Nové komentáře u knih Anife Hassan Vyskočil
To jsem já, Anife
„Já dávám 5 hvězdiček, protože se pokaždé, když knihou listuji a čtu si Anifino vyprávění, opravdu nasměji až k slzám. Anife je prostě živel a nezapře svůj původ ze slunného Bulharska. Navíc s tureckou krví po otci. Jsem po otci bulharka , v dětství jsem 6 let v Bulharsku žila. Všechny ty bullharské recepty, které Anife ve své knize uvádí, znám a mohu potvrdit, že receptury sedí do puntíku a do nejmenších nuancí - například rozemleté vlašské ořechy v taratoru. Odpovídají i názvy jídel, např. kartofena mandža, bob čorba ( oba názvy z turečtiny - neni divu 500 let osmanského jha, udělala své). I způsoby přípravy nékterych jídel mi připomínají dětství - třeba celodenní bublání fazolové polévky v hliněném hrnci. A že šopský salát se dělá z pečených paprik , o tom nemá u nás nikdo ani zdání. Fotky jidel servírovaných na hnědé keramice
s typickým dekorem svědčí o smyslu Anife pro krásu a dokonalost. S nostalgií vzpomínám na některé zvyky a tradice - třeba noseni marteniček v březnu- moc hezky o tom autorka píše .Kromě bulharské kuchyně je mi blízká i ta turecká, většinu jídel znám. Knihu -kuchařku - cestopis - milé povídání doporučuji každé vnímavé duši. Snad trochu sluníčka a energie, které má Anife na rozdávání, rozsvítí šeď dnešních dnů. A vyzkoušejte některé recepty, určitě si pochutnáte a uděláte radost blízkým....“... celý text
— Jordanka9
To jsem já, Anife
„Anife je svá. Musím říct, že číst tu knihu mě tahalo hrozně za uši. Chápu, že to mělo být co jako když mi to vypráví Anife ale mě to přišlo jako vyprávění dětem a ne dospělým. Recepty dobrý, ale zbytek knihy opravdu už nikdy víc. Omlouvám se.“... celý text
— LenkaGonn
To jsem já, Anife
„Pokud by knihu nepsala Anife, samozřejmě by zapadla mezi tucty dalších bezejmenných kuchařek, kterých se (hlavně před Vánoci) válí po regálech obchodů mraky.
Kuchařka má však dvě přidané hodnoty, za něž je třeba udělit po hvězdičce. První z nich je cestopisný rozměr knihy. Anife své recepty prokládá zážitky ze Severní Afriky i Západního Balkánu, nechybí ani bohatá fotodokumentace. Druhým plusem je zdánlivé negativum, a to absence jazykové korektury. Za běžných okolností by čtenář knihu odložil, ale - jak mi bylo autorkou osobně vysvětleno - tento krok byl po domluvě s vydavatelem záměrný. Kdo zná autorčino mnohdy komické vyjadřování, chápe. Při četbě receptů tak máte pocit, jako byste Anife slyšeli mluvit naživo.“... celý text
— Metcheque
To jsem já, Anife
„Na toto století jsem čekala lepší grafické zpracování, kniha evokuje dojem fotoknihy na zakázku z každé druhé drogerie v ČR. Navíc na to, jak je v knize opěvován fotograf - některé fotografie mají špatné rozlišení, pokud se nejedná přímo o laciný kompakt. Líbí se mi text v knize v "Anife mutaci", co se mi líbí méně, je "překlad do češtiny" v závorce - je naprosto zbytečný, knihu si pořídí stejně jenom ten, kdo ví, jaká persona Anife je a s tím je třeba i číst tuto knihu. Některé recepty (víc je v knize fotek než receptů) vyzkouším, ovšem neříkali ve zprávách, že budou knihy s rokem 15 podléhat snížené dani?...“... celý text
— z.s.novakova
Anife Hassan Vyskočil knihy
2015 | To jsem já, Anife |
Žánry autora
Štítky z knih
Hassan Vyskočil je 0x v oblíbených.