Postava hledá autora - pomozte jí!
To mě taky napadlo, ale oni tomu neříkali válka, nýbrž policejní akce...
Kniha posloužila jako předloha filmu, který posloužil jako předloha stejnojmennému seriálu. Námi hledavá postava však v seriálu již nefiguruje.
Text příspěvku byl upraven 29.11.16 v 17:17
Fajnšmejkři tedy mohou přihodit bydliště, popř. též vojenskou hodnost lékaře :-).
Takže přeci jen MASH: kapitán Duke Forrest (narozen - fiktivní místo Forrest City, Georgia).
Myslela jsem, že zvládnu mlžit déle... nu což, dlouho jsem se neohřála. Sem s další hádankou! ;-)
Já nebudu mlžit, ale o to těžší to bude - pro nás všechny. Začnu ale celkem jednoduše:
Jeden z nejznámějších novinářů-průzkumníků, který vedl několik proslulých záchranných i rozvojových akcí v hloubi kontinentu, kde ve stejné době působil i náš přední cestovatel (ti dva byli vrstevníci, i když se asi nikdy nepotkali). Hledáme nejen celé jméno toho cizího chlapíka, ale i jeho dvouslovnou přezdívku (uvedenou i na jeho náhrobku v jeho domovině), kterou mu udělili místní a která vyjadřuje jeho "tvrdost".
Ty nám dáváš! Henry Morton Stanley (to nebylo těžký) přezdívaný Bula Matari "Kamenodrtič".
Jo, ale nevím, kdo má být ta postava, co ho hledá... Dr. Livingstone I presume?
To je totiž jen začátek, neb se jistě ptáte - a co kniha? Předpokládám, že jich o Stanleym vyšlo hodně, ale já mám v ruce jednu parádní, od celkem plodného autora, kterou ale nikde v záznamu (nejen na DK) nemohu najít. Nenarazila jsem na ni ani mezi informacemi u samotného cizího autora.
Takže než dojde k poslednímu možnému a knihu budu muset prozradit (ještě případně napovím konkrétního autora), zkuste zapátrat sami, co znáte, četli jste, našli jste o Henry Morton Stanleym. Třeba někdo tu "moji" knihu také zná!
Text příspěvku byl upraven 29.11.16 v 18:21
Našel jsem několik knih, ale žádná není jenom o něm - většinou jsou o cestovatelích a jedna je o nemanželských dětech, které zanechaly významnou stopu v dějinách.
Takže tím autorem by mohl být jeden z následujících:
Rainer Kothe
Andrea de Porti
Jim Pipe
Juré Fiorillo
Miloš Václav Kratochvíl
Není to ani jeden a nich. Toho jsem se bála. Moje kniha je jen o Stanleym, má v názvu jak jeho příjmení, tak v podtitulu i přezdívku, kterou jsme hledali výše. A ten název ještě říká něco o jeho dobrodružných cestách. U nás kniha vyšla v roce 1933, nezjistím z ní ale originální titul ani rok vydání originálu.
Tak ještě napovím k autorovi, který i sám o sobě může být zajímavý ostatním dílem: židovského původu (velmi židovské jméno i příjmení), narozen v Německém císařství, zemřel v Rakousku, a byl o generaci mladší než Stanley. Napsal toho nepočítaně - desítky románů, povídek, esejů, biografií...(na DK je záznam 17 knih, jednou je autor v oblíbených).
Text příspěvku byl upraven 29.11.16 v 18:34
Heuréka, ta kniha JE tady řádně uvedena, ne že ne (jen já jsem se marně vydala do hlubokých vod Internetu, kde ji pořád nevidím) - takže teď už to není na velké pátrání.
Jakob Wassermann?
http://www.databazeknih.cz/knihy/stanleyovo-africke-dobrodruzstvi-243871
Text příspěvku byl upraven 29.11.16 v 18:42
Sláva, sláva, Stanleyovo africké dobrodružství (bula matari) od Jakoba Wassermanna.
I když ji ale dosud nevidím mezi autorovými díly na https://de.wikipedia.org/wiki/Jakob_Wassermann#Werke Nejsem sice němčinář, ale nic mi tam nepřipadá, že by mělo správnou souvislost (originální název knihy pořád nemáme)...
já bych hlavně navrhoval příště od tohoto "vícestupňového" zadávání hádanek upustit. člověk by měl vědět hned na co má odpovídat.
a jak to teda je? mám babu?
Od začátku to ale bylo v duchu hádanky: postava hledá autora. Na tom se nic neměnilo, jen to nebylo tak přímočaré. A pořád zůstává otazník, s kterým asi nikdo nepomůže, protože už chce zadávat...woodward
hlavně nebylo na začátku řečeno, kdo je postava, která toho autora hledá. A pátrat po názvu knihy, dokonce v originálu, to už sem vůbec nepatří. Ale klidně můžeš založít další hru. To "encyklopedické" pojetí, kde se má uhádnout úplně všechno - a navíc si to zadavatel vymejšlí na pokračování - fakt hodně ubírá na hravosti.
No nic, já si na vás něco vymyslím.
Vlastně máš recht, já to v podstatě řešil jako hádanku "hledejte autora". Moje blbost. Proto je vždycky dobře tam napsat, že tahle figura hledá autora.
Vložit příspěvek