Martin Fuchs

česká, 1958

Diskuze (1)

Přidat příspěvek

Snoopi
31.08.2024

Pátrání po příčinách potravinových alergií leckdy připomíná detektivku. Tak třeba vědci celkem nedávno zjistili, že alergii na maso má na svědomí klíště. Ví se, že latex způsobuje alergii třeba na kiwi anebo že břízový pyl zase může rozjet problémy s jablkem a dalším ovocem či zeleninou. Kvůli bříze dokonce někteří Vietnamci, kteří kdysi emigrovali k nám, získali alergii na ovoce, jež ve své rodné zemi běžně nekonzumovali.
"Bohužel jsou potravinové alergie také hrozbou, ve výjimečných případech totiž může dojít až k takzvanému anafylaktickému šoku, což je život ohrožující reakce," podotýká MUDr. Martin Fuchs (66), který na toto téma sepsal už několik knih. Na co bychom si měli v tuzemsku dávat zejména pozor? Kolika procent obyvatel se vážné potravinové obtíže týkají a které potravinové alergie máme nejvíc na světě? Více v rozhovoru pro časopis Téma, 29/24, str. 8 - 18: "Přibývá potravinových alergií. Proč řada myslivců nesmí maso?"