Povídky a jedna báseň přehled

Povídky a jedna báseň https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/465091/bmid_povidky-a-jedna-basen-nsD-465091.jpg 4 202 202

Zcela nové povídky různého ladění z pera českého velikána, z nichž některé jsou humorné, jiné vedou k zamyšlení, ale všechny jsou protkané autorovou laskavostí a životní moudrostí. Inspirací pro povídky Zdeňka Svěráka je život sám a kdokoli z nás se mohl v životě dostat do stejné situace jako jejich hrdinové. Bonusem knihy je báseň, která nečekaně předpovídá budoucnost českého národa, a navíc v jedné povídce mohou jen sami čtenáři odhalit pachatele trestného činu.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Povídky a jedna báseň. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (53)

Hradčiatko
25.04.2024 5 z 5

Pána Svěráka nekriticky zbožňujem. Bite ma, režte (ako sa hovorí v slovenskej rozprávke Popolvár najväčší na svete), ale ja ho zbožňujem ako autora, umelca aj ako človeka, pretože i z jednej minúty osobného stretnutia som si odniesla hlbokú ľudskosť: "chcete podepsat pro manžela... k sobášu?? vynasnažím se!" Máme doma skoro všetky knihy, teším sa na ďalšie! (Áno, sú manželove, má ich z pred aj po sobášom).

Kochy84
31.03.2024 4 z 5

(SPOILER) Protože měl Zdeněk Svěrák narozeniny (stejně jako J.A. Komenský, tedy na den učitelů,) řekl jsem si, že je vhodná chvíle doplnit si tenhle čtenářský rest. První dvě knížky povídek jsou pro mě takové to feelgood čtení, jsou dokonce chvíle, kdy se přistihnu, že mi některá z povídek "najede" a já na ni začnu myslet i několik let po přečtení. Zajímavé. A Zdeňkovi Svěrákovi bylo letos na den učitelů 88 let. A je v takové formě, kterou mu musí každý závidět.
Zatím poslední povídková knížka je takový zlatý standard. Vlastně mě v knížce nečekalo žádné veliké překvapení, možná mrazivá pointa povídky Řeky, která trochu koketuje s detektivkou, ale jinak je to standardně dobrý Svěrák. Povídky jsou skvěle napsané, vypointované, trefné popisy psané krásnou češtinou, některé ze života, jiné vyfabulované, postavy živé a plastické, city až hmatatelné.
Budu se ke knize vracet jako k těm předchozím dvěma? Nejspíš ano, ale nebude to hned.
P.s. na závěr knihy si můžete přečíst báseň, ve které se autor nechává unášet myšlenkovým pochodem, kdy přirovnává stavbu socialistické tribuny ke stavbě plachetnice, kterou pak lidé shromáždění na náměstí odfouknou. Snad jsem nebyl sám, koho při čtení napadl předfilm k Monty Pythonovu Smyslu života, kde podobným způsobem "ožije" budova pojišťovny a účetní se promění v piráty.. pokud bych měl někdy v životě možnost se se Zdeňkem Svěrákem na chvíli znovu setkat (poprvé a zatím naposledy se tak stalo, když mi bylo sedm let a odhaloval u nás ve vsi pamětní desku, že v hospodě Jara Cimrman nepřenocoval, podepsal mi tehdy knihu Tatínku ta se ti povedla, ale to je jiný příběh), rozhodně bych se ho na to zeptal.


PetraBery
04.02.2024 4 z 5

Moje první audiokniha, nevěděla jsem, jestli tato forma "četby" bude pro mě. A nakonec to nebylo vůbec špatné, povídky namluvené samotným autorem jsou opět povedené.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Knižní novinky (12. týden)

21.03.2021


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Povídky a jedna báseň v seznamech

v Právě čtených3x
v Přečtených259x
ve Čtenářské výzvě63x
v Doporučených9x
v Knihotéce91x
v Chystám se číst45x
v Chci si koupit10x
v dalších seznamech1x