Transmetropolitan #1 - Zpátky v ulicích přehled

Transmetropolitan #1 - Zpátky v ulicích https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/21309/bmid_transmetropolitan-1-zpatky-v-ulicic-Ver-21309.jpg 4 128 128

Transmetropolitan série

1. díl >

Kresba – Darick Robertson Barvy – Nathan Eyring Inkeři – Rodney Ramos, Keith Aiken, Jerome K. Moore, Kim DeMulder, Ray Kryssing a Dick Giordano. Lettering - Pavel Mařata Překlad - Darek Šmíd. (Terva) Spider Jerusalem praštil s novinařinou, uprchl ze světa budoucnosti a žije ve srubu v lesích. Jen s tím, co opravdu potřebuje k životu – což jsou drogy, alkohol, cigarety a munice. Jenže i tam ho jeho minulost dožene… v podobě smlouvy na napsání několika knih, za které už dostal a utratil zálohu. Nedá se nic dělat, musí se vrátit zpátky do města, které miluje i nesnáší. A rozhodně se od posledně zrovna moc nezlepšilo, pořád je plné podivných existencí a politiků, sekt a úchylů, prostě, pořád je o čem psát a koho mlátit.... celý text

Literatura světová Komiksy Sci-fi
Vydáno: , Crew , BB art
Originální název:

Back on the Street , 2007


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Transmetropolitan #1 - Zpátky v ulicích. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (19)

Terva
18.05.2024 5 z 5

„Kdyby jste mě
měli rádi,
tak si ještě dneska
všichni hodíte
mašli.“

„Vzduch začíná smrdět parfémem a deodoranty.“

Tuhle sérii jsem zpočátku propásnul. A později už bylo skoro pozdě. Sehnat všech deset dílů mě vyšlo docela draho. Až čas ukáže, zda to byl dobrý obchod. A jak je tady na DK již dávno nějakým podivným zvykem, u komiksů se odhaluje jen tvůrce scénáře. Nikdy nesmíte oficiálně přidat další nezbytné profese pro tvorbu komiksů. Tak jsem z prominutím vložil důležité informace do anotace u této knihy. Myslím si, že je u komiksů dobré vědět základní informace. Hlavně kdo dělal kresbu (Darick Robertson) nebo další profese, jako jsou barvy, inker nebo lettring. A hlavně překlad. Komiks není jen psaný příběh, komiks je kreslený film a za každým filmem je panel plný informací o tvůrcích.

Malá ochutnávka:
Přes Jižní bloky se ke mně z Japonského ostrova nese dunění bubnů kodö – vesnice svolává své děti domů na noc.
Brány nočních klubů se rozevírají a do ulic se z nich sype smích.
Městská cigareta mne sytí a hladí na jazyku.
V dáli zarachotí střelba . . .
Zaslechnu sténání milenců při souloži . . .
Kofein mne zalechtá v konečcích prstů, mozek zajiskří pod náporem inteligentních boosterů.
Kráčím ulicí. Jsem doma.

A teď něco ke kresbě. Kresba je příjemná, plná detailů v pozadí. Komiksová okna jsou přiměřená a nijak zbytečně nevybočují z daného příběhu. Tím myslím, že tu jsou převážně čtverce a obdélníky. Barvy jsou veselejší, ale k obsahu se prostě hodí. Převažuje zelená a červená. Žvýkačkový tip je očividný a je jasné, že se snaží prostě pobavit čtenářovo oko. Kreslené scény však nevybočují a nelze tu najít nějakou specifickou kresbu , která by převyšovala jiné. Prostě a jistě to vše krásně plyne a neruší diváka v jeho čtení. Kresba i barva jsou jedním slovem – povedené.

Citát: Prachy byly dávno v kopru a většinu hadrů a zbraní, co jsem za ně koupil, už jsem dávno směnil za drogy, jídlo a kabelovku.

Co se týče scénáře – musel jsem si zvykat. Spider Jerusalem je sprostý buran, který se ničeho neštítí. Trochu mě naštval, když při odjezdu z hor sejmul hospůdku pod horama se jménem „Bastard´s“, to si u mě podělal škraloup. Příběh je prošpikován sprostými slovy, nevybíravým politickým nadšením, chlastem a vševlezlou novinařinou. A protože se to vlastně odehrává v budoucnosti, bude čtenář několikrát překvapen, než vůbec pochopí. Například co je kostka na výrobu produktů, včetně jídla. A určitě někteří genderovci ocení svobodu domácích spotřebičů. (Moje domácí spotřebiče fetujou. To je běs.)

Citát: Pořád mám v živé paměti ten článek, cos napsal, když sviňák vyhrál volby. Už nikdy nechci vidět slovo kurva napsaný osmtisíckrát za sebou.

Tento svazek obsahuje šest sešitů, které na sebe obsahově navazují. Je to plné násilí, černého i ironického humoru, najdete tu humor klasický i kanálový a sem tam se mihne i mimozemšťan. S tím posledním jsem byl nadmíru spokojený. I když je možné, že se při procesu změny druhu člověku seškvaří čelní laloky na malá černá hovínka, i tak jsem doufal, že tomu tak není. A že ta revoluce v Andělské ulici za to bude stát. I když ten sráč, co tam hlídá barikádu tomu moc věrohodnosti nedodá. A přebírat od mimozemšťanů jejich genom je fakt odvaz! Ovšem Spider Jerusalem se nezalekne. A já mu fandil. Vlastně, hlavní postavu jsem si oblíbil. Protože jí jen tak něco nezastaví a to je na tom to nejlepší.

Citát: Vyhradil jsem si chvilku na depresi.

Radiq
07.03.2024 5 z 5

Já na ty komiksy zase tak nejsem (dodnes nevím, jestli se u komiksů říká "viděl" nebo "četl"), ale tenhle se mi zapíše zlatým písmem do mé hlavy. Má to totiž koule.

Už jsem sice viděl lepší kresby a více akce, ale Spider Jerusalem je tak ujetá postava, že to přesahuje hranice všeho. Už jenom ty jeho barevné hranatokulaté brýle jsou tak originální, že bych je chtěl taky (i když já bych v nich vypadal jak idiot). A pak je tu to jeho nekompromisní jednání, hlášky a situace, do kterých sám sebe dostává.

A musím říct, že i autor musí být pěknej zhovadilec, že dokáže vymyslet tyhlety scénáře... a neodpustí si hromady černého humoru. Vtipného černého humoru. Ten svět, ve kterém se to odehrává, si vyloženě zaslouží další a další rozvíjení, ale určitě ne jak "Rozvíjej se, poupátko". Spíš to bude "Rozvíjej se, hovádko". A já se tím pádem těším na další díl.

Jde vidět, že kde je dobrej nápad, není ani potřeba hromady násilí a krve. Novinařina totiž dokáže být taky pěkně drsnej job.


krevetinka
07.06.2023 4 z 5

Už dlouho jsem se u něčeho hlasitě nesmála tak jako u Transmetropolitanu. Výborné!

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (7)

Kdyby jste mě měli rádi, tak si ještě dneska všichni hodíte mašli.


Prachy byly dávno v kopru a většinu hadrů a zbraní, co jsem za ně koupil, už jsem dávno směnil za drogy, jídlo a kabelovku.


Vyhradil jsem si chvilku na depresi.


Více citátů z knihy najdete u autora.


Kniha Transmetropolitan #1 - Zpátky v ulicích v seznamech

v Přečtených156x
ve Čtenářské výzvě1x
v Doporučených16x
v Knihotéce51x
v Chystám se číst24x
v Chci si koupit12x
v dalších seznamech3x

Štítky knihy

kyberpunk komiksy DC Comics Vertigo Comics

Autorovy další knížky

Warren Ellis
britská, 1968
2009  89%Transmetropolitan #1 - Zpátky v ulicích
2010  75%Iron Man: Extremis
2019  78%Batman v černé a bílé
2009  88%Fell: Kruté město
2018  86%Moon Knight