Léč pána z Rožmberka přehled

Léč pána z Rožmberka
https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/123233/bmid_lec-pana-z-rozmberka-IzI-123233.jpg 4 184 184

Děj této historické prózy se odehrává v roce 1310, kdy po zavraždění Václava III. v Olomouci roku 1306 byl na český trůn dosazen Jindřich Korutanský. Ale česká šlechta je nespokojena a hledá manžela pro poslední svobodnou Přemyslovnu - osmnáctiletou Elišku. Tím se r.1310 stává Jan Lucemburský. Mezi českou šlechtou mají hlavní slovo dva rody - Rožmberkové, mocný jihočeský rod Vítkovců, podle erbovního znamení páni z Růže a rod Ronovců, znaku ostrve, v jejichž čele stál pan Jindřich z Lipé. Petrovi z Rožmberka je v té době 22 let a pan z Lipé mu nabízí svou dceru Annu, které je 11 let. Sňatek však může být uzavřen až za pět let...... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Léč pána z Rožmberka. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (30)

Parwana
31.12.2023 4 z 5

Honosně napsaný román ze středověku, použita krásná čeština, moc hezké obraty, i když jsem se občas ztrácela a nevěděla, kdo je kdo a o co tam vlastně jde. Mělo to mnohem vyšší uměleckou úroveň než díla od Hany Whitton nebo Melity Denkové.

IvaKo
18.09.2023 3 z 5

Po delší době jsem zase sáhla po knize mé oblíbené autorky, protože se mi hodila do letošní výzvy. Příběh je čtivý, i když jsem zpočátku trochu tápala v postavách (není Petr jako Petr). V rámci pohnutého historického období se odehrává překvapivě silná romantická linka. Zajímavé čtení, ale tentokrát mě příběh tolik nevtáhnul.


mataaskorice
02.09.2023 3 z 5

S Petrem z Rožmberka se nesetkávám v první knize. Základní rysy zůstávají, jinak má člověk pocit, že vždy čte o úplně jiné postavě českých dějin. Vaňková děj značně romantizuje, v podstatě by mi to ani nevadilo, ale s ohledem na reálie historické a na stylistiku textu, která vyznívá v zásadě historizujícím dojmem, do chvíle než je styl narušen nesmyslnými zdrobnělinami nebo domáckými tvary jmen, pak mi to celé jako celek nepřináší takové potěšení z četby. Vaňkovou určitě ale nevzdávám a neodsuzuji. Ráda v budoucnu sáhnu po jiné její knize. Mezi oblíbené autory historických románů bych ji ale nezařadila.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Léč pána z Rožmberka v seznamech

v Přečtených269x
ve Čtenářské výzvě59x
v Doporučených17x
v Knihotéce128x
v Chystám se číst31x
v Chci si koupit3x
v dalších seznamech1x