Guláše a jejich příbuzní diskuze

Guláše a jejich příbuzní
https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/355877/mid_gulase-a-jejich-pribuzni-RiB-355877.jpg 1 2 2

Jestliže by se kdy konala veřejná anketa o nejpopulárnější pokrm, pak by u nás nepochybně vyhrály tři: mimo klasické knedlovepřozelo a svíčkovou by se do této bezkonkurenční trojice dostal i guláš. Najde se pravidelně na jídelníčku bezmála každé restaurace a nejen té lidové. Je oblíbenou a častou krmí i v domácích kuchyních, ovšem zhusta jen v několika málo variacích. Gulášů přitom existuje mnohem více a to ze všech možných surovin, nejen z klasického hovězího či vepřového. Alexandr Žurman (1947-2010) byl kromě své nakladatelské profese co se týče gulášů odborníkem na slovo vzatým a uznávaným. Do této kuchařské knížky, považované dnes již za klasickou příručku svého druhu, zařadil celkem 182 receptů. Ty uspořádal do dvanácti skupin – jednak podle země původu počínaje populárním gulášem po česku, jednak podle základní suroviny, tj. masa či jiného základu. Převládají guláše z hovězího a vepřového, doplňují je recepty ze skopového, drůbežího a rybího masa, ze zvěřiny, vnitřností, mletého masa a uzeného (včetně oblíbeného bramborového či buřtového guláše), z více druhů mas a nakonec několik tipů na guláše bezmasé. Soubor receptů doprovází kapitola o přílohách, přísadách a koření a řada cenných praktických rad „jak na to“ a „co dělat když“. Protože guláš, to není jen tak, jestliže si chceme opravdu pošmáknout, nicméně s pomocí této knížky je úspěch zaručen. Vychází již ve třetím vydání.... celý text

Diskuze o knize (0)

Přidat komentář