Nultá hodina přehled

Nultá hodina https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/520292/bmid_nulta-hodina-Izn-520292.jpg 4 182 182

Hedvika se vrací do poválečného Československa po sedmi letech, které prožila v Londýně a ve vojenské službě v Africe. Z trosek se snaží znovu vystavět svůj někdejší život, postupně však zjišťuje, že jednotlivé dílky se poztrácely a nic už není jako dřív. Hrůzy války a léta odloučení ji s manželem odcizily, a do cesty jí navíc vkročil jiný muž. Hedvika mezitím bezmocně pozoruje, jak v její vlasti jednu totalitu střídá druhá. Podaří se jí vystoupit z neklidného bezčasí nulté hodiny?... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Nultá hodina. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (56)

brabofka
01.05.2024 5 z 5

Opět jeden z těch zajímavých příběhů protkaných dějinami. Děj je rozdělen na několik let a díky tomu tak můžete snáze předvídat a vzpomínat cože jsme se to v té škole učili. Hedvika, hlavní hrdinka, se vrací po válce zpět domů. Čeká, že zde najde vše, tak jak tu před 7 lety zanechala. Jenže rodiče skončili na Majdance a po letech odloučení od manžela to také není ono. První rok tak pomalu sledujeme její vnitřní boj o to jak dál žít, a s kým. Sem až tak historie nevstupuje. Lehce se seznámíme s postavami poválečné politiky, ale to je vše. Až v následujících letech jsou politika a události Československa v té hlavní roli. Sledujeme tak pokusy o atentát na Drtinu, Masaryka a spol. Masarykovo (sebe)vraždu včetně Vítězného února v roce 1948. A Hedvika je toho všeho účastna. Konec byl za mě lehce zkrácený, zajimalo by mne blíže jak Hedvika po roce 1948 tím vším prošla (nebudu specifikovat - i když se to nabízí). Ale vezmeme-li v úvahu,že poválečné události do roku 48 jsou v hlavní roli, je to v pořádku. Opět dám 5*. I když to nadšení, jako v případě Neviditelných kořenů Hynka Čapky, to není. Každopádně i tak doporučuji.

p.stranska
28.04.2024 4 z 5

Audiokniha. Chvilku trvalo, než jsem se chytla, ale pak už jsem se vezla a nemohla jsem přestat poslouchat. Velice zajímavé téma, ta všudypřítomná nespravedlnost a zloba v lidech v poválečných letech mě pokaždé zvedá ze židle. Děkuji autorce za nakouknutí do soukromí Jana Masaryka, jeho snoubenky a přátel. Také jsem se ráda dozvěděla něco o českých ženách jako pilotkách a řidičkách vojenských aut, to jsem nevěděla. Milostná linka hlavní hrdinky knize prospěla, protože naředila tu nálož politiky. Audiokniha povedená, hezky načtená Danou Černou, podkreslená minimem velmi příjemné hudby.


4xbabča
23.04.2024 5 z 5

Další krásná kniha od spisovatelky Jany Poncarové, která je opět krásně napsaná, ale zase jiná než ty předchozí. Popis poválečné situace v naší republice je dobře vystižen, kde jsou i skutečné osobnosti kulturního a společenského života. Moc pěkný příběh, který se čte jedním dechem a určitě jej doporučuji k přečtení.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Pláňata, Nespoutaná Aljaška a další knižní novinky (40. týden)

01.10.2023


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Nultá hodina v seznamech

v Právě čtených10x
v Přečtených264x
ve Čtenářské výzvě61x
v Doporučených11x
v Knihotéce107x
v Chystám se číst190x
v Chci si koupit36x
v dalších seznamech3x