Český orloj přehled

Český orloj https://www.databazeknih.cz/img/books/81_/81139/bmid_cesky-orloj-81139.jpg 4 63 63

Poezie vytěžená z kořenů české země. Pro tuto cyklickou skladbu je charakteristická zejména básníkova schopnost vidět prožívanou a ostře zaznamenávanou realitou také vzdálený obzor rodový, historický.

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Český orloj. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (11)

kopeceli
09.04.2024 5 z 5

Tohle byla veliká krása! Ta zvukomalebnost, básnické vyjádření k jednotlivým měsícům v roce, tolik obecných znalostí, které musel básník mít... Celou sbírku jsem si vychutnala.

A tone les.
A tonou luka.
Vítr jak zoubek
kolčaví.
Na straně půlnoční — jak by si

stýskala — v polesí křížů skřípou dvířka

hrobnic.
A starým dřívím vsi jde nahlas

červotoč —

Ladis777
19.01.2024 5 z 5

Knihu jsem četl na vysoké před dvaceti pěti lety (asi tak). Tehdy mě nadchla, ale asi jsem si ji teď užil ještě víc. Mnohem víc jsem v modu, že nemusím rozumět všemu, prožitek je taky hodnota. Texty mísí lidové zvyky sahající až hluboko k předkřesťanským rituálům, náboženské motivy, krajiny srdce, aluze na známou i méně známou literaturu, ale taky radost se žalem, klid a důvěru s děsem a strachem. Je v ní spousta krásných obrazů a veršů. Paráda!


matej.kulistak
28.11.2023 5 z 5

Na Český orloj jsem prvně narazil v jakési čítance. Ten krátký úryvek mě praštil do očí, jak ještě nikdy žádné verše. Tato báseň je tak specifická (tématy, lexikem, rytmem), že z ní lze vzít náhodných 20 veršů a okamžitě ji poznáte.
Jde o vytěžení lidového vnímání roku: mudrosloví, magie, liturgie, revoluční kalendář, pranostiky, záblesky velkých dějin. Jde o pohled prostého člověka z lidu, myšlení které se s desetiletími a staletími téměř nemění. Fokus směřuje ke krajině a půdě. Je to ten nejpřirozenější projev nepatetického vlastenectví, jaké vyvěrá z vědomí kořenů a rodu. Ne z fanatizmu. Šiktancův lyrický subjekt je "obyčejný člověk" v celé komplexitě (v opozici k tomu, jak jej dobová ideologie zprimitivizovala).
Zde se vše vrství a zároveň říká naplno: válka, smrt, uhranutí, erotika, zbožnost, synovství a zejména otcovství.
Šiktanc sahá hluboko do české frazeologie, nebojí se historismů, duálu a jiných jazykových "vykopávek".
Báseň (protože jde vlastně o jedinou báseň) tepe vnitřním rytmem, který se neomezuje na konkrétní metrum, ale synkopicky zní celou dobu - sycený zhusta rýmem a zrochlovaný přímou řečí.
Sbírka vystačí s úzkým repertoárem témat a jazykových prostředků, protože je vytěžuje do takové hloubky, až jímá závrať.
S ohledem na délku básně je pro mě nepochopitelné, jak může mít každý verš takovou vnitřní váhu. Nenajdeme žádná hluchá místa. Jak by ji autor složil u vytržení. Takže náhodný úryvek je nejen rozpoznatelný, ale funkční jako skvostný samostatný text.
Výsledkem je za mě nejkrásnější česky psaná báseň.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (1)

Stromy a starci jsou si blíž než lidi.


Kniha Český orloj v seznamech

v Přečtených94x
ve Čtenářské výzvě6x
v Doporučených2x
v Knihotéce20x
v Chystám se číst11x
v dalších seznamech2x

Štítky knihy

poezie česká poezie

Autorovy další knížky

Karel Šiktanc
česká, 1928 - 2021
1990  90%Adam a Eva
1962  95%Heinovské noci
1990  72%Český orloj
1957  80%Básnický almanach 1956
2000  88%O dobré a o zlé moci