Dej mi své jméno přehled
André Aciman
Dej mi své jméno série
1. díl >
Příběh nečekané a silné lásky mezi dospívajícím Eliem a o pár let starším Oliverem, odehrávající se ve vile na jednom útesu italské Riviéry. Ani jeden z nich není na následky vzájemné přitažlivosti připraven, oba proto nejdřív předstírají lhostejnost. Jenže v průběhu následujících neklidných letních dnů jejich vášeň nesená neúprosnými proudy posedlosti, strachu, fascinace a touhy vzrůstá a oba mladíci začínají opatrně prozkoumávat své pocity. V hloubi jejich duší se zrodí láska trvající šest týdnů a přinese jim zkušenost, která je poznamená na zbytek života. Ti dva totiž na Riviéře a během jednoho dusného večera v Římě objeví něco, co možná už nikdy znovu nenajdou: naprostou důvěrnost. André Aciman zachycuje ve své upřímné, nesentimentální a srdcervoucí elegii na lidskou vášeň psychologické manévry doprovázející přitažlivost tak bravurně jako málokdo. Román Dej mi své jméno se čtenářem nezachází v rukavičkách, nedělá si žádné iluze a je zcela nezapomenutelný.... celý text
Literatura světová Romány Pro děti a mládež
Vydáno: 2018 , #booklabOriginální název:
Call Me by Your Name, 2007
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Dej mi své jméno. Přihlašte se a napište ho.
Mládí je období mnohých krás, kdy člověk poznává sám sebe a poznává pocity o kterých dosud neměl ani ponětí. Zvláště, když Vám do života přijde někdo jako Oliver a svět který jste znali, změnil z ničeho nic svou tvář v záplavě pocitů, které chtějí slyšet jen to jedno slovo „Elio"... Začátek nenadchne, ale chce to vydržet a dočkáte se právě toho, co jste od knihy očekávali. Pokud nevěříte na pravou lásku, tak dejte knize šanci, oni ji totiž vážně našli.
Asi jsem zmlsaná filmem, ten mi připadal lepší, ale těžko se hodnotí film oproti knize, stále je to jeden z nejhezčích příběhů, co znám.
Čtení, které vás navnadí na léto
15.07.2024
Ocenění knihy (1)
2007 -
Lambda Literary Award
(Gay Fiction)
Kniha Dej mi své jméno v seznamech
v Přečtených | 1 349x |
homosexualita umění láska zfilmováno 80. léta 20. století Itálie posedlost léto pro dospívající mládež (young adult) bisexualita
2018 | Dej mi své jméno |
2020 | Najdi mě |
2020 | Enigmatické variace |
2024 | Džentlmen z Peru |
Veľmi pekne napísaná kniha, ktorú som prečítala jedným dychom. Autor perfektne zachytil atmosféru lenivých letných dní, ktoré by boli monotónne, keby sa do opisov krajiny a priebehu dňa nevplietali niekedy až lyrické myšlienky hlavného hrdinu. Páčili sa mi priame aj nepriame rozhovory, naturalistické opisy, všetka tá vášeň, túžba, intimita... Nenaplnenosť, s ktorou sa občas človek stretne. A ako už bolo spomenuté, koniec knihy vyvoláva fyzickú bolesť, a je to pravda.