ráda, že manželovy tyranské praktiky jsou čtenáři vlastně odhalovány až ke konci, protože to byla teda síla. V tom to vlastně bylo zajímavé, v první půlce jen náznaky a pohled zvenku na "normální" manželství, ale pak když v knížce dostala prostor manželka, tak čtenář jenom zírá. Je mi z toho úzko, ale zasloužených pět hvězdiček. Skvělé :)

Danka1975
01.12.2023 4 z 5

Ty jo, za mě teda 3 plus.. . mile překvapena. . . generační romány mě ba a tohle to splňovalo. Sice jsem se musela trochu srovnat v přeskakování časových linek a jménech postav, ale to jsem vypilovala :-). . Hezky se pak skládačka doplnila a zapadla jak pucle. Doba komunismu byla dle mě dobře popsána zejména v chování postav, vnímání priorit a prostě době samotné. . . .z knížky mi bylo smutno,. . . .:-((((. . .Každopádně ale doporučuju!!!

janinaV123
25.11.2023 4 z 5

Kdybych měla na čtení delší časové úseky, možná bych dala ještě lepší hodnocení, ale takhle jsme se v ději trochu ztrácela

grillica
22.10.2023 5 z 5

(SPOILER) Ráda čtu příběhy více generací. Tohle se rozběhlo slibně, pravda někdy jsem se na chvíli ztrácela v těch skocích časem.. Knihu jsem zhltla za dva dny, je to velmi čtivý příběh, pečlivě napsaný, trefně podaný. Při některých momentech mi bylo skoro fyzicky nevolno z toho psychického teroru a pocitů viny, které Dana prožívala. Strašný! Knihu doporučuji a nikomu nepřeji, aby něco takového musel zažívat...

Indianka71
24.08.2023 5 z 5

Dobře se četlo,líbilo,ale život Danky v dospělosti..brr..

Nicole_picole
05.08.2023 5 z 5

(SPOILER) Moc pěkná kniha s dost nečekaným a pro mě nepochopitelným průběhem. Nečekala jsem, že se bude jednat o domací násilí, jinak bych si knihu nevybrala, ale byla by to chyba, skvěle napsaná a hezký konec. Doporučuji k přečtení.

Kopretinka784
04.08.2023 3 z 5

Kdyby se mě někdo zeptal na hodnocení při četbě první poloviny knihy, nevím jestli bych ji doporučila. Zařadila bych ji mezi knihy, od kterých není radno odcházet. Bohužel ne kvůli napětí, ale ztrátě přehledu kdo ke komu patří a v které době se zrovna daná kapitola odehrává.
Možná vlivem souvislejší četby už mě druhá polovina zaujala víc. A pochopila jsem, proč se kniha jmenuje Buď hodná.

ropotamo
03.08.2023 2 z 5

Téma bylo zvoleno dobře, jen nebylo až tak dobře zpracované. Postavy byly ploché, žádná psychologie, tudíž zařazení mezi psychologické romány neodpovídá. Knihu jsem sice dočetla, ale nedozvěděla jsem se odpovědi, proč z milého klučiny najednou vyrostl tyran. Proč sebevědomá matka oběti najednou nic neviděla a nechtěla pomoci a nakonec oběť sama. Líčena jako veselá, sebevědomá dívka, která si z matky až tak moc nedělala a nechá se přesvědčit k nechtěnému sňatku a následně se nechá zotročit.

Gigy
29.07.2023 2 z 5

Nevím, ta knížka mě prostě nebaví. Je zbytečně zdlouhavá, časová posloupnost je zvláštní, přijde mi, že autorka se snaží co nejvíc protahovat a natahovat děj v domnění, že tím zvýší čtivost příběhu a čtenářovo napětí, efekt je ale zcela opačný a čtenáře to prostě zabíjí (připomíná to zbytečně dlouhou předehru, během který prostě vášeň zmizí). Myšlenka asi není špatná, ale jinak fakt bída. Tluču hlavou o stěnu, že jsem si zrovna tohle vybrala jako knížku na dovolenou.

Littlemonday
06.07.2023 2 z 5

Psychologický román se skvělou myšlenkou. Nebudu vám tu spoilerovat, o co jde, každopádně jádro pudla je důležité, zajímavě uchopené.

Bohužel jsem většinu knihy trpěla, protože je příběh protkán sálodlouhými popisy situací, které nejsou příliš nebo vůbec důležité pro děj. Samozřejmě bylo potřeba se zorientovat kdo je kdo, jedná se o pochopení čtyř generací jedné velmi zvláštní rodiny. Rozhodně ale kniha nemusela mít téměř 450 stran. Kdyby se zkrátila na 250-300 stránek, byl by děj úderný, příběh silný a nemusela bych se prokousávat nezajímavou omáčkou.

Je mi líto, ale za mě se tohle moc nepovedlo

2/5

Budu moc ráda, když mě pro další recenze budete sledovat na IG: little.monday a FB: LittleMonday - Rádi čteme

Jidu
30.05.2023 2 z 5

K této knize mohu říct snad jen to, že méně je někdy více. Na 440 stranách pozorujeme příběhy žen z různých generací, které měly těžký osud.
Bohužel je kniha plná detailních popisů různých zbytečností a dobrých 250 stran se vlastně nic neděje. Když už to vypadá, že se to rozjede, tak autorka uskočí k jiné postavě a celý proces začne znovu. To mi opravdu hodně vadilo a přiznám se, že jsem se prostě nudila.
Když se příběh konečně rozjel, tak musím uznat, že z psychologického hlediska byly situace popsány opravdu bravurně. Ukázka toho, jak dokáže jeden člověk totálně změnit charakter jiné osobě. Hlavní postavy mi bylo neskutečně líto, tohle si nezaslouží nikdo.
Co se ovšem povedlo, tak to je konec. Ten knihu opravdu zachránil a byl velmi dojemný.
Celkově musím říct, že jsem od knihy čekala daleko víc. Škoda! Kdyby byla více zaměřená na psychologii a myšlení hlavních postav a byla o 200 stran kratší, tak by to byla paráda. Takto bohužel...Velké zklamání!

iceVS
24.05.2023 3 z 5

Věřím tomu, že autorka má před sebou slibnou spisovatelskou kariéru.
Poutavá zápletka, výborně propracované postavy, talent vyjádřit myšlenku.

Jen jsem se příliš nedokázala s knihou sladit. Hrdinky a hrdinové této knihy mi byli velmi nesympatičtí, slaboši, tyrani, měla jsem pocit, že jsem dva dny strávila s bandou dementů. Což samozřejmě není literární chybou.
Velmi často se mi stávalo, že jsem se ztrácela v ději a čase, dějové střihy byly velmi ostré. Některé věci byly velmi nedořešené, Nina mi v ději přišla taková celá zpětně naroubovaná. A taky mě pobavil roztomile naivní pohled na život v socialistickém zřízení, tam pár nepřesností opravdu bylo.
Věřím, že tahle kniha si své nadšené čtenářky najde.

Eu84
19.05.2023 5 z 5

Perfektní kniha, přečteno za 2 dny. Budu se moc těšit na další počin této autorky :) .

Josefina636
17.04.2023 5 z 5

Skvělá kniha, která mě rozesmála i rozplakala.

Zuzulinka
03.04.2023 5 z 5

Kniha se mi líbila..