Ishmael - Dobrodružstvo mysle a ducha diskuze

Ishmael - Dobrodružstvo mysle a ducha
https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/443631/mid_ishmael-dobrodruzstvi-mysli-a-ducha-rCU-443631.jpg 4 72 72

Keď sa v novinách objaví inzerát, že učiteľ hľadá žiakov, ktorí túžia zachrániť svet, náš hrdina neváha a prihlási sa. Na svoje prekvapenie zistí, že jeho učiteľom je gorila, ktorá mu s obrovským pochopením, súcitom a hlbokou múdrosťou ozrejmí vývoj ľudskej spoločnosti, vysvetlí rozdiel medzi životom Berúcich (ľudia) a Nechávajúcich (zvieratá) a dôsledky, ktoré z toho pre našu planétu vyplývajú. Izmael je jedným z najobľúbenejších a najpredávanejších duchovných románov moderných čias. Oceňujú ho čitatelia aj kritika. Spomedzi 2 500 prihlásených diel vyhral medzinárodnú literárnu súťaž Turner Tomorrow s dotáciou pol milióna dolárov. Z knihy sa predalo viac než milión výtlačkov, bola preložená do vyše 30 jazykov a používa sa ako doplnkové čítanie v školách a kurzoch zameraných na filozofiu, geografiu, ekológiu, archeológiu, históriu, biológiu, zoológiu, antropológiu, polititológiu a ekonomiku na celom svete.... celý text

Novely Duchovní literatura Esoterika, astrologie, okultismus
Vydáno: ekniha , Eastone Books
Originální název:

Ishmael , 1992


více info...

Diskuze o knize (1)

Přidat komentář

Malýmedvěd
11.02.2018 4 z 5

Musím se "předpoklady" knihy lehce nesouhlasit. Rozhodně podání "nechávajících" jako mírumilovných lovců a sběračů mi nesedí. Dá se to doložit našimi příbuznými neandrtálci, ty jsme pravděpodobně vyhladili my lidé a to mnohem dříve, něž vůbec vzniklo nějaké zemědělství. Agresivita je u lidí obecně hluboko zakořeněná a geneticky daná. Ostatně i u našich dalších příbuzných šimpanzů bylo pozorováno podobné (beroucí) agresivní chování , kdy samci z jedné tlupy napadli jinou tlupu, kde povraždili samce a ukořistili samice.
Takže zde vidím roli kultury, která musí tu naší agresivitu kultivovat a potlačovat tak, aby společnost mohla existovat, což se plus minus skoro daří, ale je potřeba také kultivovat naši agresivitu vůči ostatnímu světu (životnímu prostředí).

Autorovy knížky

Daniel Quinn
americká, 1935
2015  86%Ishmael - Dobrodružství mysli a ducha