Zlá léta přehled

Zlá léta
https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/33200/bmid_zla-leta-Q7A-33200.jpg 5 163 163

Lev a růže série

< 2. díl >

Román je součástí historického cyklu o Přemyslovcích (Král železný, král zlatý, Zlá léta, Dědici zlatého krále) v němž autorka zobrazila slavnou epochu českých dějin. Zlá léta poručenské vlády Oty Braniborského po nešťastné bitvě na Moravském poli, kde padl zrazený král Přemysl Otakar II., přivedla České země do neslýchané bídy, která vyháněla lidi z jejich příbytků a pod hrozbou hladomoru je měnila v divokou zvěř, kanibalismus nebyl ojedinělý. Na tomto pozadí se rozvíjí příběh lásky královské vdovy Kunhuty k Závišovi z Falkenštejna, jenž byl jedním ze strůjců pádu jejího manžela. Tento vášnivý milostný vztah krutě působí na Závišovu dceru Ulriku, jejíž horoucí láska k otci se postupně mění v nenávist, a také mladičký král Václav II. v braniborském zajetí trpce nese, že se nikdo nezajímá o jeho neradostný osud. Konflikt mezi Kunhutou a jejím synem a mezi Falkenštejnem a jeho dcerou je záhy alespoň načas otupen nástupem Václava II. na osiřelý trůn, kdy se opět otevírá jasnější budoucnost pro celé České království... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Zlá léta. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (14)

veronika5179
23.12.2022 5 z 5

Za ten konec nemohu jinak než udělit 5 hvězdiček.
Ač vztah a "románek" Záviše a Kunhuty nikdy nepatřil mezi mé oblíbené, tady jim to nějak promíjím :) Skvěle vylíčena krutá doba Braniborů v Čechách i život osamělého následníka trůnu. Protivná je postava Alžběty Kumánky. Opět umně vykresleny postavy všeho věku i postavení, čtivé, propracované dialogy do posledního slovíčka.

Rony70
12.12.2021 4 z 5

Rozhodl jsem se pro tuto knihu poté, co jsem odložil po cca 20 stranách jinou knihu z tohoto období - Milenec královny vdovy. A nelituji, tahle kniha je o pořádný kus lepší a navíc patří k těm srozumitelnějším od paní Vaňkové. Je ale pravda, že v některých částech jsem se nudil, což mi vynahradila poslední asi čtvrtina, která popisuje hladomor a kanibalství v té době a která si nijak nezadá s hororem. Nedovedu si představit, že bych v takových hrůzách měl žít, to teda je ještě zlatá tahle doba covidová :-) No a protože Záviše nám v tomhle díle ještě nepopravili, a já jsem tuhle knihu četl především kvůli němu, tak si musím přečíst i pokračování jeho příběhu i když jsem měl původně v úmyslu si od historických románů odpočinout a přečíst si něco lehčího.


DuncanIdaho
05.09.2021 5 z 5

Při čtení této knihy, se mi zamlouvalo to, že to není až taková červená knihovna. Té romantiky tam je dost, ale v mnoha knihách pí. Vaňkové je romantiky a zamilovanosti docela dost.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Zlá léta v seznamech

v Přečtených258x
ve Čtenářské výzvě12x
v Doporučených13x
v Knihotéce140x
v Chystám se číst33x
v Chci si koupit4x
v dalších seznamech1x