Podbrdské ženy přehled

Podbrdské ženy
https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/444816/bmid_podbrdske-zeny-sBF-444816.jpg 4 1168 1168

Když chybí mateřská láska, ovlivní to celé generace. Příběh o nelehkých lidských osudech v podhůří Brd na pozadí událostí minulého století. Emílie zažije bolesti války i nástup komunismu – ale možná ještě horší jsou pro ni samota a odcizení, které pociťuje v manželském životě. Také její dcera Jana se cítí zavržená, rodičovské lásky zažila málo a sama ji neumí předat dál. Dokáže poslední z podbrdských žen Johanka zlomit rodinnou kletbu a zbavit se tíže samoty?... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Podbrdské ženy. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (351)

Han-nah
předevčírem 4 z 5

Na pozadí společenských a politických událostí po 1. sv. válce je zde napsán smutný generační román tří žen, v krásném prostředí pod Brdy. Nejvíce prostoru dala autorka Emilce. Při čtení mi bylo nad osudy žen až do pláče. Každá si snila hezký život, milujícího manžela, ale co je pak čekalo. Většinou dřina, nechat se ponižovat, rodit, mlčet, být po vůli a hlavně nedělat výčitky . Pro chlapy toto bylo správné a ani se nechtěli měnit.
Více mohla autorka rozebrat i ostatní postavy. Jana mohla začít lepší život. Vzala si Ivana, ale proč mlčeli. Pro jejich dceru Johanku to bylo utrpení, jako dítě přeci od maminky očekávala pohlazení a vlídné slovo.
Jednou mi známý, nepoznal otce, vychovávala ho s bratry jenom maminka , která na ně neměla čas a babička, která na ně byla velice přísná a bila je, řekl :
Víš, jaké mám doma problémy, já mám manželku rád. Ale lásku jsem nepoznal a tak ji neumím ani dávat. V této knize je to podobné.
A jaký vliv na život lidí měla pověra o brdské vlčici? To jsme se nedozvěděli, i když to děj mohlo oživit.
Kdysi byly rozvody výjimkou, ženy braly svůj osud na svá bedra. Dneska by už nikdo takto žít nechtěl.

Baruska.ska
02.05.2024 4 z 5

Moc hezke cteni, cetlo se jednim dechem. Autorku jsem dosud neznala, ale urcite si prectu i dalsi knizky autorky. Doporucuji


Yaney
10.04.2024 4 z 5

Ze čtení mi bylo vyloženě smutno. To přebírání chování drsného otce od Mírka, jak rychle zapomínal, jak se mu nelíbilo jeho chování k vlastní matce. Emilka, která byla plná ideálů a nevzdávala se, dokud to osud neudělal za ní. Malá Jana, která prostě neznala lásku, a chudák Johanka, která se snažila vymezit vůči všemu.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Knižní novinky (30. týden)

19.07.2020


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Podbrdské ženy v seznamech

v Právě čtených25x
v Přečtených1 640x
ve Čtenářské výzvě328x
v Doporučených87x
v Knihotéce332x
v Chystám se číst668x
v Chci si koupit122x
v dalších seznamech16x