Jordanka9 komentáře u knih
Recepty 12 zemí Evropské unie. Z německého originálu přeložila Eva Kučerová- r. 2003 vydalo nakladatelstvi Albatros.
Typické recepty pro dané země, výborně popsané postupy, nádherné barevné fotografie, při kterých se sbíhají sliny.
Mne samozřejmě lákají nejvíce recepty z Řecka, Itálie, Španělska a Francie- řadu z nich znám. Uvádím nejchutnější - řecké plněné révové listy (možná i bezmasá varianta - znám ze své otčiny Bulharska ), řecká musaka ( zná celý Balkán), řecké tzatziky ( v Bulharsku tarator- navíc kopr a sekané vlašské ořechy- viz knížka od Anife), italská kuchyně je u nás známá zejména díky pizzeriím , salátu Caprese , lasagne, špagety na různý způsob a samozřejmě Tiramisu. Francouzská zapečená cibulačka, quiche na různé způsoby, jednou jsem ochutnala i kohouta na červeném vině ! Španělské tapas k nám již také proniklo, jakož i paella a bramborové tortilly.... Recepty ostatnich zemí jsem zatím nevyzkoušela( Nemecko, Irsko, Belgie, Portugalsko, Rakousko, Lucembursko) - mám co dohánět- všechny vypadají na fotkách chutně. Nejlépe si prohlížet barevné kuchařky, když je prázdná lednice a přikusovat suchý chléb...
Jo, zapomněla jsem na Finsko!
No, dalo se to přečíst, i když jsem se knihou prokousávala na můj vkus dost dlouho. Četla jsem od autorky Ďábel nosí Prádu (a viděla film s vynikajícím ztvárněním mrchy Mirandy Meryl Streepovou ) i Všechny důležité kontakty, ale "velkoproblémy" High Societ opravdu nejsou můj šálek kávy.....
Na knihu jsem narazila při vyklízení komory, zřejmě jsem ji kdysi koupila v antikvariátu, aniž bych ji přečetla. O Titaniku a jeho zkáze toho již bylo napsáno spousta, samozřejmě jsem viděla i film. Příběh viděný mladým hejskem z vyšší společnosti byl zpočátku dost nudný a nepřehledný. Zajímaly mě zejména informace o technickém zázemí lodi a lodním personálu, o rozdílné úrovni komfortu cestujících 1., 2. a 3.třídy.
Až poslední kapitoly popisující samotné dílo zkázy a nekoordinovanost záchranných prací ( sotva z 1/3 zaplněné záchranné čluny, jejich nedostatečný počet - loď je přece nepotopitelná! ) mě zcela pohltily a vtáhly do všudypřítomného chaosu a beznaděje. I po více než sto letech od katastrofy přetrvává zamyšlení nad lidským selháním a zbytečnými obětmi...
Kniha 20 příběhů z historie Krušných hor mě zaujala, ihned, jak jsem zjistila, že vyšla další kniha oblíbeného autora Štěpána Javůrka- tentokrát ovšem za vydatného přispění geologa Michala Urbana. Zaujaly mě krásné fotografie doprovázející jednotlivé příběhy.
Připojuji se k výstižnému komentáři oblíbeného uživatele Čefa - jsou to i moje hory!
Snad se projde i přes některé škarohlídy i vyhlášení CHKO.
Po letech jsem si znovu přečetla úsměvné fejetony vášnivého zahrádkáře a mého milovaného spisovatele Karla Čapka o starostech a slastech zahrádkaření.
Také zahradničím, ale na pana Čapka nemám. I když ty popisované strasti často sdílím. Knížečku s 26 fejetony jsem si koupila v LK při příležitosti premiéry stejnojmenného filmu . Samozřejmě bez trefných ilustrací bratra Josefa by to nebylo ono !!
Rozhodně doporučuji nejen zahrádkářům .
Jeden fejeton před spaním místo počítání oveček!
I takový velikán měl starosti obyčejných lidí.
Komentář mého předchůdce plně vystihuje podstatu této útlé knížky.
Krásné fotografie autora doplňují text- stručné repetitorium pobytů krasoducha
( jak ho nazýval náš pan profesor dějepisu a latiny) J.W.Goetha v našich končinách - jejich atmosféra nám znovu připomíná, jak nám tento velikán - kníže básníků a všeuměl má stále co říci...
Román Aleny Mornštajnové
"Les v domě" jsem přečetla jedním dechem a hluboce mě zasáhl. Temné a silné drama plné beznaděje prožíváme společně s cácorkou nechtěnou a nemilovanou holčičkou vězící ve spárech nevraživé babičky a dům obklopujícího zlého lesa...
Moje první kniha od autorky.
Přečetla jsem během dvou dnů. Děj probíhající ve dvou časových rovinách mi až tak nevadil, trochu mě mátl propletenec postav a jejich rodinné vztahy. Patrik sympaťák (i když na HH a JL nemá), pro Eriku na rozdíl od předřečníků jsem měla pochopení - vedro, pokročilé těhotenství, odstavení na vedlejší kolej při vyšetřování...
Téma trochu ponuré (pánbíčkáři mi lezou na nervy), ale děj měl rychlý spád.
Přečtu si i další díly série už ze zvědavosti o vztahu Eriky a Patrika.
Čekala jsem od knihy více - když to je severská krimi. Na Jo Nesbö a Lars Kepler i další severské autory rozhodně nemá. Jsem asi moc náročná, čekala jsem větší spád a napětí děje.
Konečně se mi dostala do rukou poslední kniha Marie Rejfové - tedy kniha povídek Kdo má pod čepici a jiné povídky. Moc jsem se těšila na další všetečné řáděni učitelky Josefíny Divíškové alias paní Marplové a nebyla jsem zklamaná. Každá povídka byla z jiného prostředí, dokonce si na detektiva zahrála i sestra Miroslava. Napínavé a humorné čtení - krásné vykreslené postavičky maloměsta. Doporučuji všechny příběhy s "Pepíkem" jak oslovuje Josefínu přítel komisař Tvrdík, který to s ní opravdu nemá lehké...
5. Psí vycházky Za moderní architekturou s Ing. Zdeňkem Lukešem nás vedou nejdelší třídou v Praze , neprochází jen čtvrtí Vinohrady, ale také Novým městem, Žižkovem, Strašnicemi a částmi obvodů 1,2,3 a 10.
Můžeme vidět budovy postavené v různých slozích, mne osobně zaujaly především brutalistické objekty , z nichž bohužel již široce diskutovaný Transgas neexistuje....
3.díl Psích vycházek historika architektury Ing. Zdeňka Lukeše Za moderní architekturou Prahy.
Tentokrát nás autor provází po 9 trasách od Těšnova k Vyšehradu po břehu proti proudu Vltavy.
Opět perfektně zdokumentované, mapky tras včetně popisu, krásné fotografie Pavla Hrocha a Oty Palána a 2 od autora knihy.
A samozřejmě nechybí terminologicky slovníček moderních architektonických stylů a jmenný rejstřík.
Doporučuji nejen Pražanům !!!
(SPOILER) Také miluji sérii s Harry Holem a dávám za pravdu předchůdkyni - je to sázka na jistotu. Napětí až do posledních stránek, to bravurní střídání těch 3 dvojic, musela jsem opakovaně ty poslední kapitoly pročítat, aby mi to mozek bral. Na Harryho , vlastně na Jo Nesbøa prostě nemám. Celou sérií jsem v průběhu let přečetla, teď začínám znovu Netopýrem - vydání s původním názvem Netopýří muž.
Chcete-li prožít mrazení v zádech a přitom se setkat s oblíbenými přáteli HH, do toho!
Poslední díl série s Li Jenem a Margaret. Strhující, plné nečekaných zvratů. Čínský policista- vedoucí oddělení a patoložka , tč. doma s jednoročním synkem to opravdu nemají lehké, mají zřejmě "neznámého nepřítele" a vše se jim v životě hroutí. Brutální vrah napodobuje svůj londýnský vzor, ale najednou je vše jinak...
Motiv neznámý - snad se dozvíme více v dodatkové povídce...
2.díl Psích vycházek za moderní architekturou Prahy .
Tentokrát se společně s historikem architektury Ing. Zdeňkem Lukešem projdeme od Čechova mostu k Muzeu. Opět celková mapka tras, před každou částí pak podrobnější mapky. Krásné fotografie Pavla Hrocha a Oto Palána. Nechybí ani slovníček moderních architektonických stylů počínaje Historismem a konče High-techem a samozřejmě jmenný rejstřík s odkazy na zmiňované architekty, stavitele. ale i významné osobnosti ,pro které byly stavby projektované (např. vila pro bratry Karla a Josefa Čapkovy)
Nádherná knížka, musím ji mít, tak, jako celou sérii!
Zatím půjčené z Krajské knihovny v K.V.
Rozhodně doporučuji, je to skvost.
Zcela souhlasím s předešlým komentářem Chesterton.
Knihu jsem zakoupila dceři k narozeninám a setkala se s velkým úspěchem. Krásné fotografie pečených zeleninových jídel a jednoduché popisy přípravy. Chuťově buňky dostaly zabrat a fantazie pracuje naplno -
co všechno postupně vyzkoušíme, až začne sezona čerstvé zeleniny na trhu. Praktické tématické členění pokrmů a jako bonus i pár sladkostí z pekáče !
Zjistila jsem si na netu více informací o britské autorce
Liz Franklin ( publikuje v řadě prestižních časopisech o jídle) i o populárním fotografovi a designerovi R. Parkerovi, o městech, kde žijí .
A zopakovala jsem si trochu i dějepis ( bitva u Hastingsu r. 1066 - Vilém Dobyvatel - co vám to říká? )
2. díl série s HH, pro mne již několikátý, nečtu chronologicky, ale jak se mi knihy v knihovně dostanou pod ruku. Zde Harry ještě mladý, ale má již za sebou velký úspěch v Austrálii. Tentokrát je vyslán do Thajska vyřešit vraždu norského velvyslance s podmínkou: velice diskrétně. Setká se se svéráznou komisařkou- je z nich dobrá dvojka. Příběh od první stránky napínavý, plný zvratů a nečekaného rozuzlení. Rozhodně si počtete , doporučuji a jak jinak - dávám 5 !
Moje první kniha od Lenky Horñákové Civade.
Knížku i další navazující Lanýže mi doporučila paní knihovnice, když jsme si povídaly o Martě Davouze a jejích knihách o Bretani.
Milé čtení, barvitý popis přírody, zvyků, kultury i historie Provence, je znát, že autorka je umělkyní.
Obdivuji trpělivost s jakou si s manželem ( Francouz , jak jinak , i sama se postupně stala Francouzskou, další knihy psala ve francouzštině ) plnili svůj sen a ze zříceniny zámečku vybudovali vilu sloužící jako penzion.
S nasazením sil a k tomu se dvěma malými dětmi.
Sen se stal realitou, jde se dál za dalším- důležitá je cesta a ne cíl.. To pochopí jen "blázni" a snílkové.
Úžasná kniha, zatím to nejlepší od Marty Davouze, co jsem četla.
Poutavě vypráví o neobyčejné ženě Věře Saudkové, ne jenom jako o neteři Franze Kafky a manželky významného překladatele E.A. Saudka.
Lidský příběh této pozoruhodné ženy nás provází temnými obdobími naší země- nacismu i komunismu, přes srpnovou invazi i sametovou revoluci a pozdější léta.
Jako členka výboru společnosti FK (sama autorka byla léta předsedkyní výboru) se setkávala s pražskými intelektuály v průběhu svého dlouhého života a postupně přehodnotila své postoje jako bývalé komunistky.
Vyprávěčský talent autorky a krásný jazyk nám nenásilnou formou přiblíží řadu známých osobností, které formovaly naší společnost 20.stoleti.
Škoda, že autorka již další knihu nenapíše.
Velmi zajímavé čtení,
pana Ing. Zdeňka Lukeše jsem si oblíbila v jeho pořadech s Markétou Ševčíkovou vysílaných na ČR plus, zaujal i na přednášce o architektu Adolfu Loosovi v Karlových Varech.
Prahu a její architekturu miluji, díky panu Lukešovi se dívám na fasády domů i ve vyšších patrech než jen v přízemí!
Již mám za sebou Psí vycházky 4 a 6, chystám se na 2. Rozhodně doporučuji i těm, co se nikdy o architekturu nezajímali - v knížečkách formátu do kapsy jsou mapky tras vycházek a bohatý fotografický aparát. Při čtení vás autor nutí zamyslet se nad smutnými osudy některých krásných domů, nad jeho sarkastickými poznámkami (v závorce ) se i zasmějete.