Nová kniha

Moje hovory s Konfuciem: Od životní skepse ke klidné mysli

Moje hovory s Konfuciem: Od životní skepse ke klidné mysli - Jiří Kuchař

O našich životech někdy rozhodují detaily a nečekané momenty. Vysušená rostlina zeleného čaje ze sebe pustí to nejlepší, jen když ji zalijete přiměřeně horkou v... detail knihy

Nové komentáře u knih Jiří Kuchař

Ayahuasca aneb Tanec s Bohy Ayahuasca aneb Tanec s Bohy

Knihu jsem měla přečtenou celkem rychle, je to dáno jak obsahem, tak formou. Bavilo mě číst autentické vyprávění o cestě do Peru a o rituálech s ayahuascou. Před tímto mám veliký respekt (sama jsem absolvovala dvě šamanské ceremonie s yopo), zárověň věřím, že pokud je dotyčný připraven, může nahlédnout “za oponu “. Autor píše nejenom o Liáně smrti (klobouk dolů před její přípravou pro ceremonii, není to vůbec jednoduché), ale také o Peru, o místní mentalitě i z hlediska víry, o svém zatčení (vzniklo z nedorozumění), ale i o léčitelství a českých léčitelech. Věnuje se rovněž malbám (především Otty Plachta a Pabla Amaringa), které prý nejdůvěryhodněji vystihují vize z ceremonií s ayahuascou. Velice zajímavá kniha.... celý text
Ophelie


Zdravé střevo Zdravé střevo

Výborná a velmi podrobně popsaná kniha o trávicím systému, který je rozepsaný od úst až po konečník. V knize je spousta odkazů na další užitečné knihy. Osobně bych ocenila více rad ohledně vhodné stravy, přišlo mi tam toho málo, ale chápu, že kniha je spíš o tom, dozvědět se, jak celý trávicí systém funguje. Sama se teď chystám na pročištění, takže jsem ráda, že tento kousek budu mít po ruce. V závěru je i test, který vám napoví, jestli máte nějaké závažnější problémy a máte je řešit, nebo se nemusíte obávat a váš stav je zcela v pořádku.... celý text
dzejkbeltygros


Tvoje strava je tvůj osud Tvoje strava je tvůj osud

Kniha se potácí na hranici solidní práce a braku. Na jedné straně přináší velmi mnoho zajímavých informací opřených o seriózní výzkum, na straně druhé neprokázaná tvrzení nebo dokonce reklamy na pochybné produkty dr. Jonáše a jeho obchodování se zdravím. O to více bych však čekal, že Jiří Kuchař se k něčemu takovému nepřidá. Vrcholem pitomostí byla podle mne kniha Praktická detoxicace podle Josefa Jonáše (kterou jsem si, bohužel, koupil, a nakonec nechal se špatnými pocity v knihobudce) a nečekal jsem, že i do této knížky se zavlečou její stopy. Knihu doporučuji k přečtení jen těm, kteří se v problematice výživy a fyziologie trochu více orientují a dokáží si informace zde uvedené ověřit. Pro ty může být přínosná, protože ukazuje nové obzory. Pro lidi bez patřičného vzdělání může být v některých směrech dost zavádějící.... celý text
Dzis.Vagriski



Pozor, sůl! Pozor, sůl!

Po mnoha letech, po kterých byla sůl očerňována a bylo jí dáváno za vinu pomalu vše kolem civilizačních chorob, se ukazuje, že tomu zdaleka tak není. Množství soli dnes zkonzumované je často mnohem menší než v minulosti, přesto se zdraví lidí zhoršuje, tedy spíše u těch, kteří jedí běžnou "hypermarketovou" stravu. Dnes snad už víme, že hlavním viníkem je nadbytek cukru, nedostatek mikronutrientů, vlákniny a nevhodné zpracování potravin, při kterém vznikají nežádoucí produty reakce (např. Maillardova reakce). S nízkým příjmem soli je jednoznačně spojeno zvýšené riziko onemocnění srdce a úmrtí, naopak při zvýšeném příjmu (v rámci našich stravovacíh návyků) se toto nepodařilo vlastně nikdy jednoznačně prokázat, vlastně je to patrně jeden z velkých omylů vědy v posledních padesáti letech. Knihu jsem přečetl pozorně a v podstatě se dá uzavřít, že vše, co autoři uvádějí jako argument proti soli, mohou uvést i proti nadměrnému příjmu cukru. Z textů totiž vůbec nevyplývá kauzalita, ale jen korelace. Pokud víte, co to znamená, a jak lehké je zaměnit oba jevy v případě observačních studií, pak si toho při pozorném čtení všimenete. Kniha trpí tím, že se napřed stanoví, co chtějí autoři dokázat, a pak se to snaží za každou cenu dokázat, ačkoli důkazy stojí na hliněných nohách. Tím nechci nikoho nabádat, aby to přeháněl se solením. Pokud budeme jíst přirozené potraviny, málo zpracované, tak nepotřebujeme sůl tolik používat a nemůže se stát, že to s ní přeženeme. Pokud však lidé ztláskají na posezení sáček smažených brambůrků a podobné sajrajty, pak není o čem debatovat. Prostě strava má být hodnotná a až lidé tohoto dosáhnout, pak můžeme řešit, jestli je soli hodně, nebo méně. Pokud máme skupinu, která má vysoký přijem soli jen proto, že "žere" sajrajt, pak nelze uzavřít, že to je solí, ale spíše je to tím vším, čím ten sajrajt je, jen ne skutečným jídlem. Abych to uzavřel. a) Kniha mne zklamala, od autorů bych čekal více solidní práce. b) Dobré, přirozené jídlo, nepotřebuje vůbec nebo jen málo solit. Sůl nahrazuje nedostatek kuchařského umu, nekvalitní suroviny nebo jen vylepšuje z nich utvořené mizerné potraviny. Pokud nebudeme jíst ultrazpracované průmyslové potraviny, pak nemusíme sůl jako takovou vůbec řešit. Další informace třeba tady: https://www.margit.cz/skodlivost-soli/... celý text
Dzis.Vagriski


Umění psychické odolnosti Umění psychické odolnosti

Spíš než o souvislý text mi to přišlo jako nesourodá sbírka citátů vztahujících se k tématu kapitoly, občas navíc dost šroubovaně pospojované. Výsledný dojem zůstává mírně rozpačitý.... celý text
carbici