e.s.e.t. e.s.e.t. komentáře u knih

☰ menu

Šepot z lesa Šepot z lesa Kateřina Surmanová

Posloucháno jako audiokniha. Skvěle načteno, mráz mi běhal po zádech, mělo to spád, bylo to něco "jiného".

25.09.2024 5 z 5


Zátah na ďábla Zátah na ďábla Richard Lourie

Absolutní must read pro všechny fanoušky true crime.
Čtivě popsaný osud zrůdy Čikatila i geroje vyšetřovale Kostojeva, neúplatného muže se smyslem pro spravedlnost - což bylo v dobách SSSR a troufám si říct i současné Ruské federace obtížnou vlastností.
Společně s osudy hlavní postav jsem se seznámila i se základy fungování sovětské prokuratury, osudu Ingušské menšiny, jejich odsunu, atp.
Plusem je forma knihy, psané spíše formou beletrického příběhu, než odborné literatury.

04.03.2023 5 z 5


Aristokratka pod palbou lásky Aristokratka pod palbou lásky Evžen Boček

6. díl vyprávění o Marii III. Kostkové z Kostky bylo dle mého názoru důstojným zakončením celé série. Bavila jsem se moc, místy i nahlas, vtipností se pan kastelán vrátil do dob počátku série. Konec byl možná malinko uspěchaný a stejně jako jiní tady, bych klidně "vypustila" Josefovy povídky.

O čem jsem se ale chtěla zmínit, je naprosto neskutečné množství uvozovek! A to nemyslím ty, které obsahují přímou řeč! V celé knize jich je, podle mě, snad víc než teček :D. Maličko mě to chvilkama unavovalo, ale zase na druhé straně v těch uvozovkách byly dost často úžasné perly, které mě opravdu velice bavily.

22.02.2023 5 z 5


Zloba Zloba Chris Carter

Předně podotýkám, že komentář píšu delší dobu po přečtení.
Prozatím můj rozhodně nejoblíbenější díl série o Robertu Hunterovi. Zloba je plná neskutečných zvratů, obratů, wtf momentů, napětí, smutku a pocit z této knihy ve mě zůstává ještě dlouhou dobu od jeho přečtení.
Carter je prostě pašák :)

07.01.2023 5 z 5


S kouzelnickou hůlkou: Magické dospívání filmového čaroděje S kouzelnickou hůlkou: Magické dospívání filmového čaroděje Tom Felton

Tom Felton by měl rozhodně psát víc. Svůj vlastní příběh odvyprávěl s lehkostí, grácií a neskutečnou pokorou. V knize nás s sebou vzal domů, na konkurzy, natáčení i na temnější místa své historie. Díky za to! A taky rozhodně nepřeskočte předmluvu, kterou mu napsala Emma Watson - stojí za to :)

05.01.2023 5 z 5


Josef Mareš - Moje případy z 1. oddělení Josef Mareš - Moje případy z 1. oddělení Martin Moravec

Díky oběma pánům za tenhle obří rozhovor. Možná jsem malinko neobjektivní, protože totálně miluju true crime (poslouchám asi 5 různých podcastů, miluju Netflixovské dokumenty a nově čtu i knihy, které se u nás konečně začínají vydávat) a taky miluju seriálového Tomáše Kozáka a celé jeho 1. oddělení. A co může být lepší, než když reálný Tomáš Kozák vypráví o svém životě, práci, díle. Žádnou jinou knihu od pana Moravce jsem nečetla - jednoduše mě to moc nezajímalo. Teď ale o předchozích rozhovorech přemýšlím, protože se ptá inteligentně, rozumně a s neskutečným zaujetím.

05.01.2023 5 z 5


Odvrácená tvář lásky Odvrácená tvář lásky Colleen Hoover

Moje úplně 1. dílo od Collen Hoover - nevím jak to je možné, ale ještě v listopadu jsem nevěděla, že někdo takový existuje (asi bych si měla pořídit TikTok :D).
Oka zpět k tématu - Odvrácená tvář lásky, alespoň podle mě, není jen prvoplánová romantická slaďárna. Jasně, čekejte určitě spoustu fyzické lásky, ale kromě toho taky skvělou zápletku a neskutečnej konec, SPOILER, který jsem neskutečně obrečela.
Prostě mě to dostalo a já tak sháním všechny další knihy, co autorka naspala..

05.01.2023 5 z 5


Mám tě ráda, nemám tě ráda Mám tě ráda, nemám tě ráda Jo Watson

Červená knihovna, na dovolenou ideální.
Trošku mě překvapilo, že kapitoly z pohledu Poppy jsou psány v ich formě, kdežto ty Raynovy v er formě, to jsem v žádné jiné knize nezažila.

07.09.2022 3 z 5


Ted Bundy, vrah po mém boku Ted Bundy, vrah po mém boku Ann Rule

Neskutečná záležitost!
Moc jsem si pohled autorky na celý příběh jednoho z nejhorších (a bezpochyby nejodpornějších) monster naší doby užila.
Žánr true crime mě “bere” už dlouhou dobu a já jsem tak byla u vytržení, když jsem zjistila, že je tohle dílo konečně vydané i v ČR.
Nevím do jak veliké míry bude tahle kniha vhodná i pro lidi postižené méně, než jsem já, ale řekla bych, že je vhodná i pro ty, kdo o Tedovi nikdy neslyšeli a o jeho odpornostech nic neví.
Kromě velice záživného způsobu, jimž je příběh veden se mi i moc líbí důraz kladený na oběti, který bývá často upozaděn. Jen je velká škoda, že o spoustě obětí, se pravdu nikdo nedozvíme…

20.08.2022 5 z 5


Po stopách Jacka Rozparovače Po stopách Jacka Rozparovače Kerri Maniscalco

Bylo to fajn čtení, které mě nalákalo i na další (minimálně jedno) pokračování.
Nesouhlasím asi s anotací - "Hrůzu nahánějící hororový román", řekla bych, že jsme maličko jinde. Nebo jsem už na to jen moc stará a přespříliš cynická :D Každopádně pro mě super změna v mé obvyklé četbě (i když, s přivřením očí, to můžeme klidně taky nazvat detektivkou). Kniha se mi četla jednoduše, rychle, což je v YA ceněné, protože nikdo přece nechce mladší čtenáře odradit složitým jazykem, překomplikovanými situacemi a zbytečným, sáhodlouhým popisování věcí, lidí a okolí.
Sečteno podtrženo - hezké 4*

18.07.2022 4 z 5


Sběratel kostí Sběratel kostí Jeffery Deaver

První setkání s Lincolnem. Nebylo to rozhodně špatné čtení, ale ten hype okolo je asi moc velký a já tak měla obrovská očekávání. To ale neznamená, že s touto sérií nebudu pokračovat, jen to, že nemůžu dát 5, ale jen 4*z5

06.05.2021 4 z 5


Pekárna v Brooklynu Pekárna v Brooklynu Julie Caplin

Romantika, vzrušení, jen ty dorty mě nějak nelákaly... další díl od Julie Caplin rozhodně nezklamal. Opět jsem dostal dávku rozmilosti a romantických “zápletek”. Už se chystám do Paříže... 5*z5

06.05.2021 5 z 5


Aristokratka u královského dvora Aristokratka u královského dvora Evžen Boček

S Marií Kostkovou z Kostky po páte? Ano i ne. Děj i vtipnost autora byly rozhodně lepší než v případě vlny zločinnosti, ale s tím (ne)rozsahem, to pan kastelán už trošku přehání, ne? Nebylo by lepší Aristokratku vydávat jako 20 stránkový komix ve čtvrtletním magazínu? Mě prostě strašně mrzí, že jsme čekali 2 roky na knížku, která nemá ani 200 stránek a dějem se v životě Marie posouvá o přibližně 3 týdny, v nichž se nestane nic, co bylo v tomto díle zroveň dokončeno. Mám ale ráda paní Tichou, které si v 5. pokračování užijete odsyta a tak ani tuhle aristokratku nemůžu hodnoti hůř než 4*. Za rozsah ale dávám 2 a neodpustím si rétorickou otázku, zda to autor myslí vážně, nebo zda mám čekat, že jak to s Marií dopadne, se dozví až moje vnoučata kdž už budu pod drnem.

19.04.2021 4 z 5


Noční lovec Noční lovec Chris Carter

První Robert Hunter, kterému jsem musela ubrat jednu *. Konkretně za “pomalejší” rozjezd. Jakmile jsem se však dostala přes začátek, začal ten - mi už dobře známý - koncert speciálního detektiva/psychologa končící uspokojivým rozluštěním celého případu.
I přes mé nižší ohodnocení, i tento díl série můžu jenom doporučit.

30.03.2021 4 z 5


Popravčí Popravčí Chris Carter

Stejně jako první Robertův případ i tahle druhá Carterova symfonie hnusu je moc bezva. Děj odsýpá, všechny postavy a jejich životní osudy jsou uvěřitelné, skoro až mrazivě reálné. Za dva dny přečteno, přičemž mi to na konci bylo zase líto.
Rozhodně minimálně 5* z 5. A pokud máte možnost si Cartera přečíst, jděte do toho!

26.03.2021 5 z 5


Dvojitý kříž Dvojitý kříž Chris Carter

Trvalo mi dlouho, než jsem se k Robertu Hunterovi dostala. Jsem ale moc ráda, že se mi to nakonec poštěstilo. Někomu by u Cartera mohlo vadit, že se s tím rozhodně "nemaže" - je tam dost krve a podobných nechutností, ale to se o něm asi dočtete úplně všude...
Kniha se strašně dobře čte, děj není natahovaný, ale celou dobu skvěle odsýpá. Co se týče závěru - napadlo mě to už v průběhu čtení, ale pak jsem tu myšlenku zahnala a byla tak překvapená, z toho jak to dopadlo.

18.03.2021 5 z 5


Kavárna v Kodani Kavárna v Kodani Julie Caplin

Přesně to, co jsem očekávala, jsem také dostala. Románek plný rádoby zvratů, kynutých sladkostí, kávy a skvěle popsaná Kodaň. Příjemná atmosféra po celou dobu čtení mi zvedala náladu. Myslím že jiný, než šťastný konec, nemůže nikdo očekávat. Rozhodně nebudu tvrdit, že se jedná o hodnotnou a nervy drásající literaturu, od které se nedokážete odtrhnout, ale ve svém žánru červené knihovny, se jedná o velice zdařilou knihu. Rozhodně se chystám i na další z "Romantických útěků" :)

17.03.2021 5 z 5


Žena v kleci Žena v kleci Jussi Adler-Olsen

Navím jestli je to tím, že jsem už “postižená” čtením severských detektivek, a nebo to bylo tak průhledné, ale přibližně od půlky jsem věděla, kdo je pachatelem. A to mě velice mrzelo.
S chutí si totiž užívám, hlavně v detektivkách, ten slavný WTF moment :)
Jinak se kniha četla lehce, hlavní postavy mi byly celkem sympatické a rozhodně v této serii budu pokračovat.

17.02.2021 4 z 5


Kaštánek Kaštánek Søren Sveistrup

(SPOILER) Nestydím se za to, že mám ráda knihy, kde je hodně krve, sekery v hlavách a podobně. Stejně tak mám ráda takovou tu lehce dusivou atmosféru, která Vám nedá a musíte číst "už jenom jednu kapitolu! víc ne!".
Kaštánek splňuje tu klasickou severskou linku úchylností, které se protínají celým dějem, totálně zavrženíhodné chování se k dětem, bylo v tomto případě možná už moc. Ve výsledku to ale nevadilo. O tom kdo je vrah jsem měla svoji teorii, ale ta se nakonec nepotvrdila. To beru vždycky jako dobré znamení, že mě autor dokázal obelhat a udělat tak příběh ještě o něco zajímavějším.
Co se týče pokračování, dá se s ním asi počítat, ale nemám ten trýznivý pocit, že bych potřebovala vědět jak to dopadne, za což autorovi moc děkuji :)
Ve výsledku dávám 4*z 5, protože i přes dobrou zápletku, zpracování, příběh i severského ducha se nevyrovnává dokonalosti Larse Keplera.

22.01.2021 4 z 5


Zrcadlový muž Zrcadlový muž Lars Kepler

Jak já jsem se na Zrcadlového muže těšila!! Slibovala jsem si, že si budu knížku šetřit. No snaha byla - čtení mi nezabralo jen 1 den, ale natáhla jsme ho na 2 a půl (a to jen proto, že musím chodit do práce :D)

Vždycky když si užívám naprosto neskutečným způsobem díla Larse Keplera, vzpomenu si sama na sebe před necelým rokem: "Severský detektivky mě nebaví, je to nuda a severští autoři, jsou totálně úchylní!".
O tom, co mě baví nebo nebaví, jsem se asi nemohla víc mýlit (i když třeba Nesbo - ten mě pořád nebere). Co se však týče určité dávky )úchylnosti, tam zapadají i Lars Kepler.

Zrcadlový muž má všechno co od něj lehce hysterická fanynka Larse Keplera může čekat. Joonu Linnu - nejlepšího finského vyšetřovatele žijícího ve Švédsku, "kulervoucí" atmosféru, která Vás straší před spaním, neuvěřitelnej ale veskrze logickej twist, úchylnýho úchyláka, kterej dělá tak úchylný věci, že se Vám zvedá kufr a závěrečnou úlevu doprovázenou tím obvyklým "Sakra!! Já chci další díl! Nejlíp hned"

Na konec snad jenom dodám, že dávám obvyklých 10* z 5 a závidím Vám, co jste Zrcadlového muže ještě nečetli.

12.11.2020 5 z 5