Rusko v mlze přehled

Rusko v mlze https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/131241/rusko-v-mlze-131241.JPG 4 8 8

Skeptický popis změn v komunistickém Rusku. Po ruské revoluci se Wellsovy hodnoty a politické ideály dostávaly v anglosaském světě pod stále ostřejší kritiku. Nedostatek informací o vývoji v Sovětském svazu ho v roce 1920 vedl k rozhodnutí navštívit ho osobně. Jako již věhlasný světový spisovatel se stal osobním hostem Maxima Gorkého, jeho prostřednictvím se setkává s vůdcem ruské revoluce Leninem. Z Wellsovy knihy Russia in Shadow (u nás tradičně Rusko v mlze, lépe však asi Rusko ve stínu či Stíny Ruska, 1920) vyplývá, že na něj zpočátku působily vize o zlepšení sociálních podmínek nejnižších tříd, a Lenina vnímal jako sílu, která by mohla vést k onomu druhu "plánovaného světa" v nějž doufal. V cyklu článků o této cestě, z nichž později kniha Russia in Shadow vznikla, a které vycházely na přelomu dvacátých let v listu The New York Times píše, že by panu Leninovi přál, aby se jeho vize uskutečnily, nicméně on sám v jejich realizaci příliš nevěří.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Rusko v mlze. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (3)

IvaniceTamta
27.01.2023 4 z 5

Kniha je poměrně úzká, takže na první dobrou se zdá, že člověk bude mít knížku přečtenou za moment. Je však obsahem náročnější a zejména pokud trpíte podobnou úchylkou jako já - dohledáváte si ke knize doplňující informace (fotografie, osoby uvedeny v knize, fakta). Kromě reportáže z Ruska v roce 1920, v knize najdete také poznámky Lenina nebo komentář bolševického akademika Kržižanovského. Kniha je zajímavá a určitě ji čtenář jen tak neodhodí, ale vede vás do rozpaků.

hanak_v_exilu
09.11.2020 4 z 5

Dílo za minulého režimu vesele vycházelo nejen u nás, ale i v SSSR, takže bych s tvrzením o skeptickém popisu změn v komunistickém Rusku brzdil. H. G. Wells kritizuje především chaotické řízení vyplývající z nezkušenosti Bolševiků a také strašidelnou míru úpadku, jdoucí na vrub vládě Mikuláše II. a vleklé válce. S probíhajícím procesem znárodňování vesměs souhlasí, stejně tak i s nevybíravými metodami sovětské státní moci. Rok 1920 byl taky jeden z posledních, kdy bylo ještě možné mít pro bolševickou revoluci nějaké pochopení. Autor proslul jako spisovatel sci-fi, ale paradoxně se v obou předpovědích vyslovených v knize tragicky zmýlil.


braunerova
26.05.2018 4 z 5

Dojmy socialisty H.G.Wellse z cest po Petrohradu a Moskvě v roce 1920 a jeho vzpomínky na setkání s Leninem. Autor je podporovatelem bolševické revoluce, i když zároveň kriticky vidí řadu problémů společnosti rozvrácené občanskou válkou a Marxe nazývá nudným žvanilem. V té době ovšem politiku Ruska určovali marxista Lenin a světový revolucionář Trockij. Kavkazský gangster Josef Džugašvili není k knize vůbec zmíněn.

"Má-li být srovnán s britským parlamentem, pak petrohradský sovět má asi takovou organisaci a schopnost práce, jakou může míti velký pytel nejrůznějších hodinových koleček vedle starodávných sice, ale stále ještě dobře jdoucích hodin."

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Rusko v mlze v seznamech

v Přečtených9x
v Knihotéce15x
v Chystám se číst5x
v Chci si koupit3x

Autorovy další knížky

Herbert George Wells
britská, 1866 - 1946
2005  82%Válka světů
1992  81%Stroj času
1990  76%Neviditelný
1928  81%Ostrov doktora Moreaua
1927  72%První lidé na Měsíci