e.s.e.t. e.s.e.t. diskuze

☰ menu

7. Kniha, jejíž autor je o 22 let starší než já

Omlouvám se, pokud už se tu objevil, ale pro nás narozené v 1992 (tedy hledající autory narozené roku 1970) dávám tip na Mads Peder Nordbo a jeho sérii Grónsko. https://www.databazeknih.cz/serie-autora/mads-peder-nordbo-113085

19.07.2022


17. Kniha, ve které se odehrává svatba nebo pohřeb

Pokud by chtěl někdo splnit výzvu tím "nejhujerovštějším" způsobem, tak poslední Harry Potter - Relikvie smrti. Je tam obojí ;) https://www.databazeknih.cz/knihy/harry-potter-harry-potter-a-relikvie-smrti-8

27.01.2020


Knižní odysea 2019

Tak jsem si prošla všechny nápovědy k číslu 1 - tedy buclatý chlapík i z filmů.. ale nijak mi to stálo nespíná :-( má ještě někdo v rukávu další indicii? Prosím, prosím? :)

05.03.2019


Se kterým autorem jste měli možnost se setkat?

Simon Mawer autor Skleněného pokoje. Ve vile Tugendhat (architektonické předloze jeho knihy) jsem přibližně 2 a půl roku prováděla. Jednou jsem měla tu možnost účastnit se prohlídky pro "VIP", kterou vedla naše skvělá šéfová ing.arch. Černá, ředitelka vily, přičemž této se účastnil i pan Mawer. Já jsem se samozřejmě snažila poslouchat spíše "za dveřmi" abych nezabírala místo důležitějším návštěvníkům, ale pan Mawer se ukázal jako pravý anglický gentleman a stále mě pobízel, ať si stoupnu před něj - abych lépe viděla :) Nakonec jsem mu tedy řekla, že v budově provádím a mám tedy to štěstí v ní trávit výrazně více času, než on. Na základě toho jsme prohodili pár slov, kdy se o moji práci zajímal a choval se opravdu velice mile. I přesto, že mě jeho Skleněný pokoj neuchvátil, jsem byla moc ráda za tuto příležitost se s ním osobně setkat a zjistit, že to je normální, příjemný pán.

21.01.2019


14.) Kniha o vašem oblíbeném místě, zemi

Zdravím všechny. Chtěla jsem Vás poprosit o poradu - kniha, která by se odehrávala v Thajsku - ne cestopis, ne odborná literatura, ne literatura faktu. Hledám klasickou beletrii (román pro ženy, thriler, humor, ...). Zatím mě napadla jen Anna a král a nebo paměti nějakých pašeráků drog (což mě bez doporučení asi moc neláká..).
Děkuji za každý nápad :)

18.01.2019


Podobná jména postav

Peršanka: přesně! Právě to jsem taky chtěla napsat. Autoři se v takovém případě podle mě, snaží jen více přiblížit reálnému světu. Kolik znáte lidí se stejným jménem nebo příjmením? Kolik jste měli ve třídě na základce Terezek a kolik Jaroslavů máte v rodině? Já docela dost.. nic to ale nemění na tom, že mi to v knihách taky není příjemné, stejně jako situace, kdy se stejné postavě "říká" různě, v tom je pak taky galimatyáš. Na mě podobně odpudivým dojmem v knihách působí neuvěřitelné množství hlavních postav (třeba kniha Do vody nebo teď Poslední výročí) kdy jsou buď všechny postavy stejně zajímavé a důležité, nebo naopak naprosto nudné a nedůležité. To se mi pak vybavuje staré dobré Cimrmanovské: "Člověče, vy tam máte figur jak na orloji!"

07.06.2018


Knižní šibenice - hra

intelektuálka - ano! bingo!
1. díl trilogie Hunger games od Suzanne Collins, hlavní hrdinka Katniss Everdeen nosí vlasy v copu, ikonický účes Jennifer Lawrence ve filovém zpracování.
Omlouvám se, že to bylo komplikovanější, než jsem si myslela, zadávala jsem poprvé a přišlo mi, že se tu obecně vyskytují fakt těžké věci. :)

09.03.2018


Knižní šibenice - hra

intelektuálka - jsi blízko, ale ještě to není ono..

- r é n - / - m r t i

09.03.2018


Knižní šibenice - hra

Ale tak!!

O té holce s francouzským copem - díl 1.

- r - n - / - m r - i

09.03.2018


Knižní šibenice - hra

O té holce s francouzským copem - díl 1.

- - - n - / - - r - i

08.03.2018


Knižní šibenice - hra

O té holce s francouzským copem - díl 1.

- - - - - / - - r - -

08.03.2018


Knižní šibenice - hra

O té holce s francouzským copem.

- - - - - / - - - - -

Je to asi dost lehké, takže nechávám prozatím bez dalších nápověd :)

08.03.2018


Knižní šibenice - hra

Medvídek na klíček?

08.03.2018


11.) Kniha od více autorů

Nemám tušení zda se tu již objevilo, ale vzpomněla jsem si na tyto dvě knihy, které mají moji rodiče už asi 15 let v knihovně:
https://www.databazeknih.cz/knihy/proc-muzi-neposlouchaji-a-zeny-neumi-cist-v-mapach-32825
https://www.databazeknih.cz/knihy/proc-muzi-lzou-a-zeny-placou-18692
Jsou od manželů Peasových.

06.03.2018


4.) kniha, ve které se jedna z postav jmenuje jako vy

Ajrad1981 shodou okolností se teď na Lanczovou dívám :) děkuju, zkusím sehnat. Stejně sem si říkala, že by bylo príma udělat si výlet do puberťáckých let s nějakou její neuvěřitelnou slaďárnou.

26.02.2018


4.) kniha, ve které se jedna z postav jmenuje jako vy

dee7 šlo mi spíš o osobně přečtenou knihu, ale asi nemám šanci :D

26.02.2018


4.) kniha, ve které se jedna z postav jmenuje jako vy

Předem uvádím, že do tabulky jsem se dívala, diskuzi jsem celou neprocházela..
Bojím se, že budu mít nejspíš smůlu, ale nějaký nápad na knihu s postavou pojmenovaná: Nikol - bez A na konci!!! Bojím se, že se asi s Nikolou budu muset smířit, i když se tak nejmenuju.. ale kdyby někdo věděl, budu moc vděčná!

26.02.2018


10.) Kniha s tématikou moře

Petianka:
Do vody je o řece, a tůni, moře tam roli nehraje a myslím, že se snad ani skoro neobjevuje.

26.02.2018