Evangelium podle Piláta přehled

Evangelium podle Piláta https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/18725/bmid_evangelium-podle-pilata-Dbz-18725.jpg 5 35 35

Román Evangelium podle Piláta se skládá ze dvou částí. V první, nazvané Zpověď odsouzence na smrt večer před zatčením, je mluvčím sám Ježíš(v knize Ješua), který koná zázraky, ale stále má pocit, že sám své kroky neřídí. V druhé části, psané formou dopisů Piláta Pontia bratru Titovi do Říma, se dozvídáme o postavě jakéhosi Ješuy, který byl špatným truhlářem a špatným Židem, bratříčkoval se s opilci i s lehkými ženami a svého bratance Jóchánána považoval za podvodníka. Po intimně laděné první části získává román v části druhé takřka detektivní spád. Pilát a tetrarcha Herodes viditelně znervózní poté, co se ztratí ukřižované tělo a začnou se šířit první zvěsti o Ješuově zjevování.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Garamond
Originální název:

ĽÉvangile selon Pilate , 2000


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Evangelium podle Piláta. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (13)

Adigiotto
24.02.2024 4 z 5

Kniha pôsobí ako prerozprávanie udalostí veľkonočného trojdnia do moderného jazyka. Ten účel splnila, ale nič viac. Kto má chuť na odvážnejší text, nech si prečíta novelu Pilát Pontský autora Roger Caillois. Jeho literárny experiment s alternatívnym priebehom dejín ma fascinuje aj po tridsiatich rokoch.

Vidlička
03.05.2021 4 z 5

Zajímavá studie dvou pohledů na to, jak přijít/nepřijít k víře, podaná nevnucující se formou. Hezké, možná i proto, že nedlouhé.


lencin
25.08.2020 4 z 5

První díl románu je niterné vyznání Ježíše, druhý pak Pilátovým pátráním po "spiknutí" okolo Ježíše. Až detektivní ráz. Pilát se (vlivem své ženy) vydává za Ježíšem hledat smysl života.
(2006)

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Ocenění knihy (1)

2001 - Grand prix des lectrices de Elle (Novels)


Kniha Evangelium podle Piláta v seznamech

v Právě čtených2x
v Přečtených50x
ve Čtenářské výzvě3x
v Doporučených8x
v Knihotéce10x
v Chystám se číst41x
v Chci si koupit15x
v dalších seznamech1x