Ohnivý sloup přehled

Ohnivý sloup https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/383017/bmid_ohnivy-sloup-63baf5ab2bc02.png 4 419 419

Po Pilířích země a Na věky věků, celosvětově oblíbených historických ságách od bestselleristy Kena Folletta, přichází Ohnivý sloup, třetí rozvětvený příběh zasazený do anglického městečka Kingsbridge, příběh mocných panovníků i jejich nepostradatelných pomocníků, příběh plný intrik, vražd a zrady, ale také lásky, přátelství a naděje. Píše se rok 1558 a Evropu sužují náboženské konflikty. Osmnáctiletý Ned Willard ale v tuto chvíli netouží po ničem jiném než oženit se s Margery Fitzgeraldovou. Jejich vztahu však není přáno, a tak Ned odchází pracovat pro princeznu Alžbětu. Ve chvíli, kdy se Alžběta stane královnou, obrátí se proti Anglii celá Evropa. Chráněná oddanou skupinou nápaditých špehů a odvážných tajných agentů lpí na svém trůnu i zásadách. Skutečný boj totiž staví ty, kdo věří v toleranci a kompromis, proti tyranům, kteří všem ostatním vnucují své názory – ať to stojí cokoli…... celý text

Literatura světová Historické romány
Vydáno: , Kalibr
Originální název:

A Column of Fire , 2017


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Ohnivý sloup. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (130)

Driftersoul
13.04.2024 5 z 5

Zrovna jsem dočetl poslední řádky. Ta kniha je úžasná. Nemá chybu (pokud se tedy člověk povznese nad některé předvídatelné momenty a třídění jednotlivých postav, ve stylu hodní X zlí). Všechny dějové linie jsou velmi napínavé. Čtenář se dozví hodně o středověkých dějinách Británie, Francie, Španělska. A (jaksi mimochodem) objeví i mnoho historicky zajímavých detailů o životě v té době. Současně si bohužel intenzivně připomene, že svět je i dnes plný kreatur, jako například zde (fiktivní) Pierre Aumande....

gladya
04.04.2024 5 z 5

S kritickými výhradami souhlasím, ano, je to trochu drsnější červená knihovna, ano postavy jsou trochu černobílé, zvlášť padouši, u těch kladných to tolik nebije do očí a jsou chybující. Ano, je to trochu schematické. Ale ono se to tak krásně četlo.

Follett v historických románech často nechává fiktivní postavy přimotat se k významným událostem a někdy těmi událostmi pořádně pohnout. Čtenář tak pochopí, že se schyluje třeba k Bartolomějské noci a napjatě očekává, ne jak to dopadne (to zná z dějepisu), ale co budou provádět a jak dopadnou hrdinové románu. A takových historických událostí je tam řada.

Když jsem četla o náboženských fanaticích ( a byli na obou stranách, i když na jedné bylo víc padouchů), napadlo mě, že jsme se o moc dál nedostali. Náboženské konflikty i konflikty kvůli jiným "vznešeným idejím" jsou pořád.
Krásně bylo popsáno, jak se jedna skupina dožaduje tolerance vůči sobě, ovšem sama zrovna tolerancí k jiným neoplývá. Tak to je na světě pořád.
A ti, kdo se opravdu o toleranci snažili, si nakonec taky v tomhle románu museli ruce ušpinit.


Neo1tex
13.02.2024 3 z 5

Mám pocit, že u třetí knihy už Follettovy znatelně docházel dech. Kniha není ani zdaleka tak strhující, jako předcházející dva, resp. tři díly. Příběh nedosahuje takové hloubky, je vyprávěn s mnohem menším zaujetím, uspěchaně a často je odbyto na pár stránkách to, co by v předchozích knihách vydalo na kapitoly. Je mi to docela líto, protože tahle série je fantastická a tohle bylo smutné a nenaplněné loučení.

všechny komentáře

Související novinky (2)

Knižní novinky (50. týden)

08.12.2019


Knižní novinky (1. - 7. října)

01.10.2018


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Ohnivý sloup v seznamech

v Právě čtených17x
v Přečtených620x
ve Čtenářské výzvě113x
v Doporučených43x
v Knihotéce347x
v Chystám se číst241x
v Chci si koupit56x
v dalších seznamech2x